Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Minimag útmutató kisgyermekkel való utazáshoz: Nyugi, nem lesz (olyan) rossz!

Minimag útmutató kisgyermekkel való utazáshoz: Nyugi, nem lesz (olyan) rossz!
Ha valaha is próbáltál kisgyermekkel utazni, biztos vagyok benne, hogy legalább egyszer elgondolkodtál azon, hogy talán egyszerűbb lenne inkább otthon maradni. Azonban ne ess kétségbe, mert némi tervezéssel és józan ésszel az utazás kisgyermekkel nem csak túlélhető, hanem akár élvezetes is lehet!  

Statisztikák, hogy ne érezd magad egyedül

Tudtad, hogy Magyarországon évente több mint 3,8 millió család utazik, és ebből több mint 35%-uk kisgyermekkel indul útnak? (KSH, 2022).

Szóval, nem te vagy az egyetlen, aki próbál megoldást találni arra, hogyan is lehet túlélni egy háromórás autóutat vagy egy repülőutat egy örökmozgó aprósággal. És igen, a családok több mint fele vallotta be, hogy a legnagyobb stresszforrás az utazás során az „Épp most durrant el az agyam” típusú hiszti volt.

1. Tervezd meg, de ne túlságosan!

Minimag útmutató kisgyermekkel való utazáshoz: Nyugi, nem lesz (olyan) rossz!

Oké, nem kell élet-halál kérdést csinálni az utazásból. Nem muszáj minden percre lebontani, mit fogtok csinálni, de azért némi laza terv nem árt.

Például: egy hosszú autóútnál ne csak arra koncentrálj, hogy időben induljatok, hanem gondolj arra is, hogy legyenek megállók.

Egy kis levegőzés, egy gyors játék a parkolóban, és máris sokkal kevesebb az „Mikor érünk már oda?” kérdés.

Pro tipp: Ha repülővel utazol, ne tervezd túl koránra vagy késő estére a járatot ( ha lehet). A kora délután a legideálisabb, mert ilyenkor a gyerkőcök még nem annyira fáradtak, hogy összeomlanának, de már nem is túl éberek ahhoz, hogy végig rohangálják a repteret.

2. Poggyász: A varázstáska a túléléshez

Minimag útmutató kisgyermekkel való utazáshoz: Nyugi, nem lesz (olyan) rossz!

Ne gondolj Hermioné-féle mágikus bőröndökre, de egy jól megtervezett kézipoggyász mindent megváltoztathat.

Például ez: tartalék pelenka, törlőkendő, kedvenc nasi, váltóruha (nem csak a gyereknek, magadnak is!), és persze a kedvenc játékok. Ez utóbbi kritikus pont. Ha egy dühös, álmos kisgyereket próbálsz elaltatni, a kedvenc plüssmackó nélkül, biztos lehetsz benne, hogy életed leghosszabb utazása előtt állsz.

Pro tipp: Csomagolj egy kis „meglepetést” – egy új játék vagy könyv, amit az úton adhatsz oda, varázslatos módon képes lefoglalni a gyerkőcöt legalább egy órára!

3. Válassz családbarát úti célt

Ne legyél hős! Ha egy olasz borvidékre szeretnél utazni, ahol a legnagyobb kaland a borkóstoló, talán érdemes elgondolkodni azon, hogy ez-e a legjobb választás-e egy hároméves mellett. Inkább keress olyan helyeket, amelyek kifejezetten családbarátnak minősítettek, mint például egy tóparti üdülőhely vagy egy állatkert közelében lévő hotel.

Pro tipp: Magyarországon számos gyerekbarát szálloda és wellness hotel van, ahol külön programokat is szerveznek a gyerekeknek. Így te is lazíthatsz egy kicsit, míg a kicsi szórakozik.

4. Étkezési taktika: Soha ne hagyd őket éhesen!

Minimag útmutató kisgyermekkel való utazáshoz: Nyugi, nem lesz (olyan) rossz!

Az utazás közben a gyerekek hajlamosak unalmukban állandóan enni kérni. Ne hagyd, hogy ez meglepjen! Csomagolj egészséges, de gyorsan elérhető nasikat, mint például aprított gyümölcsök, sajtok, rágcsálnivalók is legyenek nálad. Ezeket kényelmesen és gyorsan előkaphatod, amikor úgy érzed, a nyugodt utazás veszélybe kerül.

Pro tipp: Kerüld a cukros nasikat! Bár csábító lehet, hogy a gyerek egy kis édességgel gyorsan nyugtatni tudod, de hidd el, nem akarod megélni a cukros robbanás utáni hiperaktivitást egy autó vagy repülőgép szűk terében.

5. Alvás: Mission Impossible?

Alvás közben minden kisgyermek egy angyal. De odáig eljutni egy utazás során… nos, az már más tészta.

Ha repülővel utazol, érdemes olyan játékokat, könyveket vagy meséket előkészíteni, amelyek segítenek lecsillapítani őket az elalvás előtt. Ne feledkezz meg az alvási kellékekről sem, mint például egy kis takaró vagy a kedvenc plüss, ami segít a kicsiknek elaludni még az utazás zűrzavarában is.

Pro tipp: Ha autóval utaztok hosszabb távon, próbáld meg időzíteni az indulást a délutáni alvásuk idejére. Így van esély rá, hogy az utazás egy jelentős részét végigalusszák.

6. Legyél felkészült a szórakoztatásra!

Egy rövid utazás során is eljöhet az a pillanat, amikor a gyerek unatkozni kezd. Ekkor jön jól a „szórakoztató táska”. Pakolj be különféle játékokat, rajzkönyvet, színes ceruzákat, matricás albumot. És ne felejtsd el a meséket vagy a zenét sem! Ha már tényleg minden kötél szakad, a mesehősök még mindig megmenthetnek a teljes káosztól.

Pro tipp: Egy jó hangoskönyv nem csak a kicsiket köti le, hanem még téged is elszórakoztat útközben. Szerezz be egy-két klasszikust, amiket együtt hallgathattok!

7. Nyugi, ne görcsölj!

Minimag útmutató kisgyermekkel való utazáshoz: Nyugi, nem lesz (olyan) rossz!

Bármennyire is próbálod előre látni az összes lehetséges buktatót, mindig lesz valami váratlan helyzet. Az egyik legjobb tanács: ne ess pánikba! Ha hiszti van, nyugodj meg, ez természetes, és biztos lehetsz benne, hogy a többi szülő megértően néz rád. Lehet, hogy egy idegen felajánlja, hogy segít egy kicsit, vagy csak mosolyogva bólint, hogy „Tudom, mit érzel”.

Lélegezz mélyeket! Egy utazás stresszes lehet, de az élmény, amit a családdal együtt töltesz, megéri. Csak tartsd a humort és a rugalmasságot a csomagodban!

Összefoglalva:

Az utazás kisgyerekkel nem egy lehetetlen küldetés, csak megfelelő felkészülést igényel. Ha tervezel, de nem veszed túl komolyan, ha van nálad néhány „túlélőkellék”, és ha sikerül megőrizned a humorérzékedet, akkor minden rendben lesz. És ki tudja, talán még jól is fogsz szórakozni ( tuti)!

További cikkei

Ne maradj le rólunk

GYERE CSATLAKOZZ A MINIMAG KÖZÖSSÉGHEZ és mi adunk egy ajándékot is neked

Ne maradj le a híreinkről, mert az ajándékok csak a hírlevélben lesznek benne:)!

önszeretet