Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Bemelegítés: Isteni levesek idén őszre…meg télre is

melegítő levesek

Levest enni nem mindenki szeret. Én például 20 éves koromig utáltam a levest, aztán láss csodát, megfordult velem a világ, is ma már oda vagyok egy tál jó forró, finom levesért. Ezzel csak azt akarom mondani, hogy épphogy elmúltam 20 éves… éppen csak hogy. De mivel ez a cikk nem az én életkoromról szól, még csak nem is a levesek világáról, hanem az őszi ( és téli) jól bemelegítő levesekről.

Ha úgy érzed, itt az ideje egy kis „anya-spa” élménynek, egy finom tál levesben garantáltan megtalálod a megoldást.

Összedobtunk pár zseniális receptet, amitől nemcsak te leszel boldog, de még a család is elégedetten fog hátradőlni az ebédlőasztal mellett.

Egy tál gőzölgő finomság nemcsak a testet melegíti fel, de lelkileg is felkészít arra, hogy túléld a délutáni őrületet a gyerekekkel. Ez az ősz és a tél hivatalos „komfortkajája”, amit ráadásul villámgyorsan összedobhatsz.

Immunerősítő érezd jól magad, méregtelenítő leves

méregtelenítő leves

Hozzávalók:

  • Olaj: olívaolajat használjunk az aromás pároláshoz.
  • Fokhagyma és gyömbér: használj frissen darált fokhagymát és frissen reszelt vagy darált gyömbért a legjobb íz és a legtöbb előny érdekében.
  • Hagyma, zeller és sárgarépa: ez a három zöldség a leves klasszikus kiegészítője. Íz alapot hoznak létre és fokozzák a táplálkozást. Ízlés szerint bátran adjunk hozzá több zöldséget!
  • Húsleves: használj csontlevest vagy zöldséglevest. Lényegében egy alaplé kell. 
  • Fűszerek: ehhez a leveshez nem kell sok. Finom tengeri só, frissen őrölt fekete bors és őrölt kurkuma por keverékét próbáld ki.
  • Citromlé: egy csepp frissen facsart citromlé feldobja a leves ízét.
  • Zöldek (opcionális): durvára vágott kelkáposztát vagy spenótót adj hozzá, de kipróbálhatod a mángoldot is. 
  • Csirke (opcionális): megtarthatod vegetáriánus levesként, VAGY hozzáadhatsz fehérjét. 
  • Petrezselyem (elhagyható): a díszítéshez!

Elkészítés:

Pároljuk meg az aromákat:

Egy lábasban melegítsük fel az olajat és a fokhagymát.

Adjuk hozzá a hagymát, a sárgarépát, a gyömbért és a zellert, és főzzük, amíg megpuhul.

Adjuk hozzá a húslevest és a fűszereket.

Forraljuk fel, és pároljuk.

Adjuk hozzá a kelkáposztát vagy spenótot és a csirkét, ha szeretnétek, majd pároljuk tovább.

Nyomjuk bele a citromlevet, kóstoljuk meg, és szükség szerint állítsuk be, majd tálaljuk!

  • Variációk
    Több zöldséget adjunk hozzá. Bármi belefér ebbe az egészséges zöldséglevesbe. Adj hozzá bármilyen zöldséget, amit csak szeretnél! Próbáld ki a burgonyát vagy édesburgonyát, brokkolit, karfiolt, kukoricát, gombát, paprikát stb.
  • Használjunk növényi alapú fehérjét. Bár a felaprított csirke kiváló, ezt a levest vegetáriánusabbá teheted bab, lencse vagy csicseriborsó hozzáadásával.
  • Legyen krémes. Adjunk a levesnek gazdagabb ízt és krémesebb állagot egy kis tejszínnel vagy teljes zsírtartalmú kókusztejjel.
  • Tegyük fűszeressé. Ha szereted a levest egy kis csípősséggel, adj hozzá egy kis cayenne-borsot vagy pirospaprikapelyhet.

Wonton tésztaleves

wonton leves

Ha bármilyen ételt meg tudnék enni, hogy kigyógyuljak bármelyik őszi vagy téli betegségből, akkor ez a wontonleves a zamatos levesével és tápláló összetevőivel mindenképpen az első számú jelölt.

Hozzávalók és elkészítés a Street Kitchen oldalán.

Curry-s sütőtök leves

sütőtök leves

Hozzávalók:

Kókuszolaj –   Bármilyen típusú étolaj szintén nagyszerűen működik!

Hagyma – A finomra vágott sárga hagyma annyi finom ízt ad ennek a levesnek.

Fokhagyma – Frissen darált fokhagyma a legjobb, de a fokhagymaporral is remekül helyettesíthető.

Tökpüré – A sütőtökpüré az alapja ennek az őszi levesreceptnek!

Zöldségalaplé – A zöldségalaplé, a csirkealaplé vagy a húsleves mind nagyszerű választás.

Currypor – A sárga currypor fűszeres, földes ízeket ad, amelyek a legjobb levest teszik!

Gyömbér -A friss gyömbér és a szárított is remekül működik.

Kókusztej – A teljes zsírtartalmú kókusztej a legjobb (lehetőleg szobahőmérsékleten). Egyszerűen keverd meg a tejet, mielőtt a leveshez adod, hogy biztosan sima legyen!

Méz – egy csipetnyi édes ízt ad hozzá. A mennyiséget a saját ízlésedhez igazítsd!

Pirospaprika  (opcionális) – Szereted a csípős curryt? Adj hozzá csípős darált paprikát, hogy feldobja a dolgokat!

Elkészítés:

Mindössze egy serpenyőre, egy lábasra és  egy húsleveses fazékra lesz szükségünk edény szinten. 

A hagymát és a fokhagymát kókuszolajban puhára főzzük.
Adjuk hozzá a sütőtökpürét és a zöldségalaplevet, és hagyjuk főni.
Adjuk hozzá a curryport és a gyömbért.
Keverjük bele a kókusztejet, a mézet (ízlés szerint) és a daráltpirospaprikát (opcionális).

További cikkei

Ne maradj le rólunk

GYERE CSATLAKOZZ A MINIMAG KÖZÖSSÉGHEZ és mi adunk egy ajándékot is neked

Ne maradj le a híreinkről, mert az ajándékok csak a hírlevélben lesznek benne:)!

önszeretet