Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Lélegezz tudományosan, akarom mondani tudatosan!

lélegezz tudatosan

Tudtad, hogy emberként a legfontosabb dolog a légzés? Igen, igen, még az evés és a Netflixezés előtt is! De nem akármilyen légzésről van szó, hanem a tudatos légzésről, amivel ( majdnem) tuti Jedi mesterré válhatsz!

Előző cikkeinkben Obreczán Brigitta Life, ifjúsági és mindfulness coach segítségével arra a kérdésre kerestük ( spoiler megtaláltuk) a választ, hogy a Mindfulness micsoda, meg arra is, hogy Mindfulness mire jó? most pedig arra, hogy a légzésnek milyen szerepe van ebben.

Mennyi ideig bírja az ember élelem nélkül? Hetekig. 

Mennyi ideig bírja az ember víz nélkül? Napokig.

Mennyi ideig bírja az ember levegő nélkül? 3-5 percig. Az emberi testnek kb. 3-5 perc áll rendelkezésére, mielőtt súlyos, visszafordíthatatlan agykárosodások vagy halál lépne fel oxigénhiány miatt.

Varázslatos az emberi test.

Varázslatos az emberi test.

Azt tudjuk biológia óráról, hogy a vér hurcibálja az oxigént az egész testedben. A véredben lévő hemoglobin egy taxi, amiben az oxigén ül. Ha az oxigénnek el kell mennie, például az izmokhoz vagy más helyekre, a hemoglobin elviszi. Amikor az izmok dolgoznak szén-dioxid keletkezik. A szén-dioxid jelzi a hemoglobinnak, hogy hé, kell még oxigén, add oda az izmoknak! A hemoglobin pedig jófej és az mondja, oké, itt van! Csiribú-csiribá, segít az oxigénnek odajutni, ahol szükség van rá! Ez miért fontos? Mert a vérben található szén-dioxid mennyisége meghatározza a felhasználható oxigén mennyiségét. Ha kevesebb oxigén jut el az izmokhoz, akkor az nem tud olyan hatékonyan dolgozni. 

Folytathatjuk a biológia órát? Oké, van egy másik szereplő a sztoriban: a nitrogén-monoxid, ami az orrmelléküregben termelődik és segíti a véredények kitágulását, vagyis ha az orrodon lélegzel, akkor segítségével több vért juttatsz az izmokhoz (meg a szervekhez, meg az agyhoz is). Figyelj! Az orrlégzés fokozza az agyműködést, fejleszti a gondolkodást és a problémamegoldást! Igen-igen, jól érted, okosabb leszel tőle

Szóval… Fontos a megfelelő mennyiségű oxigén (belégzés) és ugyanilyen fontos a megfelelő mennyiségű szén-monoxid (kilégzés) is. Az is megvan, hogy az orrunkon lélegzünk, a szánkkal meg eszünk. (Kivéve, ha kutyagumiba léptél és nagyon büdi, akkor a szádon vegyél levegőt és nem érzed. Mondjuk nálam a sütőtök és az ecet szaga is orrbefogós kategória.) 

Jöhet egy első, egyszerű légzőgyakorlat?

légzőgyakorlat

Vedd elő a telefonodat, állítsd be az időzítőt 1 percre. 

Figyelj oda a légzésedre egy percig. Oxigén be, szén-dioxid ki. Számold a légzéseidet amíg a telefonod nem kezd csipogni. 1 be, 2 ki, 3 be, 4 ki… 

Kezdhetjük?

Gratulálok, 1 percig tudatosan a jelenben voltál! 🙂 

Tudod mi ebben a legjobb? Bármikor gyakorolhatod! A WC-n ülve, meeting közben, szülőin, a buszon, a kocsiban… bárhol és bármikor. Legközelebb óra sem kell hozzá, csak számold a légzésedet be és ki, annyiszor ahányszor most eljutottál és máris 1 perces mindfulness gyakorlatot végzel! 

A SZERZŐ

Obreczán Brigitta Life, fjúsági és mindfulness coach, marketing szakember

Life, ifjúsági és mindfulness coach, marketing szakember

Szia! Hogy vagy?

Az illedelmes, kötelező, réglátott ismerőssel hipermarketben összefutós hogy-vagy kérdésre gondoltál, ugye? “Köszi, megvagyok, és te?” “Köszi, minden oké.”

Oké, de tényleg, hogy vagy? Mély levegő, kifúj. Aktív figyelemmel, teljes lényemmel csak rád figyelek, hallgatlak és kérdezek. Higgadtan és szelíden, nyitottan és elfogadóan, empatikusan és motiválóan, felszabadítóan és könnyed módon. 

Sokéves marketing és management pozícióimnak köszönhetően természetes könnyedséggel gondolkodom összefüggésekben, rendszerekben és megtanultam tartani a kereteket. Vezetőként amikor állandóan kérdésekkel fárasztottam a csapatomat, még nem tudtam, hogy coaching szemléletben működöm. Később, már anyaként, tudatosan léptem erre az útra, hogy professzionális módon, eszközökkel tudjak támogatni (leendő) anyákat és apákat, gyerekeket és kamaszokat. Hiszen, ha a család bármely tagja kezd jobban lenni, úgy a többieknek is sokkal könnyebb jól lenni. 

Szóval… Hogy vagy?

Itt megtalálsz: https://obreczanbrigitta.com

Minimag cikkeim

További cikkei

Ne maradj le rólunk

GYERE CSATLAKOZZ A MINIMAG KÖZÖSSÉGHEZ és mi adunk egy ajándékot is neked

Ne maradj le a híreinkről, mert az ajándékok csak a hírlevélben lesznek benne:)!

önszeretet