Ősszel valahogy minden narancssárgában kezd el ragyogni – a falevelek, a gyerek rajzai, meg persze a sütőtök is, ami ilyenkor hivatalosan belép a „főszereplő” kategóriába. Leves fronton pedig tényleg verhetetlen: selymes, meleg, édes, de mégis fűszeres, és pont olyan, mintha egy takaróba csomagolnád magad egy hosszú nap után.
15 villámgyors vacsora – 30 perc alatt
Iratkozz fel, és azonnal küldjük a receptválogatást, amit a legválogatósabb gyerekek is szeretnek.
Plusz: hetente friss, minimagos sztorik, mi kellhet ennél több?!
Az ősz beköszöntével a piacok standjai megtelnek sütőtökkel – és valljuk be, nehéz ellenállni ennek a narancssárgában ragyogó zöldségnek. A sütőtök igazi szezonális alapanyag: megnyugtatóan édes, mégis enyhén fűszeres ízvilága szinte minden konyhában megtalálja a helyét, a pürétől a süteményig. De ha van egy fogás, ami mindennél jobban megmutatja a sokoldalúságát, az a krémleves.
Egy tál sütőtökkrémleves olyan, mintha egy kanálba sűrítenénk az őszt. Élénk színe feldobja a legszürkébb délutánt is, krémes állaga pedig azonnal otthonosságot teremt. Az ízekben ott van a tök természetes édessége, amit egy csipet szerecsendió vagy egy leheletnyi bors még gazdagabbá tesz. És amikor már azt hinnénk, hogy ennél tökéletesebb nem lehet, jön a roppanás: a tetejére szórt pirított magvak kontrasztja, ami minden falatot játékossá és izgalmassá tesz.
Ez a leves nemcsak az ízek miatt szerethető. Van benne valami rituális: a sütőtök meghámozása, a lassú főzés illata, az, ahogy a botmixer pillanatok alatt selymesre simítja a hozzávalókat. A kész fogás egyaránt melengeti a testet és a lelket, és közben tökéletesen illeszkedik a szezonhoz – hiszen a sütőtök a hidegebb hónapok egyik legjobb vitaminforrása is.
Hozzávalók 4 adaghoz
1 közepes sütőtök (kb. 1 kg)
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 közepes burgonya
1 l zöldségalaplé
1 dl főzőtejszín (vagy kókusztejszín laktózmentesen)
2 ek olívaolaj
só, bors, szerecsendió
a tetejére: tökmag, napraforgómag, egy kevés olívaolaj
Elkészítés
A sütőtököt felkockázod, a hagymát és fokhagymát apróra vágod.
Olívaolajon üvegesre pirítod a hagymát, hozzáadod a fokhagymát.
Beleteszed a krumplit és a sütőtököt, felöntöd az alaplével.
Főzd kb. 20 percig, amíg minden megpuhul.
Botmixerrel pürésíted, hozzákevered a tejszínt, fűszerezed.
Tálalás előtt pirított magokkal szórhatod meg.
Minimag tipp: ha szeretnél “wow” hatást, cseppents rá egy kis tökmagolajat.