fbpx

5 ok, amiért a gyermekednek szüksége van puha, ölelgetni való játékra

puha, plüss játékok

Emlékszel a bújós, puha játékaidra? Legtöbbünknek van legalább egy olyan plüss barátja, aki végigjárta velünk az ovit, iskolát, ismeri az összes tini kori szerelmünket, és egyáltalán, minden titkunkat. Az emléke rendkívül hosszan tartó, és egyesek a mai napig nem tudtak  elszakadni kitömött cimboráiktól. ( igen Ferdinánd bohóc 40+ éve ott van velem mindig az ágyam végében).

Miért van ez? Mit adhat egy puha játék a gyerekeknek (és felnőtteknek), amit más játékok nem?

Ismerd meg azt az 5 okot, amiért a puha játékok okkal lehetnek az életetek részei.

01. ok: a puha játékok függetlenebbé tesznek

puha, plüss játékok

A világ hatalmas és ismeretlen hely a gyerekek számára. Ez a méret és az idegenek sokasága, az idegen helyzetek rémisztő volta különösen megijeszthetik a kicsiket. Viszont ha van veled valaki, akit foghatsz, magadhoz szoríthatsz, minden sokkal könnyebb lesz.

Mindegy, hogy mackó, nyuszi vagy macska, esetleg egér egy ismerős társ, aki segít felfedezni a nagy, új világot, egy biztos: csökkenteni fogja egy kicsit a félelmet, szorongást. A gyermeked több mindent meg mer majd csinálni anya és apa nélkül. Rájön, hogy nincs egyedül.( persze, hogy eddig sem volt egyedül, de ez más, ez nem olyan magától értetődő, mint anya/apa ott léte)

02. ok: A puha játékok segítenek megérteni az érzelmeket

Egy tipikus 3 éves ugyanolyan érzelmeket él át, mint egy tipikus 30 éves. A kicsi (és sok nagy) gyermek azonban nem képes megérteni, osztályozni és kezelni ezeket az érzelmeket.

A bújós játék elősegítheti az érzelmi fejlődést. Amikor egy gyermek megpróbálja megvigasztalni a szomorú plüssmacskát, az öntudatlanul edzi szociális és érzelmi képességeit. A gyerekek megtanulnak a plüss játékok segítségével megbirkózni az érzelmeikkel. Lehetőséget adnak ezek a játékok arra, hogy saját tapasztalataikat játékosan, és ne, számukra, fenyegetően használják fel.

puha, plüss játékok

03. ok: a puha játékok szuper beszélgetőpartnerek

Ha senki nem akart rám hallgatni, akkor Ferdinánd bohócomnak nyugodtan kipanaszkodhattam magam. Amit akkor még nem tudtam ,az az,  hogy pozitív hatással vagyok a nyelvi fejlődésemre.

A bújós játék arra ösztönöz, hogy a gyerekek maguktól beszéljenek. Más játékokkal ez ritkábban fordul elő. Beszélgettél már egy doboz építőkockával?

A gyerekek megszokják a hangjukat, és a bújós játékkal való beszéd jó módja a beszéd motoros folyamatainak gyakorlásának, különösen a korai fejlődési szakaszokban.

Tegyél fel konkrét kérdéseket gyermekednek, amikor a puha játékával játszik. Ha azt mondja, hogy “Sam, az egér eszik egy kekszet”, kérdezd meg: ” És mit akar Sam inni?” Így befolyásolhatod a nyelvi fejlődést könnyedén..

eger puha játék
Sam az egér

04.ok: a puha játékok jó barátok

Még akkor is, ha ez a későbbiekben megváltozik, gyerekként szeretjük, ha van egy barátunk, aki mindenben egyetért, és legfőképp MINDIG egyetért velünk. Egy bújós játék pont ilyen lehet.

Van egy kis problémád? Maci mindig ott van. Szeretnél egy kis sütizést? Egyszerűen gyűjtsd össze az összes ennivalót egy asztal köré, és máris indulhat a sütizés a legjobb barátoddal.

05. ok: a puha játékok szövetből készülnek

puha, plüss játékok

Lehet, hogy banálisan hangzik, de a bújós játékok egyediségét, maga a textúra adja, az, hogy anyagból vannak a többi játékkal szemben. Nehéz összebújni egy játékautóval, fakockával. Ezért kerül a szuperhős akciófigura, vagy a lego hercegnő legkésőbb a lefekvéskor a dobozba. Egy bújós játék viszont mindig ott van, minden helyzetben, minden úton, éjjel-nappal.

Puha, meleg, ölelnivaló…. minden vele kapcsolatos jelző ölelésre hív. Ez arra ösztönzi a gyerekeket, hogy kapcsolatot építsenek ki velük. Arra is megtanítja a gyerekeket, hogy ölelkezzenek, és mutassák ki a szeretetet. Egy plüssállat mindent megtapasztalhat, amit általában csak szeretteinknek küldünk. És ugye, hogy borzasztóan nehéz elfelejteni valakit, akinek annyi szeretetet és ragaszkodást adtunk?

További cikkei

egérkastély

Népszerű cikkek

ideiglenes tetoválások MATRICÁS ÓRIÁS POSZTER, 49 MATRICÁVAL | AZ EMBERI TEST

Hírlevél feliratkozás

Kövess minket

HÚSVÉTI

Ajándék-
kalauz
Névtelen terv (8)