Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Karácsony a vegán konyhában | Ünnepi receptek a Minimagon

vegán karácsonyi receptek
KARÁCSONYI MINIMAG BANNER

A karácsonyi készülődés az otthonunk szíve, a konyha körül forog – na meg a fazekak, serpenyők és a „Mi legyen az ünnepi menü?” kérdés körül. Idén miért ne lepnéd meg a családot olyan fogásokkal, amelyek nemcsak finomak, de bolygóbarátak is? Gerencsérné Fazekas Márti, azaz VegánMárti, most elhozza nektek az ünnepi varázslatot a tányérra, méghozzá egyszerű, gyors és persze 100%-ban növényi alapú receptekkel.

Nem kell órákat görnyedni a konyhában (senki sem született séfnek, igaz?), mégis olyan ételek kerülhetnek az asztalra, amik után mindenki megnyalja a tíz ujját – legyen szó egy klasszikus töltött káposztáról vagy egy villámgyors spagettiről, amit még a gyerekek is imádni fognak. És hogy az ajándékozás se maradjon ki a gasztrokalandból? Márti egy ehető meglepetést is hoz, amit 10 perc alatt összedobhatsz.

A karácsony szeretetről és a másoknak való az örömszerzésről is szól, és miért ne kezdenénk ezt a konyhában?

A vegán receptek elkészítése nem jelent külön terhet, hiszen számos hagyományos étel könnyedén átalakítható növényi alapúvá, anélkül hogy az ízekben kompromisszumot kellene kötnünk. Az egyszerű alapanyagok és a kreativitás találkozásával olyan fogásokat készíthetünk, amelyek nemcsak az ünnepi asztalon, hanem a szívekben is helyet találnak. Engedd, hogy a természet ízei segítsenek megidézni a karácsony varázsát!

Először egy töltött káposzta receptet hozok, hogy ezt a hagyományos karácsonyi asztalról nem hiányzó ételt elkészülhessen növényi alapanyagokból, ízbeli kompromisszumok nélkül.

Mivel nem vagyok az órákig dolgozzunk a konyhában felfogás híve, ezért egy olyan lencsevagdalt receptet is mutatok, amely az előkészületek után jól elvan a sütőben, amíg elkészül.

És végül egy igazi túlélő tésztaételt is mutatok, amivel az ünnepi vacsora előtti főétkezést meg lehet úszni. És még a gyerekek, kiskamaszok is izgatottan fogják várni és enni a bérgyilkosok spagettijét. Ez egy dél- olaszországi spagetti recept, tipikusan Bariban, Puglia régiójában készítik és ami egy serpenyőben készül el 20 perc alatt.

Ha már karácsony akkor egy plusz recepttel is megajándékozlak benneteket, mégpedig egy ehető ajándék ötlettel. Ez pedig a fahéjas, édes – sós perec receptje, melyet elkészítve, kis méretű celofán zacskókba kiadagolva számos családtagnak, barátnak tudunk örömet szerezni. Ja és 10 percnyi munka van vele a csomagolással együtt.

Lássunk hát hozzá a karácsonyi készülődéshez.

Vegán töltött káposzta

vegán töltött káposzta

Hozzávalók

  • 8 db közepes savanyúkáposzta-levél
  • 25 dkg savanyúkáposzta (gyalult)
  • 1 gerezd fokhagyma, reszelve
  • 5 kg gomba, apróra vágva
  • 15 dkg rizs
  • 1 teáskanál fűszerpaprika
  • 1 kiskanál füstölt pirospaprika
  • 1 evőkanál őrölt lenmag
  • 1+1 teáskanál só
  • bors ízlés szerint
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 1 evőkanál rizsliszt (finomliszt) a rántáshoz
  • 50 ml langyos víz

Elkészítés:

A gombát, a rizst, a fokhagymát, az őrölt lenmagot, a fűszereket és a langyos vizet a töltelékhez összekeverjük. Nedves masszát kell kapjunk. A keveréket a levelekbe töltjük. Egy nagy lábasba alulra tesszük az apró, gyalult káposztát, majd sorban ráfektetjük a megtöltött káposzta leveleket. Annyi melegvízzel öntjük fel, hogy legalább 3 ujjnyira ellepje a káposztákat. A lébe 1 kiskanál sót teszünk. A káposzták tetejére helyezzünk egy kistányért, ami lent tartja a káposztákat, nem engedi úszni őket. A lábast fedővel lefedve kb 45 – 50 percig főzzük a káposztát. Néha nézzünk rá, hogy elegendő lé van -e alatta, mivel a rizs a duplájára fog dagadni, sok levet felvéve.

Amikor megfőtt a káposzta, akkor egy kevés rántást készítünk egy kicsi lábasban és a töltött káposzta levét besűrítjük vele.

Tálaláskor óvatosan szedjük ki a káposztákat, mert könnyen kibomlanak. Adhatunk hozzá vegán tejfölt.

Gerencsérné Fazekas Márti
Gerencsérné Fazekas Mártivegán életmód
Tovább olvasom
Tipp1: A tölteléket készíthetjük vöröslencsével is a gomba helyett. Ekkor 3 evőkanál vöröslencsét keverjünk a többi hozzávalóhoz.
Gerencsérné Fazekas Márti
Gerencsérné Fazekas Mártivegán életmód
Tovább olvasom
Tipp2: : Az étel elkészítéséhez savanyúkáposzta helyett édeskáposztát is használhatunk, ekkor jól áll neki a kapor és a tejfölös habarás a rántás helyett.
Előző
Következő

Tápanyagértékek (1 adagban):

  • Kalória: 243 kcal
  • Fehérje: 8 g
  • Szénhidrát: 25 g
  • Zsír: 13.3 g
  • Rost: 6.1 g

Lencsevagdalt

vegán lencsevagdalt

Hozzávalók:

  • 400g (4-5 db kisebb krumpli) héjában megfőzve, krumplinyomóval összetörve
  • 1 nagy konzerv lencse lecsepegtetve vagy kb. 500 g főtt lencse
  • 3 db közepes hagyma apróra vágva
  • 3-4 gerezd fokhagyma átpasszírozva
  • 1 bögre gluténmentes zabpehely
  • 1 evőkanál (gluténmentes) szójaszósz – tamari (elhagyható)
  • 1 evőkanál mustár
  • 1 kiskanál só
  • késhegynyi bors,
  • késhegynyi őrölt kömény,
  • 1 kiskanál kakukkfű,
  • 1 kiskanál füstölt pirospaprika,
  • 2 evőkanál sörélesztőpehely (elhagyható)
  • 50 g napraforgómag serpenyőben olaj nélkül megpirítva

Elkészítés:

Első lépésként melegítsük elő a sütőt 180 fokra, és béleljünk ki egy magasabb falú sütőformát (kb. 25cm*15cm) sütőpapírral.

Az összetört burgonyához keverjük hozzá a lencsét, hagymát, fokhagymát, zabpelyhet, szójaszószt, mustárt, fűszereket, pirított napraforgómagot, és a krumplitörő segítségével jól dolgozzuk össze. Kóstoljuk ekkor meg, hogy elég sós és fűszeres-e. Ha szükséges, ízesítsük utána.

A masszát öntsük a kibélelt sütőformába. Néhányszor a megtöltött sütőformát a konyhapultról felemelve ejtsük le, kipréselve ezzel a légbuborékokat.

A sütőbe téve 180 fokon 35 percig süssük. Ha kész, a formából óvatosan kiemelve rácson hagyjuk kihűlni.

Gerencsérné Fazekas Márti
Gerencsérné Fazekas Mártivegán életmód
Tovább olvasom
Tipp: Készíthetünk pikáns mázat a vagdaltra. Hozzávalók: fél bögre ketchup összekeverve 1 evőkanál cukorral vagy datolyasziruppal esetleg eritrittel, kevés sóval, fokhagymaporral. Amikor a vagdalt kész (35 perc után) a sütőből kivéve a vagdalt tetejét kenjük meg a mázzal és süssük még 10 percig, amíg a máz megbarnul.

Tápanyagértékek (1 adagban):

  • Kalória: 440 kcal
  • Fehérje: 22.8 g
  • Szénhidrát: 71.0 g
  • Zsír: 9.1 g
  • Rost: 18.0 g

Spaghetti all'Assassina (Bérgyilkosok spagettije)

Hozzávalók (2 adaghoz):

  • 200 g spagetti
  • 3 evőkanál extra szűz olívaolaj
  • 2-3 gerezd fokhagyma, vékonyra szeletelve
  • 1 kiskanál csípős chilipehely (vagy ízlés szerint)
  • 250 g passzírozott paradicsom (passata)
  • 500 ml zöldség- vagy vízalapú paradicsomos alaplé
    • (500 ml víz + 1 evőkanál paradicsompüré + só)
  • Só ízlés szerint

Elkészítés

Melegítsük fel az alaplevet, hogy forró legyen, de ne forraljuk. Tartsuk a tűzhelyen, hogy kéznél legyen. Egy nagy, széles serpenyőben hevítsük fel az olívaolajat. Adjuk hozzá a fokhagymát és a chili pelyhet, majd pirítsuk őket 1-2 percig, amíg illatozni kezdenek, de ne égjenek meg. A nyers spagettit helyezzük a serpenyőbe, és kezdjük el szárazon pirítani az olajban.

Forgassuk át, hogy minden oldalát érje a forró olaj, és enyhén megpiruljon. Ezt követően adjunk hozzá egy merőkanál forró alaplevet, majd a passzírozott paradicsom egy részét.

Hagyjuk, hogy a spagetti lassan magába szívja a folyadékot. Időnként keverjük meg, és mindig adjunk hozzá újabb adag alaplevet, ha a folyadék elfogy, hasonlóan a rizottó készítéséhez.

Amikor a spagetti már majdnem megfőtt, ne adjunk hozzá több folyadékot. Hagyjuk, hogy a serpenyő alján egy karamellizált réteg képződjön, ami a fogás jellegzetessége. Azonnal, forrón tálaljuk.  Reszelhetünk a tetejére kevés vegán sajtot, megszórhatjuk finomra vágott petrezselyemzölddel.

Fahájas, karamellizált sós perec

Hozzávalók

  • 1 zacskó sós perec (400g)
  • 1 púpos evőkanál porcukor
  • 1 kiskanál őrölt fahéj

Elkészítés

A sütőt kapcsoljuk be 180 fokra. Egy nagy tálba keverjük össze a cukrot és a fahájat, majd forgassuk bele óvatosan a pereceket.

Amikor mindet bevonta a cukor, borítsuk egy sütőpapírral kibélelt lapos tepsibe. A perecek ne fedjék egymást.

A felmelegített sütőbe téve kb 10 -12 perc alatt karamellizáljuk rá a cukrot a perecekre.

Akkor kész, amikor szép, fényes bevonat keletkezik a pereceken.

Figyeljük a sülést, mert hamar meg tud égni. Kivéve a sütőből hagyjuk hűlni a tepsiben, mert egyébként össze fog ragadni. Ha kihűlt, csomagolhatjuk.

Jó étvágyat kívánunk:)!

A SZERZŐ

Gerencsérné Fazekas Márti,

Gerencsérné Fazekas Márti, vegán életmód tanácsadó, egészség inspirátor vagyok, szenvedélyem az egészséges, fenntartható vegán életmód népszerűsítése és támogatása.

A vegánság egy egészségügyi kihívás kapcsán került be az életembe és teljesen megváltoztatta azt. Ez a tapasztalat indított el aztán arra az útra, hogy segítsek másoknak is változtatni az életükön.

Meg kell mondjam, hogy nagyot fordult velem a világ, amikor megismerkedtem az ősi indiai életmód tudománnyal. A találkozást tanulás követte, így váltam okleveles vegán életmód tanácsadóvá.

Az ayurvedában találtam meg azt a módszert, ami segített megérteni a testem működését, helyre állítani a kibillent egyensúlyomat. A holisztikus szemlélet nem csak a táplálkozással, hanem az életünk élésének módjával is foglalkozik testi, lelki és szellemi szinten egyaránt.

Itt, ezeken az oldalakon olyan recepteket szeretnék megosztani veletek, ami közelebb visz a zöldségekhez és még gluténmentesek is.

Mivel magam is elfoglalt háziasszony vagyok, ráadásul a családom tagjai nem vegánok, így kiemelten fontos számomra, hogy könnyen beszerezhető összetevőkből és lehetőleg kevés munkával készüljenek el a zöldségekből készült ételek.

Bátorítalak arra, hogy próbáld ki a recepteket az egészségesebb élet felé haladva.

www.veganmarti.hu

További cikkei

GYERE NÉZELŐDNI

Ajándék ötletek, letölthető Mikulás levél, Adventi naptár, csillámporos unikornispuki ..ja az nincs benne. Minimag Karácsonyi Különszám csak nektek, csak most.