Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Vegán finomságok az egész családnak

vegán finomságok
KARÁCSONYI MINIMAG BANNER

Hogyan lett a kihívásból szenvedély? Ismerkedj meg legújabb gasztro rovat szerzőnk,  Gerencsérné Fazekas Márti világával!

Üdvözlünk a Minimag gasztro rovatában, ahol most egy különleges szerzőt, Gerencsérné Fazekas Márti, vegán életmód tanácsadó mutatkozik be. Márti útja a vegánsághoz nem volt mindennapi: egészségügyi problémái vezették a növényi alapú táplálkozás felé, ami teljesen megváltoztatta az életét. Küldetése, hogy megossza ezt a tudást másokkal is, segítve őket egészségesebb és tudatosabb életvitel felé.

Az egészség iránti érdeklődése már gyermekkorában megmutatkozott, de igazán a felnőtté válás során fedezte fel, hogy a testi jóllét szorosan összekapcsolódik a lelki egészséggel. Különböző életbeli kihívások, mint a magas vérnyomás és az ételérzékenység, tovább mélyítették tudását az egészséges életmódra vonatkozóan. Az ősi indiai életmódtudomány, az ayurveda nyújtotta megoldások vezettek el a vegán életmódhoz, amely ma már nem csupán étrendje, hanem életfilozófiája is.

Most, a Minimag oldalán három különleges, könnyen elkészíthető és ízletes vegán receptet oszt meg veletek Márti, melyek nem csak a zöldségekhez visznek közelebb, de még gluténmentesek is.

Nápolyi rizs (riso napoletano) 2 adag

Nápolyi rizs (riso napoletano) 2 adag
Forrás: Szerző

Hozzávalók:

  • 2 dl basmati rizs
  • 4 dl víz
  • 1 kávéskanál ételízesítő natúr, mentes
  • 1 teáskanál tiszított só
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 2-3 db zöldpaprika
  • 2 evőkanál passzírozott paradicsom
  • 3 evőkanál olaj
  • 1 késhegynyi fűszerkömény
  • 1 késhegynyi fokhagyma granulátum, vagy ½ gerezd friss fokhagyma
  • 1 -1 csipet bors, őrölt pirospaprika, cukor

 

A hagymát karikára vágjuk és 2 ek olajon elkezdjük dinsztelni, addig felkockázzuk a zöldpaprikát. (Ha friss fokhagymát használunk, akkor most reszeljük bele.) Amikor a hagyma szálaira esett hozzáadjuk a zöldpaprikát. 1-2 percig együtt pirítjuk őket. Majd felöntjük a paradicsom pasztával és 1 evőkanál vízzel higítjuk. Most fűszerezzük a sóval, borssal, köménnyel, őrölt pirospaprikával és a csipet cukorral és ha fokhagyma granulátumot használunk akkor azt is most tegyük bele. Lefedve kb 15 percig lassú tűzön főzzük. akkor van készen, ha a paprika megpuhult, a fakanállal szét tudjuk nyomni az edény falán.

Amíg a lecsó fő, addig elkészítjük a főtt rizst. 1 evőkanál olajon megmelegítjük a rizst majd felengedjük a dupla mennyiségű vízzel. Sózzuk és beletesszük az ételízesítőt. Fedő alatt takarék lángon kb 12-15 percig főzzük.

Időben kb egyszerre lesznek készen. Ha minden megfőtt, akkor a rizshez keverjük a lecsót és jóízűen elfogyasztjuk.

Tápanyag tartalom 1 adagban:

    Kalória:  250 kcal

    Fehérje:  4 g

    Szénhidrát:  50 g

        Ebből cukrok:  1 g

    Zsír:  5 g

        Telített zsír:  1 g

    Rost:  1 g

    Nátrium:  800 mg

 

Cukkínis – répás spagetti 2 adag

Cukkínis – répás spagetti 2 adag
Forrás: Szerző

Hozzávalók:

  • egy közepes, zsenge cukkíni
  • egy közepes szál sárgarépa
  • 2 fokhagymagerezd vagy kiskanálnyi fokhagyma granulátum
  • bors
  • 1 evőkanál olaj a dinszteléshez
  • fél csomag spagetti

A spagettit feltesszük főni a zacskóján látható utasítás szerint. amíg felforr a víz a spagettihez addig a nagylyukú reszelőn lereszeljük a répát és a cukkínit. Ne hámozzuk egyiket sem, csak mossuk meg alaposan.

Egy nagy serpenyőbe forrósítsuk meg az olajat és tegyük hozzá a reszelt zöldségeket. Sózzuk, borsozzuk. Nem kell sajnálni tőle, mert ez lesz a tészta „raguja”.

Pucoljuk meg a fokhagymát és reszeljük bele a serpenyőbe a zöldségekre vagy szórjuk bele a granulátumot. Nagy lángon pirítsuk.  Ne rémüljünk meg, eleinte soknak tűnik a zöldség, de ahogy pirítjuk, úgy fog összeesni, levet ereszteni. Folyamatosan keverjük a zöldségeket, addig pirítsuk, amíg meg nem puhulnak, a lé el nem párolog alóla.

Egy krémes állagú masszát kell kapjunk. akkor jó, ha már sül és pirul a zöldség, nem párolódik. Amire a zöldségmasszát elkészítjük ki is fő a tészta. A tészta főzővizéből a leszűrés előtt vegyünk ki egy bögrével.

A magas keményítő tartalmát fogjuk használni a zöldséges tészta sűrítésére. Szűrjük le a tésztát, és tegyük rá a dinsztelt zöldséget, keverjük jól össze.

A meghagyott főzővízből egy keveset, kb. 1 dl-t öntsünk a zöldséges tésztára. Jól keverjük össze, kóstoljuk meg, hogy kell-e még bele só, bors. Ha szükséges ízesítsük utána.

Tápanyag tartalom 1 adagban

    Kalória:  200 kcal

    Fehérje:  7 g

    Szénhidrát:  40 g

        Ebből cukrok:  4 g

    Zsír:  2 g

        Telített zsír:  0 g

    Rost:  7 g

    Nátrium:  300 mg

Bögrés mákos sütemény

Forrás: Szerző

Hozzávalók:

A tésztához

  • 1 bögre darált mák
  • 1 bögre kristálycukor
  • 1 csapott evőkanál útifűmaghéj
  • 1,5 bögre rizsliszt
  • 1 bögre növényi tej
  • 0,5 bögre olaj
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • fél zacskó sütőpor
  • csipet só

A tepsi kikenéséhez egy kiskanál margarin és rizsliszt.

A krémhez:

  • 25 dkg margarin
  • 15 dkg porcukor
  • 1 citrom reszelt héja és leve

A bögre mérete 2,5 dl.

Elkészítés:

A sütőt bekapcsoljuk 180 fokra légkeverésre. A száraz hozzávalókat kimérjük egy nagyobb tálba. A nedves hozzávalókat szintén kimérjük egy edénybe és jól összekeverjük, majd a száraz hozzávalókhoz öntjük.

A masszát jól elkeverjük és hagyjuk állni 5 percig.

Addig egy kisebb tepsit kikenünk margarinnal és beszórjuk rizsliszttel. A tepsibe tesszük a masszát és a tetejét elegyengetjük, majd az előmelegített sütőbe tesszük. Kb. 20 -25 perc alatt készre sütjük. Ha kell tűpróbával ellenőrizzük, hogy kész van-e?

Tűpróba: egy fogpiszkálót vagy hurkapálca darabot szúrunk a sütemény közepébe és ha kihúzva száraz marad a pálca, akkor a süteményünk kész van. Ha nedves lesz a masszától, akkor még pár percig süssük.

Ha kész a tésztánk, akkor a tepsit kivéve a sütőből egy rácsra borítjuk, hogy kihűljön.

Amíg a tészta hűl, addig összekeverjük a krémet. Ezt legegyszerűbb gépi habverővel. A szobahőmérsékletű margarint a cukorral, a reszelt citromhéjjal és annak levével habosra keverjük, addig amíg a cukor felolvad benne. Majd a kihűlt tésztára kenjük.

Ha van türelmünk, a süteményt egy kicsit a hűtőbe tesszük, hogy a krém megdermedjen. Ha nincs, akkor már ehető.

Tápanyag tartalom 1 adagban

    Kalória: 765 kcal

    Fehérje: 5 g

    Szénhidrát: 80 g

    Zsír: 49 g

A szerző

Gerencsérné Fazekas Márti,

Gerencsérné Fazekas Márti, vegán életmód tanácsadó, egészség inspirátor vagyok, szenvedélyem az egészséges, fenntartható vegán életmód népszerűsítése és támogatása.

A vegánság egy egészségügyi kihívás kapcsán került be az életembe és teljesen megváltoztatta azt. Ez a tapasztalat indított el aztán arra az útra, hogy segítsek másoknak is változtatni az életükön.

Meg kell mondjam, hogy nagyot fordult velem a világ, amikor megismerkedtem az ősi indiai életmód tudománnyal. A találkozást tanulás követte, így váltam okleveles vegán életmód tanácsadóvá.

Az ayurvedában találtam meg azt a módszert, ami segített megérteni a testem működését, helyre állítani a kibillent egyensúlyomat. A holisztikus szemlélet nem csak a táplálkozással, hanem az életünk élésének módjával is foglalkozik testi, lelki és szellemi szinten egyaránt.

Itt, ezeken az oldalakon olyan recepteket szeretnék megosztani veletek, ami közelebb visz a zöldségekhez és még gluténmentesek is.

Mivel magam is elfoglalt háziasszony vagyok, ráadásul a családom tagjai nem vegánok, így kiemelten fontos számomra, hogy könnyen beszerezhető összetevőkből és lehetőleg kevés munkával készüljenek el a zöldségekből készült ételek.

Bátorítalak arra, hogy próbáld ki a recepteket az egészségesebb élet felé haladva.

www.veganmarti.hu

További cikkei

GYERE NÉZELŐDNI

Ajándék ötletek, letölthető Mikulás levél, Adventi naptár, csillámporos unikornispuki ..ja az nincs benne. Minimag Karácsonyi Különszám csak nektek, csak most.