fbpx

A legfurcsább járművek a világ minden tájáról

Coco Taxi Kubában
Amikor elutazol egy másik országba az azt is jelenti, hogy a jól megszokott bkv, helyi közlekedési formátumok helyett, valamilyen egészen más, néha igencsak meglepő, járművel fogsz utazni, hogy elérj A-ból B-be. Ugyan kinek van szüksége autópályákra és beszállókapukra, amikor lebeghet, repülhet vagy akár szánkózhat is a városon keresztül? Sőt ugyanúgy eléri a célját a bambusz vonattal, mint a MÁV-val ( sőt, sicc), a csónakokkal a MAHART helyett.

A világ legkülönlegesebb, legfurcsább járműveit vesszük sorra, amelyek nemcsak hatékonyan szállítják az utasokat úti céljukhoz, hanem minden utazást kalanddá is tesznek.

Bambusz vonat Battambangban, Kambodzsában

Bambusz vonat Battambangban, Kambodzsában

Kambodzsa szívében a bambuszkerekek csattogó hangja az egyenetlen síneken jelzi a bambuszvonat érkezését, amelyet a helyiek nori néven ismernek. Az utazók egy kezdetleges bambusz-„vonaton” ülnek, amely lényegében egy bambuszplatform, amelyet egy elektromos generátorral működő motor hajt, és a vasúti sínek fölött csak centikkel siklik, akár 40 km/órás sebességgel.

Kambodzsa rosszul karbantartott vasúti pályái azt eredményezik, hogy az olcsó vett vonatjegyekkel bizony igencsak döcögősen lehet utazni.

Függővasút Wuppertalban, Németországban

Függővasút Wuppertalban, Németországban

Egy vonat, amelyet Németországban több mint 85 000 ember használ naponta. 

Ez a felfordított vasút Wuppertalban 1901-ben indult útjára, felfüggesztett egysínű vasút, vagy Shwebebahn, ahogy németül hívják.Ez a legrégebbi elektromos függővasút.

A kocsik átcsúsznak az utakon, folyókon és egyéb akadályokon, miközben az utasok a magasságtól nem zavartatva élvezik a kilátást. A 13,3 km hosszú, a városon keresztül kanyargó vasúti pálya megépítéséhez közel 20 000 tonna acélt használtak fel.

Coco Taxi Kubában

Coco Taxi Kubában

Aranyos, sárga és kókusz formájú – így jellemezné az ember a kubai Coco taxikat. Gyorsabbak és olcsóbbak, mint a hagyományos taxik, és külsőjükkel is hódítanak.  Különösen népszerűek a turisták körében, gyakoriak Havanna és Varadero utcáin, és nagyszerűek egy gyors városnézéshez.

Barco de Totora a Titicaca-tóban, Peruban

Barco de Totora a Titicaca-tóban, Peruban

A perui gazdag, kulturális élményeket a Barco de Totora csónakok a Titicaca-tóban teszik teljessé. A Titicaca úszó szigetei – amelyek a part mentén növő nádból, vagyis totorából készültek – az Uros nevű pre-inka népcsoportnak adnak otthont. A helyi lakosok és a turisták ezeket az ikonikus Barco de Totora csónakokat használják, amelyek teljes egészében ebből a nádból készültek, hogy átjussanak a gyönyörű vízszakaszon. A jellemzően sárkány formájú hajókról úgy tartják, hogy az inkák korában védőszimbólumként szolgáltak, és a gonosz szellemektől óvtak.

Monte Toboggan Madeirán, Portugáliában

Monte Toboggan Madeirán, Portugáliában

Megélheted a saját tempós és száguldozós utazásodat, ha kipróbálod Portugáliában a szánkózást, azaz a Monte-t.

Ezeket a szánkókat két, hagyományosan fehér pamutnadrágba, ingbe és szalmakalapba öltözött férfi kormányozza, akik gumitalpú cipőjüket használják fékként. A 19. században készültek, és eredetileg a helyi lakosok gyors közlekedési eszközei voltak. Ma a szánkók inkább turisztikai látványosságnak számítanak, és 10 perc alatt, 48 km/órás sebességgel szelik át a 2 km hosszú, kanyargós utcát.

Jeepneys a Fülöp-szigeteken

Jeepneys a Fülöp-szigeteken_-minimag

Full környezetszennyező, lassú, de mégis népszerű? Ez bizony a dzsipnik a Fülöp-szigeteken. Vibráló színek, és minták halmazával díszített járművek, a nemzeti hovatartozás szimbólumai. 

Mióta az 1950-es években az utcára kerültek, nemcsak hasznosnak bizonyultak, hanem a filippínó találékonyság és kreativitás büszke példáinak is. 

Cyclos Vietnámban

Cyclos Vietnamban

Ezeket a háromkerekű kerékpáros taxikat először a francia gyarmati időszakban használták utasok és áruk szállítására. Kialakításukban egy fordított riksára hasonlítanak, az utasok kényelmesen elöl ülnek, míg a sofőr hátulról pedálozik Vietnam nyüzsgő utcáin. Az eredetileg praktikus használatra készült kerékpárok mára bájos turisztikai élménnyé fejlődtek, amely egyedülálló és nyugodt módját kínálja Vietnam felfedezésének és megtapasztalásának.

Csirkebuszok Guatemalában

Csirkebuszok Guatemalában_-minimag

A régi amerikai iskolai járművek új életre találtak Guatemalában, mint  csirkebuszok . A neve onnan ered, hogy az utasok előszeretettel vitték magukkal a fedélzetre a kotkodácsoló madarakat.

Évtizedek óta ezek az élénk színű járművek járják ennek a közép-amerikai országnak az olykor zord útjait, ahol a zsúfolt csirkebusz fedélzetén madár, őslakos és turista békésen összepréselődve utazik. 

Kutyaszánok Alaszkában

Kutyaszánok Alaszkában, Amerikai Egyesült Államokban

Képzeld el, ahogy egy szibériai huskykból álló, energikus csapat száguldozik a hó érintetlen területein, miközben te az általuk húzott szánban ülsz és nézed a tájat. 

Személy szerint nem rajongok semmi olyan dologért, amihez állatokat kell bevonni, sajnálom őket, de több forrást is átnéztem és állítólag a kutyák élvezik.

Bár Alaszka legtöbb lakosa nem használja ezeket mindennapi közlekedési eszközként, a turisták nagyon szeretik.

Minden évben egy Anchorage és Nome közötti, 1150 mérföldes versenyen emlékeznek meg erről a közlekedési módról.

Rénszarvasszánok Lappföldön

Rénszarvasszánok Lappföldön, Finnországban

A rénszarvasoknak van egy különleges karácsonyi, varázslatos kisugárzása, köszönhetően az ünnepi filmeknek, amelyeket, az évnek ebben az időszakában világszerte vetítenek, akár szereted, akár nem. 

A finnországi Lappföld hófödte régiójában majdnem annyi rénszarvas él, mint ahány ember, és az ott élő sami közösség gyakran használja az agancsos állatokat a szánok húzására.

Trishaw Malacca városában, Malajziában

Trishaw Malacca városában, Malajziában_-minimag

Malaccában a trishawok szokatlan és érdekes módot kínálnak a város felfedezésére. Ezek az élénk háromkerekűek túlélték a pedálos riksák egyre fogyatkozó jelenlétét Ázsiában, köszönhetően a közösségi médiának, ahol továbbfejlesztett változataik az Instagram kedvenceivé váltak. Éjjel világítanak, neonfényekkel, rajzfilmes mintákkal hódítanak, és a hangszóróból üvölt a zene, egyszóval egy háromkerekű partybusszal van dolgod.

Bordás Andrea

Bordás Andrea

Minimag főszerkesztő, tulajdonos

Minimag hírlevél feliratkozás

Kövess minket