Gerencsérné Fazekas Márti, a vegán életmód tanácsadó és minimag.hu szerző, ezúttal a zöldségek világába kalauzol minket legfrissebb cikkében. Sose gondoltad volna, hogy a piaci séták ennyire inspirálóak lehetnek, de Márti pont ezt tapasztalta meg. Csak nézd meg, milyen isteni ételeket kreált a friss zöldségekből! 😋🥦🥕 Hajrá, indulhat a zöldségbuli! 🎉
Ne hagyd ki ezt a cikket sem: Vegán finomságok az egész családnak
Buli a zöldségekkel
Vegánként a viszonyom a zöldségekkel igazán bensőséges. Kora nyáron indul be az igazi buli velük.
Hogyan is kezdj hozzá a zöldségekkel való bulihoz?
Először is menj el a piacra.
Hagyd, hogy a zöldségek színei, formái magukkal ragadjanak. Hagyd, elcsábítsanak és szerelem legyen első látásra. Én is így teszek.
A piacot járva összefut a nyál a számban az újrépa, főzni való hagyma, vajretek, kovászolni való uborka és a zöldborsó láttán.
Be is indult a fantáziám, hogy mi mindent lehet belőlük készíteni. Mivel vegánként én nem köretként gondolok rájuk, hanem főételként. A formák, a színek elvarázsolnak, gyönyörködtetnek.
Az újhagymából krémlevest fogok készíteni, burgonyával biztosítva a krémes és selymes állagot. Pirított magokkal isteni lesz.
A hónapos retekből, meggrillezve, saláta fog készülni. Fantasztikus ízeket lehet a retekből előcsalogatni, ha kicsit megpirítjuk.
A bulit pedig megkoronázza a kora nyár sztárja a petrezselymes újburgonya.
Remélem te is indítod a bulit, hiszen nyakunkon a fesztivál- és grillszezon.
Újhagyma krémleves
Hozzávalók
- 1 csomag újhagyma, ujjnyi vastagon felkarikázva, a zöldjéből is egy arasznyit
- 1 közepes burgonya, kis kockákra vágva
- 8 dl víz
- 2 evőkanál olívaolaj
- só
- bors
- 1 kávéskanál natúr ételízesítő
- 1 csésze dió vagy tökmag, esetleg, napraforgómag, szezámmag levesbetétnek
Elkészítés:
Az olajon, egy lábasban, elkezdjük pirítani a feldarabolt újhagymát és a burgonyát. Sózzuk, borsozzuk és beletesszük az ételízesítőt is. Addig pirítjuk, gyakran kevergetve, amíg a hagyma elkezd megbarnulni. Ekkor felöntjük a vízzel. Lefedve addig főzzük, amíg a burgonya megpuhul. Ekkor egy botmixer segítségével pürésítjük. Megkóstoljuk és ha szükséges utána ízesítjük. Amíg fő a leves addig egy serpenyőben, szárazon, közepes lángon megpirítjuk a diót. Ez lesz a levesbetét.
Tápanyagértékek (1 adagban):
Kalória: 150 kcal
Fehérje: 3 g
Szénhidrát: 10 g
Ebből cukrok: 2 g
Zsír: 12 g
Telített zsír: 2 g
Rost: 2 g
Nátrium: 200 mg
Grillezett retek saláta
Hozzávalók:
- 2 csomó hónapos retek, megtisztítva, félbe vágva
- 1 evőkanál olívaolaj
- só
- bors
- 1 csomag salátamix
az öntethez
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 kiskanál citromlé
- 1 kiskanál mustár
- 1 kiskanál agave szirup
Elkészítés:
A retkeket pácoljuk be az olajjal, sóval, borssal. Egy tepsibe borítsuk bele és 200 fokos sütőben süssük addig míg megpirul. Ez kb 15-20 percet fog igénybe venni. Félidőben rázzunk a tepsin egy kicsit, hogy a retkek másik oldala is piruljon.
Amíg a retek sül, addig keverjük össze az öntet hozzávalóit. Ha kész a retek, a salátamixet borítsuk egy nagy tálba és keverjük hozzá a megsült retkeket, majd öntsük nyakon az egészet az öntettel.
Tápanyagértékek (1 adagban):
Kalória: 90 kcal
Fehérje: 1 g
Szénhidrát: 4 g
Ebből cukrok: 2 g
Zsír: 8 g
Telített zsír: 1 g
Rost: 2 g
Nátrium: 100 mg
Petrezselymes újburgonya
Hozzávalók:
- 1 kg újburgonya, hüvelykujjnyi darabokra vágva
- 1 nagy fej főzőhagyma, karikára vágva
- 1 nagy csokor petrezselyem, levele apróra vágva, külön a szárát is apróra vágjuk
- 3 evőkanál olívaolaj
- só
- bors
- 1 evőkanál citromlé
- 1 db babérlevél
Elkészítés
A burgonyákat jó alaposan megmossuk, egy szivaccsal átdörzsölve őket, de a héjat tulajdonképpen rajtuk hagyjuk.
A lábosba beletesszük az olajat a feldarabolt burgonyát, a hagymát, a citromlevet és a babérlevelet és a petrezselyem apróra vágott szárát. Sózzuk, borsozzuk. Fedő alatt, gyakran kevergetve puhára pároljuk. Amikor kész, akkor az apróra vágott petrezselyemzöldet beleszórjuk, keverünk rajta egyet, lefedjük és elzárjuk a lángot alatta. Egy fantasztikusan krémes, ízletes köretet kapunk így.
Tápanyagértékek (1 adagban):
Kalória: 190 kcal
Fehérje: 3 g
Szénhidrát: 30 g
Ebből cukrok: 3 g
Zsír: 7 g
Telített zsír: 1 g
Rost: 4 g
Nátrium: 150 mg
Jó étvágyat kívánunk:)!
A SZERZŐ
Gerencsérné Fazekas Márti, vegán életmód tanácsadó, egészség inspirátor vagyok, szenvedélyem az egészséges, fenntartható vegán életmód népszerűsítése és támogatása.
A vegánság egy egészségügyi kihívás kapcsán került be az életembe és teljesen megváltoztatta azt. Ez a tapasztalat indított el aztán arra az útra, hogy segítsek másoknak is változtatni az életükön.
Meg kell mondjam, hogy nagyot fordult velem a világ, amikor megismerkedtem az ősi indiai életmód tudománnyal. A találkozást tanulás követte, így váltam okleveles vegán életmód tanácsadóvá.
Az ayurvedában találtam meg azt a módszert, ami segített megérteni a testem működését, helyre állítani a kibillent egyensúlyomat. A holisztikus szemlélet nem csak a táplálkozással, hanem az életünk élésének módjával is foglalkozik testi, lelki és szellemi szinten egyaránt.
Itt, ezeken az oldalakon olyan recepteket szeretnék megosztani veletek, ami közelebb visz a zöldségekhez és még gluténmentesek is.
Mivel magam is elfoglalt háziasszony vagyok, ráadásul a családom tagjai nem vegánok, így kiemelten fontos számomra, hogy könnyen beszerezhető összetevőkből és lehetőleg kevés munkával készüljenek el a zöldségekből készült ételek.
Bátorítalak arra, hogy próbáld ki a recepteket az egészségesebb élet felé haladva.