Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Mindfulness? Az meg mire jó?

Mindfulness? Az meg mire jó?

Előző cikkükben Obreczán Brigitta Life, ifjúsági és mindfulness coach segítségével arra a kérdésre kerestük ( spoiler megtaláltuk) a választ, hogy a Mindfulness micsoda, mire jó, kinek jó. 

Most pedig a tudatos jelenlét, azaz a mindfulness gyakorlati hasznaira térünk ki meg még arra is, hogyha ez az egész, amiről itt olvasol, megtetszik, akkor hogyan tudod majd kipróbálni.

Egyik legfontosabb emberi képességünk a gondolkodás. Fontos, hasznos és elengedhetetlen. Gondolataink 95 százaléka viszont nem kapcsolódik a mindennapi gyakorlati problémák megoldásához, hanem fölösleges és ismétlődő agyalás, vég nélküli kóválygás a fejünkben. Márpedig ha nem vagyunk tisztában elménk tartalmával, akkor öntudatlanul követjük az utasításait. 

Mestere vagyok a túlagyalásnak és a dolgok szanaszét elemzésének… és komoly kihívás rendet vágni abban a hangzavarban, ami a fejemben van. Olyan mint egy tornádó és ha beszippant lehetetlennek tűnik kijönni belőle, de a közepén csend és béke van. 

Miért jó a tudatos jelenlét gyakorlása?

Mindfulness? Az meg mire jó?

A nap nagy részében szuperül elagyalgatunk: elvagyunk a múlt eseményeivel, vagy tervezgetjük a jövőt és ezekkel kapcsolatban (biztos, ami biztos) jó sokat aggódunk. Újra meg újra. Már leállnál, de az agyad újratermeli, megint.

Közben mindenhonnan információ és impulzusok érnek: folyamatosan értelmezed a látottakat és hallottakat. Miközben keresztül sétálsz a parkon az irodába menet, csicseregnek a madarak és simogatja az arcodat a nap… eszedbe jut, hogy nem teregetted ki a ruhákat, hogy azt a nagyon fontos emailt nem küldted el a főnöködnek és a gyerek tornacucca a kocsiban maradt…

Ezernyi feladatunk között és a mindennapos rohanásban nem könnyű épp arra koncentrálni, amiben benne vagyunk és csillámpónisan megélni a jelent. 

Jó hír, hogy ebben segítségedre lehetnek a mindfulness gyakorlatok. Oké, mégis miben?

Mindfulness? Az meg mire jó?
 • Csökkenti a stresszt: segít jobban kezelni a stresszes helyzeteket, és csökkenteni a tested stresszre adott reakcióit.
 • Növeli a koncentrációt: képes leszel jobban koncentrálni a jelen pillanatra és kizárni a zavaró tényezőket.
 • Növeli az éberséget és a tudatosságot: segít megfigyelni a saját gondolataidat és érzéseidet anélkül, hogy azokra azonnal reagálnál.
 • Javítja az érzelmi egyensúlyt: segít jobban megérteni és elfogadni az érzelmeidet, kezelni azokat anélkül, hogy elnyomnád vagy túlzottan ragaszkodnál hozzájuk.
 • Növeli az empátiát: nyitottabbá válsz mások iránt.
 • Javítja az alvást: csökkenti a stresszt és segít jobban ellazulni.
 • Fokozza az önelfogadást és az önbizalmat: segít elfogadni önmagad olyannak, amilyen vagy.
 • Csökkenti az érzelmi reaktivitást és az impulzivitást: kevésbé fogsz azonnal és intenzíven reagálnak az érzelmeidre, ezáltal jobban megfontolod a válaszaidat és kevésbé hagyod, hogy az érzelmek vezéreljenek.
 • Javítja az emlékezetet és a kognitív funkciókat: A figyelem megerősítése és a mentális éberség növelése révén az agyi teljesítmény javul.
 • Növeli a kreativitást és az innovációt: segít az új gondolatok és perspektívák felfedezésében.
 • Erősíti a kapcsolatokat: segít jobban jelen lenni, ezáltal mélyebb, összehangoltabb kapcsolatokat kialakítani másokkal.
 • Csökkenti a testi fájdalmat: segíthet csökkenteni a krónikus fizikai fájdalmat és javíthatja a fájdalomkezelési stratégiáidat.

Huh, ez tetszik! Hogy kezdjek ebbe bele?

A napod minden pillanatában, bárhol, bármikor kipróbálhatod.

Odafigyelhetsz a légzésedre séta közben, vagy kezdheted egy fókuszált zuhanyzással vagy fogmosással.

Napközben segítségedre lehetnek a légzőgyakorlatok, például megnyugtathatod vele az elmédet egy stresszes helyzetben.

Megfigyelheted hogy veszed fel a telefont: hogy beszélsz és hogyan hallgatod a másikat.

Figyelsz arra, amit mond, vagy már a saját mondandódon jár az agyad? Megfigyelheted az érzéseidet, vagy a gondolataidat, a fizikai tested érzéseit. 

Olvashatsz róla cikkeket, vehetsz egy jó könyvet, hallgathatsz podcastot, nézhetsz videókat, kezdheted vezetett meditációval… végtelen lehetőséged van elindulni. Kereshetsz hozzá egy társat, egy mentort, támogatót, vagy akár egy csoportot. 

Csak kezdd el, próbáld ki, a többi majd jön magától! 

Neked mi válik be, amikor a múlton rágódás vagy a jövőn aggódás helyett jelen akarsz lenni? Tarts velem! A következő cikkben gyakorlati tippekkel jövök!

mindfullness idézet

A szerző

Obreczán Brigitta Life, fjúsági és mindfulness coach, marketing szakember

Obreczán Brigitta

Life, ifjúsági és mindfulness coach, marketing szakember

Szia! Hogy vagy?

Az illedelmes, kötelező, réglátott ismerőssel hipermarketben összefutós hogy-vagy kérdésre gondoltál, ugye? “Köszi, megvagyok, és te?” “Köszi, minden oké.”

Oké, de tényleg, hogy vagy? Mély levegő, kifúj. Aktív figyelemmel, teljes lényemmel csak rád figyelek, hallgatlak és kérdezek. Higgadtan és szelíden, nyitottan és elfogadóan, empatikusan és motiválóan, felszabadítóan és könnyed módon. 

Sokéves marketing és management pozícióimnak köszönhetően természetes könnyedséggel gondolkodom összefüggésekben, rendszerekben és megtanultam tartani a kereteket. Vezetőként amikor állandóan kérdésekkel fárasztottam a csapatomat, még nem tudtam, hogy coaching szemléletben működöm. Később, már anyaként, tudatosan léptem erre az útra, hogy professzionális módon, eszközökkel tudjak támogatni (leendő) anyákat és apákat, gyerekeket és kamaszokat. Hiszen, ha a család bármely tagja kezd jobban lenni, úgy a többieknek is sokkal könnyebb jól lenni. 

Szóval… Hogy vagy?

Itt megtalálsz: https://obreczanbrigitta.com

Minimag cikkeim

További cikkei

Hírlevél feliratkozás + ajándék

Minimag hírlevél

Kövess minket

Ne maradj le rólunk

GYERE CSATLAKOZZ A MINIMAG KÖZÖSSÉGHEZ

Ne maradj le a híreinkről, mert az ajándékok csak a hírlevélben lesznek benne:)!

önszeretet