Minimag - Hírek nemcsak szülőknek

Minimag - Hírek nemcsak szülőknek

Ez a 3 vegán húsvéti recept még a húsimádókat is megbabonázza

3 vegán húsvéti recept húsimádóknak

Húsvét vegánként? Nem kompromisszum – inkább új lehetőség.

Egyre többen búcsút intenek a sonkás-tojásos reggeliknek – de az ízek és az ünnepi hangulat ettől még ugyanolyan fontos marad. A növényi alapú konyha ma már nem kiskapu, hanem teljes értékű választás – kreatív, tápanyagdús és meglepően kielégítő.

VegánMárti, azaz Gerencsérné Fazekas Márti, a Minimag állandó vegán gasztró szerzője most három olyan recepttel jelentkezik, ami még a kétkedők figyelmét is felkelti. A vegán „tojássaláta” például ízre és állagra is meglepően ismerős lesz – csak egyetlen extra hozzávalóra lesz szükség (amit bármelyik bioboltban beszerezhetsz). A medvehagymás köleskrém friss és üde, pont olyan, amilyen a tavasz, a répatorta pedig… nos, az egy külön történet. Ünnepi, illatos, fűszeres – és meglepően egyszerű.

A húsvéti hangulat nem a sonkán múlik. Hanem azon, hogy le tudunk-e lassulni, és oda tudunk-e figyelni arra, amit (és akikkel) eszünk.

húsvéti banner

Egy kis kreativitással és szezonális alapanyagokkal csodás, tavaszias fogások készíthetők, amelyek nemcsak finomak, de táplálóak is.

Vegán "tojássaláta" (4 főre)

Vegán "tojássaláta" tofuból

Hozzávalók:

  • 1 doboz (400 g) natúr tofu
  • 3 evőkanál vegán majonéz
  • 1 teáskanál dijoni mustár
  • 1 teáskanál kurkuma
  • 1/2 teáskanál fekete só (kala namak) – a „tojásos” ízért, ezt nem lehet kihagyni belőle!!!
  • 1 csipet őrölt fekete bors
  • 2 evőkanál apróra vágott újhagyma vagy snidling
  • 1 evőkanál citromlé
  • opcionálisan: 1 evőkanál apróra vágott savanyú uborka

Elkészítés:

A tofut villával törjük össze apró, morzsalékos állagúra. Keverjük hozzá a majonézt, mustárt, kurkumát, fekete sót, borsot, citromlevet. Adjuk hozzá az apróra vágott újhagymát és ha szeretjük, a savanyú uborkát is. Keverjük jól össze, majd tegyük hűtőbe legalább 30 percre, hogy összeérjenek az ízek.

Tápanyag-tartalom 1 adagban:

  • Energia: ~180 kcal
  • Fehérje: ~10 g
  • Szénhidrát: ~4 g
  • Zsír: ~14 g

Medvehagymás köleskrém (4 főre)

Medvehagymás köleskrém

Hozzávalók:

  • 100 g köles
  • 2 dl víz
  • 1 marék friss medvehagyma (kb. 30 g)
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 teáskanál friss citromlé
  • só és frissen őrölt bors ízlés szerint
  • kiskanál natúr ételízesítő
  • opcionálisan: 1 evőkanál sörélesztőpehely a „sajtos” ízért

Elkészítés:

A kölest alaposan mossuk át, majd főzzük meg a sóval, ételízesítővel ízesített vízben kb. 15 perc alatt, míg megpuhul és felszívja a folyadékot. Hagyjuk kihűlni. A medvehagymát aprítsuk fel. Ha kihűlt a köles turmixoljuk össze az olívaolajjal, medvehagymával, citromlével, sóval, borssal, és a sörélesztőpehellyel. Krémesre keverve máris kenhető – hűtve sűrűsödik egy kicsit.

Tápanyag-tartalom 1 adagban:

  • Energia: ~160 kcal
  • Fehérje: ~4 g
  • Szénhidrát: ~20 g
  • Zsír: ~6 g

Vegán répatorta (4 főre – kb. egy 20 cm-es kerek formára vagy kisebb tepsire)

Vegán répatorta

Hozzávalók:

  • 200 g reszelt répa
  • 150 g gluténmentes liszt (pl. rizsliszt vagy hajdinaliszt, esetleg ezek 1:1 arányú keveréke)
  • 100 g nádcukor vagy kókuszvirágcukor
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 teáskanál fahéj
  • 1 lenmag tojás (1 evőkanál lenmag őrlemény + 3 evőkanál langyos víz összekeverve)
  • 1/2 teáskanál őrölt gyömbér
  • 1 csipet só
  • 60 ml olaj (pl. napraforgó vagy kókusz)
  • 120 ml növényi tej (zab, mandula stb.)
  • 1 teáskanál almaecet vagy citromlé
  • 50 g darált dió vagy mandula

Citromos mázhoz:

  • 100 g porcukor (átszitálva, hogy ne legyen csomós)
  • 2–3 teáskanál frissen facsart citromlé
  • 1/2 teáskanál reszelt bio citromhéj (opcionális, de ajánlott a frissességhez)

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 180°C-ra, béleljük ki a formát sütőpapírral. A száraz hozzávalókat (liszt, cukor, sütőpor, fűszerek, só, dió) keverjük össze. Egy másik tálban keverjük össze az olajat, lenmag tojást, növényi tejet, almaecetet és a reszelt répát. Öntsük a nedves keveréket a szárazhoz, és keverjük simára, majd öntsük a keveréket a formába, és süssük kb. 30–35 percig, tűpróbáig. Hűlés után díszíthetjük porcukros citrommázzal, ami így készül: A porcukrot tegyük egy kis tálba. Adjuk hozzá fokozatosan! a citromlevet, közben kevergessük, míg sűrű, sima mázat nem kapunk. (A mennyiséget cseppenként szabályozzuk, hogy ne legyen túl folyós.). Végül keverjük hozzá a reszelt citromhéjat is.

A kihűlt répatortára öntsük rá, simítsuk el a tetején és hagyjuk szobahőmérsékleten megszilárdulni (kb. 15–20 perc).

Tápanyag-tartalom 1 adagban:

  • Energia: ~320 kcal
  • Fehérje: ~4 g
  • Szénhidrát: ~38 g
  • Zsír: ~16 g

 

Ez is érdekelhet

A szerző

Gerencsérné Fazekas Márti,

Gerencsérné Fazekas Márti, vegán életmód tanácsadó, egészség inspirátor vagyok, szenvedélyem az egészséges, fenntartható vegán életmód népszerűsítése és támogatása.

A vegánság egy egészségügyi kihívás kapcsán került be az életembe és teljesen megváltoztatta azt. Ez a tapasztalat indított el aztán arra az útra, hogy segítsek másoknak is változtatni az életükön.

Meg kell mondjam, hogy nagyot fordult velem a világ, amikor megismerkedtem az ősi indiai életmód tudománnyal. A találkozást tanulás követte, így váltam okleveles vegán életmód tanácsadóvá.

Itt, ezeken az oldalakon olyan recepteket szeretnék megosztani veletek, ami közelebb visz a zöldségekhez és még gluténmentesek is.

Mivel magam is elfoglalt háziasszony vagyok, ráadásul a családom tagjai nem vegánok, így kiemelten fontos számomra, hogy könnyen beszerezhető összetevőkből és lehetőleg kevés munkával készüljenek el a zöldségekből készült ételek.

Bátorítalak arra, hogy próbáld ki a recepteket az egészségesebb élet felé haladva.

www.veganmarti.hu

Cikkeim a Minimagon

Ne maradj le rólunk

További cikkei

Nézz körül a webshopunkban

Kövess minket