fbpx

A háziállat etikett tökéletes gyakorlata | 6 alapvető szabály gyerekeknek

háziállat szabály
A családok szívét meghódító háziállatok örömet és társaságot jelentenek. A szőrös boldogság teljes mértékű megéléséhez és a harmonikus kötődés fenntartásához azonban elengedhetetlen a megfelelő háziállat etikett megismertetése a gyerekekkel.

Mi az a 6 legfontosabb háziállat szabály, amit meg kell ismertetned a gyerekeiddel?

háziállat szabály

Nincs is jobb dolog, mint háziállatot tartani, de azért nem árt figyelembe venni, hogy nem minden magától értetődő. 

Ahhoz, hogy igazán élvezzük az együtt töltött időt, családilag, kedvenceinkkel fontos, hogy megfelelő, általános háziállat-etikett szabályokat tárjunk gyermekeink elé. 

Elvégre ők, mármint a háziállatok, majdnem emberek, bár nem beszélnek emberileg, de hidd el, van egy egész szótáruk arról, hogy mit tehetünk meg velük, és mit nem.

Merüljünk el ebbe a szőrös küldetésbe

Kisállat etikett szabálya #I. Engedd, hogy hozzád jöjjenek

háziállat szabály

A legfontosabb annak megértése, hogy mikor kell megközelíteni egy kisállatot.

Legyen szó családi házi kedvencről vagy egy séta közben talált állatról, a gyerekeknek meg kell tanulniuk tiszteletben tartani a házi kedvencek személyes terét pihenés, evés vagy szunyókálás közben.

A legtöbb harapás okozta baleset megelőzhető ennek az egy szabálynak a betartásával. 

Gyermeked várja meg, amíg az állat megkezdi az interakciót, ez a biztos jele annak, hogy kedvencünk érdeklődik. 

II. Hozzájárulás megerősítése

A testi beleegyezés kérdése, amit egyébként naponta beszélünk ét gyerekeinkre, csak éppen rájuk vonatkoztatva: fogadja el, ha Pistike már nem akar vele játszani, vagy van, aki nem szereti, hogymegölelik, stb.

Tanítsd meg gyermekeidnek, hogy felismerjék, mikor fogad egy kisállat szeretetet, és mikor szeretne inkább egyedül lenni. Mikor akarja a macska, hogy megsimogassák ( soha:)), stb.

Ha a kisállat elfoglalt, vagy stresszesnek tűnik , ez annak a jele, hogy a gyermeknek meg kell értenie, hogy most nincs itt az ideje zavarásnak.

III. Kerüljétek a "tépázást"

háziállat szabály

Bár a kisgyermek látványa egy kisállattal összebújva imádnivaló lehet, elengedhetetlen, hogy a kisállat kényelmesen érezze magát. Ne hagyd, hogy ráfeküdjön, ráüljön, vagy egyáltalán kispárnának használja.

Ha figyelmesen megnézed kedvencedet egy ilyen interakció során egyértelművé válik számodra, hogy mennyire feszült egy ilyen helyzetben. Elviseli, de egész biztos nem rajong az érzésért.

IV. Óvatos ismerkedés

háziállat szabály

A gyerekek megismertetése új kutyákkal és macskákkal alapos megfontolást igényel.

Vegyük azt a helyzet, amikor mondjuk a parkban összefuttok egy cukinak tűnő kutyával.

A legfontosabb ilyen esetben, hogy:

  1. A gyerekek nem közelíthetnek idegen kutyákhoz a szülő jelenléte nélkül.
  2. Amikor közeledik a gyermeked egy kutyához, feltétlenül kérdezzétek meg a kutyatulajdonost, hogy szabad-e közelebb jönni.
  3. Lásd I. szabály, várja meg a gyerek, hogy az állat tegye meg az első lépést.
  4. Tudd, hogy egyes kutyák nagyon szeretik a gyerekeket, mások viszont nem. Ha a tulajdonos tudatja veled, hogy a kutyája nem érzi jól magát a gyerekekkel, bízzál benne, és lépjetek tovább. Ha nincs ott a gazdi, ne közeledjetek soha a kutyához.
  5. Győzödj meg arról, hogy a gyereked ( de te mindenképp!!) felismeri az állatok stresszes jeleit, például, ha a farka a lába között van (kutyáknál), vagy a macskáknál dagadó farok.
  6. Tanítsd meg nekik, hogy az idegen állatokat inkább távolról csodálják.

 

V. „Legyél fa” technika

Azokban a helyzetekben, amikor a gyermeked agresszív kutyával találkozik, jól jön a „legyél fa” technika. Maradjon nyugton, csendben, minimalizálva annak esélyét, hogy a kutya üldözőbe vegye. Ha szükséges, nyugodt viselkedés mellett hívj segítséget.

VI. Tatsd be a 3 másodperces szabályt

háziállat szabály

Ha olyan háziállattal léptek kapcsolatba, akit nem ismertek, akkor jöhet a 3 másodperces szabály. 

Ha túl vagytok azon az első szabályon, akkor jöhet a 3 másodperces gyengéd simogatás az állat álla alatt. Ezután álljatok meg, nézzétek meg mi történik. Ha az állat újra kapcsolatba lép veletek, akkor újra jöhet a 3 másodperces simi. 

De, ha nem kommunikálnak veled aktívan, akkor engedjétek el.

E hat háziállat-etikett szabály beiktatásával képessé teszed a gyermeked arra, hogy erős, tiszteletteljes kapcsolatokat építsenek ki a házi kedvencekkel.

Élvezzétek a szőrös barátok elragadó társaságát, miközben mindenki számára biztonságos és szeretetteljes környezetet teremtettetek.

Készüljön fel a kuncogás, farokcsóválás és doromboló szuperszónikus utazásra. 

 

További cikkei

Minimag hírlevél feliratkozás

Kövess minket