Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Vegán buli zöldségekkel

Buli a zöldségekkel vegán receptek
KARÁCSONYI MINIMAG BANNER

Gerencsérné Fazekas Márti, a vegán életmód tanácsadó és minimag.hu szerző, ezúttal a zöldségek világába kalauzol minket legfrissebb cikkében. Sose gondoltad volna, hogy a piaci séták ennyire inspirálóak lehetnek, de Márti pont ezt tapasztalta meg. Csak nézd meg, milyen isteni ételeket kreált a friss zöldségekből! 😋🥦🥕 Hajrá, indulhat a zöldségbuli! 🎉

Ne hagyd ki ezt a cikket sem: Vegán finomságok az egész családnak

Buli a zöldségekkel

Vegánként a viszonyom a zöldségekkel igazán bensőséges. Kora nyáron indul be az igazi buli velük.

Hogyan is kezdj hozzá a zöldségekkel való bulihoz?

Először is menj el a piacra.

Hagyd, hogy a zöldségek színei, formái magukkal ragadjanak. Hagyd, elcsábítsanak és szerelem legyen első látásra. Én is így teszek.

A piacot járva összefut a nyál a számban az újrépa, főzni való hagyma, vajretek, kovászolni való uborka és a zöldborsó láttán.

Be is indult a fantáziám, hogy mi mindent lehet belőlük készíteni. Mivel vegánként én nem köretként gondolok rájuk, hanem főételként. A formák, a színek elvarázsolnak, gyönyörködtetnek.

Az újhagymából krémlevest fogok készíteni, burgonyával biztosítva a krémes és selymes állagot. Pirított magokkal isteni lesz.

A hónapos retekből, meggrillezve, saláta fog készülni. Fantasztikus ízeket lehet a retekből előcsalogatni, ha kicsit megpirítjuk.

A bulit pedig megkoronázza a kora nyár sztárja a petrezselymes újburgonya.

Remélem te is indítod a bulit, hiszen nyakunkon a fesztivál- és grillszezon.

Újhagyma krémleves

Újhagyma krémleves

Hozzávalók

  • 1 csomag újhagyma, ujjnyi vastagon felkarikázva, a zöldjéből is egy arasznyit
  • 1 közepes burgonya, kis kockákra vágva
  • 8 dl víz
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • bors
  • 1 kávéskanál natúr ételízesítő
  • 1 csésze dió vagy tökmag, esetleg, napraforgómag, szezámmag levesbetétnek

Elkészítés:

Az olajon, egy lábasban, elkezdjük pirítani a feldarabolt újhagymát és a burgonyát. Sózzuk, borsozzuk és beletesszük az ételízesítőt is. Addig pirítjuk, gyakran kevergetve, amíg a hagyma elkezd megbarnulni. Ekkor felöntjük a vízzel. Lefedve addig főzzük, amíg a burgonya megpuhul. Ekkor egy botmixer segítségével pürésítjük. Megkóstoljuk és ha szükséges utána ízesítjük. Amíg fő a leves addig egy serpenyőben, szárazon, közepes lángon megpirítjuk a diót. Ez lesz a levesbetét.

Gerencsérné Fazekas Márti
Gerencsérné Fazekas Mártivegán életmód
Tovább olvasom
Tipp1: Ha nagyon szeretjük a hagymát, akkor egy másik csomag újhagymát megpirítunk és azt tálaljuk a leveshez levesbetétként.
Gerencsérné Fazekas Márti
Gerencsérné Fazekas Mártivegán életmód
Tovább olvasom
Tipp2: A magokat keverhetjük is, tökmag, napraforgómag, dió, amit megpirítunk a levesbe.
Előző
Következő

Tápanyagértékek (1 adagban):

Kalória: 150 kcal

Fehérje: 3 g

Szénhidrát: 10 g

Ebből cukrok: 2 g

Zsír: 12 g

Telített zsír: 2 g

Rost: 2 g

Nátrium: 200 mg

Grillezett retek saláta

Hozzávalók:

  • 2 csomó hónapos retek, megtisztítva, félbe vágva
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • bors
  • 1 csomag salátamix

az öntethez

  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 kiskanál citromlé
  • 1 kiskanál mustár
  • 1 kiskanál agave szirup

Elkészítés:

A retkeket pácoljuk be az olajjal, sóval, borssal. Egy tepsibe borítsuk bele és 200 fokos sütőben süssük addig míg megpirul. Ez kb 15-20 percet fog igénybe venni. Félidőben rázzunk a tepsin egy kicsit, hogy a retkek másik oldala is piruljon.

Amíg a retek sül, addig keverjük össze az öntet hozzávalóit. Ha kész a retek, a salátamixet borítsuk egy nagy tálba és keverjük hozzá a megsült retkeket, majd öntsük nyakon az egészet az öntettel.

Gerencsérné Fazekas Márti
Gerencsérné Fazekas Mártivegán életmód
Tovább olvasom
Tipp: A retket grillezhetjük faszénen vagy tárcsán is egy szabadtéri sütögetésen.

Tápanyagértékek (1 adagban):

Kalória:  90 kcal

Fehérje:  1 g

Szénhidrát:  4 g

Ebből cukrok:  2 g

Zsír:  8 g

Telített zsír:  1 g

Rost:  2 g

Nátrium:  100 mg

Petrezselymes újburgonya

Petrezselymes újburgonya

Hozzávalók:

  • 1 kg újburgonya, hüvelykujjnyi darabokra vágva
  • 1 nagy fej főzőhagyma, karikára vágva
  • 1 nagy csokor petrezselyem, levele apróra vágva, külön a szárát is apróra vágjuk
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • bors
  • 1 evőkanál citromlé
  • 1 db babérlevél

Elkészítés

A burgonyákat jó alaposan megmossuk, egy szivaccsal átdörzsölve őket, de a héjat tulajdonképpen rajtuk hagyjuk.

A lábosba beletesszük az olajat a feldarabolt burgonyát, a hagymát, a citromlevet és a babérlevelet és a petrezselyem apróra vágott szárát. Sózzuk, borsozzuk. Fedő alatt, gyakran kevergetve puhára pároljuk. Amikor kész, akkor az apróra vágott petrezselyemzöldet beleszórjuk, keverünk rajta egyet, lefedjük és elzárjuk a lángot alatta. Egy fantasztikusan krémes, ízletes köretet kapunk így.

Gerencsérné Fazekas Márti
Gerencsérné Fazekas Mártivegán életmód
Tovább olvasom
Tipp: A legfinomabb apró szemű újburgonyából készíteni. Olyan hüvelykujjnyi méretűek. Azokat egyben főzzük meg.

Tápanyagértékek (1 adagban):

Kalória:  190 kcal

Fehérje:  3 g

Szénhidrát:  30 g

Ebből cukrok:  3 g

Zsír:  7 g

Telített zsír:  1 g

Rost:  4 g

Nátrium:  150 mg

Jó étvágyat kívánunk:)!

A SZERZŐ

Gerencsérné Fazekas Márti,

Gerencsérné Fazekas Márti, vegán életmód tanácsadó, egészség inspirátor vagyok, szenvedélyem az egészséges, fenntartható vegán életmód népszerűsítése és támogatása.

A vegánság egy egészségügyi kihívás kapcsán került be az életembe és teljesen megváltoztatta azt. Ez a tapasztalat indított el aztán arra az útra, hogy segítsek másoknak is változtatni az életükön.

Meg kell mondjam, hogy nagyot fordult velem a világ, amikor megismerkedtem az ősi indiai életmód tudománnyal. A találkozást tanulás követte, így váltam okleveles vegán életmód tanácsadóvá.

Az ayurvedában találtam meg azt a módszert, ami segített megérteni a testem működését, helyre állítani a kibillent egyensúlyomat. A holisztikus szemlélet nem csak a táplálkozással, hanem az életünk élésének módjával is foglalkozik testi, lelki és szellemi szinten egyaránt.

Itt, ezeken az oldalakon olyan recepteket szeretnék megosztani veletek, ami közelebb visz a zöldségekhez és még gluténmentesek is.

Mivel magam is elfoglalt háziasszony vagyok, ráadásul a családom tagjai nem vegánok, így kiemelten fontos számomra, hogy könnyen beszerezhető összetevőkből és lehetőleg kevés munkával készüljenek el a zöldségekből készült ételek.

Bátorítalak arra, hogy próbáld ki a recepteket az egészségesebb élet felé haladva.

www.veganmarti.hu

További cikkei

GYERE NÉZELŐDNI

Ajándék ötletek, letölthető Mikulás levél, Adventi naptár, csillámporos unikornispuki ..ja az nincs benne. Minimag Karácsonyi Különszám csak nektek, csak most.