Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Szoptatni (majdnem) mindenki tud, de azért nem megy könnyen! | A szakértő válaszol

Szoptatni (majdnem) mindenki tud, de azért nem megy könnyen! | A szakértő válaszol

Az anyává válás érzelmi és fizikai téren is nagy változásokkal járó folyamat, melynek fontos része a várandósság, melynek során az édesanya teste felkészül az újszülött fogadására és megfelelő táplálására.

Ilyenkor még minden egyszerűnek és természetesnek tűnik. És bár a női test mindent ’gyárilag’ tud, amire szükség lehet, az anyává válás folyamata a kicsi érkezésének tényével nem fejeződik be magától.

A szoptatás fizikailag is megterhelő

Szoptatni (majdnem) mindenki tud, de azért nem megy könnyen! | A szakértő válaszol

A gyermekágy során, illetve a GYED és GYES időszakában a szoptatás önmagában is több órás elfoglaltságot jelent a mindennapokban.

Épp ezért a szoptatással kapcsolatban nemcsak az immunológiai fontosságot, az anya-gyermek kötődésben betöltött szerepet, hanem a fizikális tehernövekedés tényét is fontos hangsúlyoznunk.

Szoptatni ugyanis (majdnem) mindenki tud, de ettől még a legtöbb édesanyának gyakorlásra és időre van szüksége, hogy igazán rájöjjön a dolog csínjára-bínjára.

Fontos! A kisbabák ringatása, megnyugtatása, a kiságyából való kiemelése/játszószőnyegről való felemelése, szoptatása nappal és éjszaka sokszor ugyanabban a pozícióban, hirtelen jött plusz fizikai terhelésnek számít! A mozgatórendszernek ezekkel bizony lépést kell tartania, alkalmazkodnia kell a megnövekedett és adott esetben megváltozott terheléshez, az anyukák másképp különböző fájdalmakkal fognak szembenézni.

Várandósan is maradj mozgásban!​

Szoptatni (majdnem) mindenki tud, de azért nem megy könnyen! | A szakértő válaszol

Ha fitt akarsz lenni szülés után, érdemes a várandósság alatt is mozgásban maradni, az izmokat és ízületeket átmozgatni, karban tartani, hiszen ez nagy segítség a szülés alatt és kiemelten fontos az azt követő időszakban is.

A megfelelő szoptatási testhelyzet megválasztásánál az elsődleges szempont a baba és az anya kényelme – ez vitathatatlan.

Ugyanakkor gondolnod kell a helyzet megválasztásánál arra is, hogy előfordulhat, hogy hosszú ideig a felvett pozícióban kell maradnod!

Szoptatni (majdnem) mindenki tud, de azért nem megy könnyen! | A szakértő válaszol
  • Érdemes váltogatnod a szoptatási testhelyzeteket, ezzel megelőzve az egyirányú terhelést. Emellett minden új helyzet új ingert jelent a pici számára, és a előnyös a tejcsatornák megfelelő ürítése miatt is.
  • Sosem szabad elfelejtened, hogy a stressz megfelelő kezelése és a pihenés nagyban hozzájárul a testi egészség megőrzéséhez.
  • Figyelned kell arra, hogy a szoptatás ideje alatt, ne te tartsd a pici teljes súlyát, mert hamar terhessé és fájdalmassá válhat a helyzet.
  • A különböző szoptatási helyzetekben ügyelned kell a testtartásodra is! Megfelelő izomerővel és izomműködéssel végig biztonságosan lehet tartani a felvett pozíciót.
  • A legfontosabb, hogy a mozgatórendszer stabilitását megőrizve elkezdd a megfelelő mozgást, karbantartsd a testüket, és a természetes regenerálódást támogató mozgásformát építs be az életedbe.

Fontos tudni! Szülés után a mozgatórendszer működésének felmérése szakképzett gyógytornász feladata! Túlzások helyett érdemes konzultálni megfelelő szakemberrel, hogy biztonságosan és fokozatosan alkalmazkodjunk az új élethelyzethez.

Összefoglalva: A szoptatás időszakában jelentkező fájdalom nem törvényszerű, hanem figyelmeztető jel! Ha test kiabál és könyörög, változtatásra van szükség!

A SZERZŐ

Szarka Alíz

Szarka Alíz vagyok – gyógytornász, anya, feleség, nő. Elköteleztem magam a nők testi, és azon keresztül lelki egészségének támogatása mellett, és ezért dolgozom nap mint nap. A célom, hogy a páncienseim testtudatának fejlesztésével megalapozzam nőiségük kiteljesedését. 

A sport iránti szeretetem végig kíséri az életem, kihatott a pályaválasztásomra is, habár mikor a képzésre jelentkeztem igazán nem sejtettem, mi is a feladata egy gyógytornásznak. Döntésem meghozatala után hamar rájöttem, hogy ez az én utam. Azóta töretlenül szerzek új ismereteket a testről, és mindig lenyűgöz az összetett és csodásan kitalált működése. A női nem intim egészsége egy keveset tárgyalt, sőt inkább elhallgatott terület. Azt szeretném, hogy a nők szakmai segítséget kapjanak panaszaik megoldására. A mozgás elindítása, és annak tudatosítása a szakemberek legfontosabb feladata, gyógytornászként ebben tudok segíteni.

További cikkei

Hírlevél feliratkozás + ajándék

Minimag hírlevél

Kövess minket

Ne maradj le rólunk

GYERE CSATLAKOZZ A MINIMAG KÖZÖSSÉGHEZ

Ne maradj le a híreinkről, mert az ajándékok csak a hírlevélben lesznek benne:)!

önszeretet