fbpx

3+1 könyv a szülőségről | Minimag könyvajánló

3+1 könyv a szülőségről

Nemrég egy gin-tonic bögre tea társaságában az egyik barátnőm azt mondta, bár nem bánta meg, hogy gyereke született, eszébe nem jutna még egyet bevállalni. Én erre csak annyit mondtam, hogy bár mindet imádom, valaki mondhatta volna, mégis mire vállalkozom valójában. Szülőnek lenni ugyanis olykor csoda, máskor nettó szívás, de mindenképpen számos kihívással járó feladat, mely újra meg újra kihívásokat állít vagy tükröt tart elénk.

Vajon mennyire készülünk fel ténylegesen a szülői lét kihívásaira? Hol találjuk meg azt a belső erőt, amivel nap mint nap szembenézünk a nevelés nehézségeivel? És miért érezzük gyakran, hogy egyedül vagyunk ebben az útvesztőben? Ezekre a kérdésekre kerestük és találtuk meg a választ ezekben a szülőknek szóló könyvekben.

Fedezzétek fel a szülői lét árnyalt valóságát négy tanulságos könyv szemszögéből, a modern szülői lét dilemmáitól az anyaság friss szemléletéig.

Akár új szülő vagy, akár tapasztalt a gyermeknevelés művészetében, ezek a könyvek mély megértést és gyakorlati megközelítéseket kínálnak a szülői kihívásokhoz.

Asszonysorsok az Anya szív – Anyának lenni egy macsó világban című kötet lapjain

az Anya szív - Anyának lenni egy macsó világban

Angela Murinai újságíró, közösségépítő, immár három kötetes szerző feladatának tekinti egy olyan az anyaság mítoszát érintő társadalmi párbeszéd indukálását, melynek segítségével végre mindenki szembenézhet az elhallgatott (fél)igazságokkal.

Ennek része az Anya szív ( https://teakiado.hu/felnotteknek/anya-sziv/ ) című írás is, mely progresszív módon közelít az anyaság korábban megkérdőjelezhetetlen – és mártíromságban, önfeláldozásban, alárendelődésben jócskán bővelkedő – intézményéhez.

A szenvedélyes hangvételű kötet vizsgálja, milyen okai vannak annak, hogy a nők időről időre a gyermekvállalás mellett döntenek. Emellett arra is ráirányítja az olvasók figyelmét, hogy az anyaság cukormázas lufija mögött a monoton mindennapok szürkeségével járó érzelmi-mentális megterhelés nem való mindenkinek. 

Kihasználtság, elhasználtság, elnyomás, anyagi és érzelmi bizonytalanságok, szorongás és bukásokkal járó öndefiníciós folyamatok, patriachátus és szokásrend ütköznek a könyv lapjain, melynek segítségével az olvasó szembenézhet saját szülőséget érintő döntéseinek, választásainak tényleges okaival és valós következményeivel.

Angela írásában szó esik még a párkapcsolati erőszakról, a bántalmazó szülőkről és az érzelmi visszaélésektől sem visszariadó felnőtt gyermekekről, a kapcsolatok törékeny egyensúlyáról és a nagyszülők, elsősorban a nagymamák szerepéről is.

Kemény olvasmány, mely megüli a gyomrot, összeszorítja a szívet és gondolkodásra serkenti az elmét. Ajánljuk neked is, ha nyitott vagy az anyaságot egy merőben új, tabudöntő és progresszív megközelítésére!

Szerző:Z. Kocsis Blanka

Bojti Andrea: A magabiztos szülő A kételyektől a tudatosságig

Bojti Andrea: A magabiztos szülő A Kételyektől A Tudatosságig

Engem már kb a 3. oldalon ( ellenőriztem a 11.oldal volt, csak belemerültem) „megvett” Bojti Andrea könyvével, mert pontosan azt a szituációt hozta fel, dédmamája kapcsán, amiről évek óta folyamatosan beszélgetünk a baráti körben. A gyerekeket a falu nevelte. Míg mi, modern anyák, hazajövünk a kórházból és kb. fogalmunk sincs mi jön ezután.

A magabiztos szülő könyv ( https://openbooks.hu/termek/a-magabiztos-szulo-e-konyv/) a modern szülői magatartás dilemmáival és bizonytalanságával foglalkozik, amellyel napjainkban kb minden szülőnek szembe kell néznie.

Andrea klinikai gyermek- és ifjúságpszichológus valós esetek segítségével vezeti végig az olvasót a gyermeknevelés összetett világán, gyakorlati tanácsokat és a mindennapi családi életben is alkalmazható pszichológiai módszereket kínál.

A könyv kiemelkedik gyakorlatias megközelítésével és empatikus megértésével az új szülők előtt álló kihívásokról a mai informatív korban. Elég csak megnézni, hogy egy-egy kétségbeesett facebook posztra , kérdésre hány leoltás, hány „jó” tanács érkezik.

A szerző elmélyül abban, hogy a szülők hogyan válhatnak tudatosabbá az öröklött mintáikkal kapcsolatban, és hogyan kezeljék a váratlan vagy elkeserítő helyzeteket a szülői magatartás során. A különböző, általa alkalmazott gyermekpszichológiai módszerek bemutatásával a szerző eszköztárat nyújt a szülőknek, hogy ezeket a technikákat saját családjukban is alkalmazni tudják.

Ez a könyv erősen ajánlott új szülőknek, a szülői kihívásokkal küzdőknek, sőt a családokkal foglalkozó szakembereknek is. Különösen hasznos mindazok számára, akik jobban meg akarják érteni a szülői nevelés pszichológiai aspektusait, és ezen elvek gyakorlati, valós alkalmazására vágynak. Emellett „A Magabiztos Szülő” kiváló forrás mindazok számára, akiket érdekel a gyermekpszichológia, vagy akik tudatossággal és magabiztossággal szeretnék fejleszteni szülői stílusukat.

Szerző: Bordás Andrea, főszerkesztő

Dr. Shefali Tsabary: A szülői út – 20 lépés a kiegyensúlyozott szülő-gyermek kapcsolatért

Dr. Shefali Tsabary: A szülői út - 20 lépés a kiegyensúlyozott szülő-gyermek kapcsolatért

A szerző könyve angol megjelenést követően azonnal bestseller lett. Abszolút érthető, hogy miért.

Dr. Shefali, több mint két évtizedes tapasztalattal rendelkezik klinikai pszichológusként, és nem mellesleg a New York Times szerzője.

Megközelítése túlmutat a hagyományos szülői technikákon, és arra bátorít bennünket, hogy nézzünk befelé és értsük meg saját pszichológiánkat, ami az első lépés az egészséges szülő-gyermek kapcsolat kialakításához.

Előre szólok, hogy nem fogod tudni pár óra alatt kiolvasni, mivel több mint 400 oldalas könyvről van szó, ami, szerencsére, tele van gyakorlati példával.

A szülői út ( https://openbooks.hu/termek/a-szuloi-ut/ ) egy útmutató mindazok számára, akik szeretnék elmélyíteni a gyermekeikkel való kapcsolatukat. Minden egyes fejezet mélyreható meglátások és megvalósítható lépések keverékét kínálja, így a tudatos szülői magatartás magasra törő eszményei elérhetővé és reálissá válnak. A könyv legalább annyira az önfelfedezés útja, mint amennyire a szülői szerepvállalásé.

Gondold el 20 lépés választ el a kiegyensúlyozott szülő-gyermek kapcsolattól. Persze, ha neked már van olyanod, akkor nem szóltunk. Nem árt tudni, hogy benne vagy akkor az 1%-ban.

Azt sem árt tudni, hogy a dolgok változtak, közhely, és teljesen másképp kell kapcsolódni a gyerekekhez, mint azt a te gyerekkorodban tették a szüleid. A dolgok változnak, és meg kell találnod az ő generációjukra, vagy, ami még fontosabb, személyiségükre vonatkozó nevelési stílust.

Ez a könyv felnyitja a szemeket. Megvan benne az összes olyan támpont, amelyre szükséged van, amikor úgy érzed elakadtál a nevelésben ( és hány ilyen van).

Biztosan a te fejedben is van egy terv arra vonatkozóan, hogy mi mindent fogsz megadni a gyerekednek, milyen lehetősegeket.És ebben őszintén hiszel, hogy így lesz tökéletes a gyerekkora a gyermekednek. Dr. Shefali arra kér minket, hogy nézzük meg, hogyan néz ki ez a kép, mintha egy film lenne, és nézzük meg, hogyan hagyhatnánk abba a rendezői szerepet, és hagyhatnánk, hogy a gyerekek megírják a saját történetüket, miközben mi a nézőközönség tagjává válunk, vagy a háttérben segítünk a díszleteknél.

A könyvben egy fejezet volt az, amivel kevésbé tudtam hasonulni: az egok bemutatása. Nem éreztem egyiket sem magamra vonatkozóan, de mondjuk így vagyok az összes személyiség elemzéssel, általában a keverék vagyok én.

Szerző: Bordás Andrea, főszerkesztő

Pamela Druckerman: Bohém szülők kézikönyve – 100 tipp francia módra

Pamela Druckerman: Bohém szülők kézikönyve - 100 tipp francia módra

Azt hiszem Magyarországon szocializálódva nem lesz akkora fergeteges felismerés ezt a könyvet olvasni, mint amerikai szülőként, cserébe jó megerősítés kezdő szülőként, hogy merjenek hinni magunkban, bízzanak a józan eszükben és megérzéseikben.

A Bohém szülők kézikönyve (https://openbooks.hu/termek/bohem-szulok-kezikonyve/ ) témakörönként hozza a tippeket: nőiség, altatás, etetés, párkapcsolat, fejlődés, nemet mondás, támogató jelenlét stb. témákban.

Ki-ki vérmérséklete alapján tud majd azonosulni, adott esetben meg ellentmondani egy-egy tippnek, de ez szerintem így van jól. Végigvezet azokon a pontokon, amiket érdemes végiggondolni és megbeszélni egy gyermek érkezésekor a családba, ideális esetben már a gyerekvállalás előtt. Azt gondolom az is rendben van, ha nem minden ponttal értesz egyet, hiszen fontos, hogy a saját családodban is önazonos maradhass.

Párokkal is dolgozó szakemberként a párkapcsolati résszel tudtam a legkevésbé azonosulni, szerintem fontos, hogy ne infantilizáljuk a férfiakat, egészen biztosan ők is képesek mindenre – a szoptatáson kívül – a gyerek ellátásában, nevelésében, háztartásvezetésben.

Ami viszont egyértelműen irigylésre méltó, az az étrend, amit a könyv végén kapunk, hogy miket esznek a francia gyerekek a bölcsődékben. Ínyenceknek pár étel receptje is megtalálható.

Szerző: Gurin Eszter

További cikkei

Minimag hírlevél feliratkozás

Kövess minket