Eljött a tavasz, ideje kirándulni! De mit vigyen magával a család a hátizsákban? Szerzőnk, Szalánczi Anna tudja a választ: egy őrülten szaftos almás sütit, ami morzsálódásmentes, jól csomagolható, ráadásul glutén- és tejmentes verzióban is elkészíthető. A tökéletes finomság a túrához, de akár a gyerekek tízórait is megoldhatja vele!
Kíváncsi vagy a receptre? Olvass tovább, és máris bejegyezheted a bevásárlólistára a hozzávalókat!
A bolondos-szeszélyes, hűvösebb április után végre megérkezett az igazi tavasz. A kánikula szele szerencsére még csak a távoli horizonton lengedez, így kívánni sem lehetne jobb időt kirándulásra: elő a hátizsákokkal és irány a természet!
Ha csupán rövidebb túrát teszünk, már akkor is érdemes némi elemózsiát pakolni, azonban első és legfontosabb, mindig legyen nálunk megfelelő mennyiségű folyadék, lehetőleg víz. Az ízesített, cukrozott italok nem túl hatékony szomjoltóak, ráadásul a rovarokat is odavonzzák. Dobjunk egy-két jégkockát a kulacsba, ha nem szeretnénk már a túra első felében langymeleg vizet kortyolni.
Élelmiszerekből válasszuk a kevésbé morzsálódós, hőre nem érzékeny, könnyen csomagolható típusokat. (A csokikat és egyéb krémes dolgokat most felejtsük el.) Mivel hosszú távon szükség van az energiára, próbáljuk előnyben részesíteni a lassú felszívódású szénhidrátot (pl. teljes kiőrlésű gabonákat) tartalmazó alapanyagokat, és ha mindezt még megfejeljük, hogy mi magunk készítjük a „mi-kerüljön-a-hátizsákba”-pakkot, a lehető legjobb döntést hoztuk meg.
Családi piknik-mit vigyünk magunkkal?
Íme tehát a világ legegyszerűbb, őrülten szaftos almás süti receptje:
Hozzávalók
100 g teljes kiőrlésű liszt (vagy gluténmentes lisztkeverék, esetleg mandulaliszt)
50 g (teljes kiőrlésű) zabpehely
50 g finomliszt (vagy gluténmentes lisztkeverék, esetleg mandulaliszt)
50 g (nád)cukor
90 ml extra szűz olívaolaj
100 ml (növényi) tej
2 tojás
2 db alma
2 tk. sütőpor
1 tk. fahéj
opcionálisan a tetejére: 1 marék tökmag/dió/mandula
- Az almát hámozás nélkül, egészben lereszeljük. (Ha reszelés közben egyik oldalán elértünk a csumához, forgassunk rajta egyet, így tökéletesen körbereszelhető az alma, csumázás nélkül.)
- A szárazanyagot (liszt, zabpehely, sütőpor, cukor, fahéj) kimérjük egy tálba. A tojást kézi habverővel összekeverjük az olajjal és tejjel (nem kell felverni), beleöntjük az almát, elkeverjük, végül hozzáforgatjuk a szárazanyagot (sűrűbb állagot kell kapnunk, az alma nedvességtartalmától függően lehet még hozzáadni tejet).
- Sütőpapírral bélelt tepsibe egyengetjük a masszát (az enyém 23×28 cm), a tetejére szórhatunk (1 teáskanál cukorba forgatott) aprított diót/tökmagot/mandulát (ezesetben kevésbé lesz csomagolás-kompatibilis). 180 fokon kb. 30 percig sütjük (a biztonság kedvéért végezzünk tűpróbát). Ha kihűlt, kockára vágjuk, és elcsomagoljuk.
Kellemes kirándulást és sütimajszolást! (A nap végén ne feledkezzünk meg saját magunk és családtagjaink alapos „kullancs-ügyi” átvizsgálásáról.)
A SZERZŐ
Szalánczi Anna
Anya. Edző. Gasztronómus. A sorrend szabadon választható (de szét nem).
Három csoda gyermek életét menedzselem, emellett fitness instruktorkodom, lelkes gasztronómus, végzettségemet tekintve pedig bölcsész vagyok. Testhez álló minden, ami fúziós, a mozgás összefügg a táplálkozással (vagy fordítva), minderről pedig leválaszthatatlan a lelki oldal. A lényeg az élvezeten, belemerülésen és az inspiráción van.
Mottóm: „Lépd meg, lepj meg.”
Csak el kell kezdened, a többi jön magától.