Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

10 tipikus kihívás, amellyel a mai fiatal szülők szembesülnek

10 tipikus kihívás, amellyel a mai fiatal szülők szembesülnek-minimag mobilozás

Ebben az útmutatóban a fiatal szülők legnagyobb kihívásairól fogunk beszélni, és adunk néhány megoldást, támpontot, amelyeket érdemes szem előtt tartani, már persze, ha a cél, hogy sikeres és boldog szülők lehessetek.

Üdvözölünk a modern szülői lét hullámvasútján – egy olyan utazáson, amelyhez senki sem érzi magát igazán felkészültnek. Mi sem.. még most sem. A mai fiatal szülők korábban soha nem látott környezetben, a hagyományos szülői paradigmák, a gyorsan változó társadalmi normák és a technológia könyörtelen menetelésének labirintusában találják magukat. Ma már nem csak gyerekeket nevelünk, hanem egy nagy sebességű információs sztrádán navigálunk, egyensúlyt teremtve a 24 órában összekapcsolt világ követelményei és a következő generáció nevelésének időtlen feladata között. A régi iskola értékei és az új kor kihívásai keverednek, a fiatal szülők próbálják a hagyományos nevelést összekapcsolni az innovációval.

Történelmi perspektíva, azaz a régi szép idők

Emlékszel még a „régi szép időkre”, amikor a szülői tanácsokat a családtól kaptad, nem a Google-tól? Akkoriban a szerepek világosak voltak, az elvárások meghatározottak, és az élet látszólag egyszerűbb volt. Vagy úgy neveltek a szülők gyereket, ahogy őket nevelték, vagy totál az ellenkezőjét valósították meg ( erre én vagyok az élő példa, és anyukám)

A szülők az átadott bölcsességekre támaszkodtak, és a legnagyobb technikai gondot a 12:00 órát villogó videomagnó jelentette.

Ugorjunk előre napjainkba, és máris egy teljesen új világban találjuk magunkat – ahol minden szülői döntés diplomáciai tárgyalásnak tűnhet.

Modernkori különbségek, avagy bezzeg most

10 tipikus kihívás, amellyel a mai fiatal szülők szembesülnek-minimag (1)

A mai gyereknevelés olyan, mintha egy bonyolult IKEA-bútort próbálnál összeszerelni használati utasítás nélkül. Több erőforrás áll rendelkezésedre, mint valaha – blogok, podcastok, online fórumok -, mégis, ez túlterhelő.

A digitális invázió, a társadalmi nyomás és a munka-magánélet egyensúlyozása sokrétű kihívássá változtatta a szülői létet. Már nem csak a gondoskodásról van szó; irányítani, tanítani kell, és persze technikai varázsló is legyél, miközben próbálod megőrizni a józan eszedet.

Az időgazdálkodás kötéltáncosai

Napjaink egyik legnagyobb kihívása szülőként az az időhiány.

Egy nap alatt a szülőknek (főleg az anyukáknak) annyi feladat között kell zsonglőrködniük, hogy felsorolni is nehéz. Folyamatosan őrlődsz a határidők és a játszótéri találkozók, az ügyféltalálkozók és a focimeccsek között.

És ne feledkezzünk meg az örökké hiányzó „énidőről” sem. Ez egy örökös egyensúlyozás, ahol gyakran úgy érzed, hogy egyik szerepet sem tudod eléggé betölteni.

Minőségi családi idő, hahahhaa

10 tipikus kihívás, amellyel a mai fiatal szülők szembesülnek-minimag (1)

A mai rohanó világban minőségi családi időt szakítani olyan, mintha egy csendes helyet keresnénk a Blaha Lujza téren. Ha találsz ilyet, akkor tudd, hogy ez igencsak értékes és ritka dolog.

A munkahelyi e-mailek és a szennyeshegyek között ezeknek a felbecsülhetetlen értékű pillanatoknak a megteremtése gyakran egy katonai hadművelet stratégiai tervezését igényli – de amikor megtörténik, az tiszta varázslat.

Navigálás a képernyőidővel, azaz a kütyü téma

10 tipikus kihívás, amellyel a mai fiatal szülők szembesülnek-minimag

Ó, a képernyőidő – a modern szülők ellensége. Egyrészt oktatási eszköz, digitális bébiszitter és ablak a világra. Másrészt a hiszti és a tárgyalások csataterét jelenti. Egyensúlyt találni? Olyan, mintha egy Rubik-kockát próbálnánk megoldani – amikor már azt hisszük, hogy megvan, minden megváltozik.

Az egészséges egyensúly megteremtése

Az egészséges egyensúly megtalálása a technológia és a magánélet között olyan, mint a kötéltánc.

Arról van szó, hogy a technológia gazdagítja, nem pedig uralja a családi életet.

Meg kell tanítani a gyerekeknek, hogy a képernyőkön túl is van világ – egy olyan világ, amely tele van sárpogácsákkal, felhorzsolt térdekkel és naplementékkel. Arra próbálj meg fókuszálni, hogy bár a technológia összeköt minket a világgal, nem szabad, hogy elválasszon minket egymástól.

A mai gyermeknevelés költségei, azaz van ki nem fogyó pénztárcád?

10 tipikus kihívás, amellyel a mai fiatal szülők szembesülnek-minimag pénz

Gyermeket nevelni ma? Olyan, mintha egy ultramaratonra jelentkeznénk, ahol nincs célvonal a láthatáron. A költségek – gyermekgondozás, oktatás ( nincs ingyen, gondolj az iskolatáskára, stb) , egészségügyi ellátás ( ritkán kapsz ugye időpontot, akkor, amikor kéne) – könyörtelenül magasak.

 

Okos pénzügyi tervezés fiatal családok számára

Az egyik kulcsfontosságú stratégia, amely segít leküzdeni a fenti kihívást, hogy tisztába legyél a jelenlegi költési szokásaiddal, így azonosítani tudod azokat a területeket, ahol képes leszel spórolni, megtakarítani. 

Arról van szó, hogy úgy tervezzünk költségvetést, hogy közben ne érezzük úgy, hogy állandóan nemet mondunk az élet örömeire. A jövőre való megtakarítás művészetének elsajátításáról van szó, miközben élvezzük a jelent – a pénzügyi érzék és a tudatos költekezés egyensúlyának megteremtéséről.

Hol fog tanulni a gyerek?

A gyermeke számára megfelelő oktatási útvonal kiválasztása olyan, mintha egy kereszteződésben állnál, ahol száz különböző tábla áll. Állami, magán, egyházi, szuper, hogy lehet választani, ugyanakkor az iskolaválasztás előtti évet masszív kutatással fogod tölteni. 

Arról van szó, hogy meg kell értened gyermeked igényeit, és olyan döntést kell hoznod, amely összhangban van a családod értékeivel és realitásaival.

Iskolaelőkészítő foglalkozás: kell vagy nem? | A Minimag utánajárt

Otthon is kell tanulni

10 tipikus kihívás, amellyel a mai fiatal szülők szembesülnek-minimag tanulás

Már nem csak a házi feladatokban való segítségnyújtásról szól gyermeked otthoni tanulásának támogatása. Hanem arról is, hogy mentor, útmutató és néha a negyedik osztályos matematika tanítója leszel.

Arról már nem is szólva, hogy a verseny megnőtt, a NAT is, ma már egy 10 éves gyerek is napi 8 órát tölt bent az iskolában tanulással, és simán lehet, hogy még otthon plusz 1.5 órát.

A te feladatod lesz  a tanulás szeretetének, a kíváncsiságnak és a rugalmasságnak a megtanítása- olyan készségekről van szó, amelyeket a tankönyvek nem mindig tanítanak meg.

A testi és lelki egészség előtérbe helyezése, avagy ismerd fel a stressz jeleit, mindenkin

A szülői lét forgószélében a család testi és lelki egészségének előtérbe helyezése olyan, mintha megpróbálnál meditálni a hurrikánban.

Fel kell ismerni a stressz jeleit, ápolni az érzelmi jólétet, és gondoskodni arról, hogy az „egészséges” ne csak arról szóljon, ami a tányéron van, hanem arról is, ami a szívben és az elmében.

Mi a stressz? | Stresszkezelésről kicsit másképp

Chips, kóla, és társai? avagy neked kell egészséges életmódra nevelni

Elméletben már mindannyian persze tisztában vagyunk, hogy mi az egészséges életmód, hogyan kell helyesen táplálkozni. Már csak át kell valahogy adni ezt a tudást. Mert más nem fogja rajtad kívül. 

Arról van szó, hogy az egészséges életmódot élvezetessé kell tenni, nem pedig házimunkává. Olyan életmódot kell kialakítani, amelyben a testmozgás és a mentális jólét olyan természetes, mint a légzés.

Nincs a közelben rokon

Elmúltak azok az idők, amikor a tágabb család csak egy kiáltásnyira volt. Most sok fiatal szülő a hagyományos védőháló nélkül találja magát a szülői dzsungelben.

Egy új bázis kialakításának van itt az ideje: barátok, online közösségek és néha kedves idegenek keverékéből álló „család”. 

Támogató közösség építése, azaz ne maradj ki semmiből

A támogató közösség építése a mai világban olyan, mint egy puzzle  összeállítása.

Meg kell találni azokat a darabokat – játszócsoportokat, szülői fórumokat, helyi rendezvényeket -, amelyek illeszkednek a te egyedi családi összképedhez.

Olyan közösséget kell létrehozni, amely támogat, tanácsot ad, és időnként biztosítja azt a nagyon szükséges felnőtt beszélgetést, amire szükség van.

Bordás Andrea

Bordás Andrea

Minimag lélekben fiatal főszerkesztője

MINIMAG HÍRLEVÉL

Ne maradj le a Minimag friss híreiről, se az ajándékokról, amit küldünk!

Mi sem szeretjük a SPAMeket, ezért nem is fogunk neked ilyet küldeni.
Ellenben 2 hetente értesítünk a legérdekesebb gyerek- és szülőfókuszú irásokról, különleges ajánlókat mutatunk a legmenőbb gyerekboltok kínálatából.
SŐT!!! olyan akciókról értesítünk, amelyek csak a MINIMAG olvasóknak járnak.

IZGALMASAN HANGZIK?

GYERE CSATLAKOZZ A MINIMAG KÖZÖSSÉGHEZ

MINDEN FELIRATKOZÓ KAP TŐLÜNK EGY AJÁNDÉKOT :))

 

További cikkei

Hírlevél feliratkozás + ajándék

Minimag hírlevél

Kövess minket

Ne maradj le rólunk

GYERE CSATLAKOZZ A MINIMAG KÖZÖSSÉGHEZ

Ne maradj le a híreinkről, mert az ajándékok csak a hírlevélben lesznek benne:)!

önszeretet