fbpx

Karácsonyi dalok régen és ma

Karácsonyi dalok régen és ma

Az emberek életének régóta szerves része a zene és az éneklés. Olyannyira, hogy ma már zene szól, ha fontos pillanat történik az életünkben. Az év legnagyobb ünnepét, a Karácsonyt ma már elképzelni  se tudjuk zene- és énekszó nélkül ( dúdolod már az All I want for Christmast? :)), azonban ez nem volt mindig így.

KARÁCSONYI ZENE TÖRTÉNET

Assisi Szent Ferenc idején a 12. században vált csak szokássá a közös éneklés. Persze ekkor még főleg vallási eredetű szövegekkel, a 19. századtól viszont megjelentek a világi témájú, ma is ismert karácsonyi dalok.

Karácsonyi dalok régen és ma

Az egyik legrégebbi karácsonyi dal a Csodapásztorok, mely 1651-ből való. De kedvelt dal a Mennyből az angyal és a Pásztorok keljünk fel, ezeket a dalokat a 18. századi énekeskönyvekben már megtalálhatóak.

Ma már az elsőként énekelt karácsonyi  gyerekdalok között szerepel a Csendes éj és az angolszász területről ismert Jingle Bells számtalan változata is.

Sőt továbbmegyünk, szinte minden műfajban, a klasszikus mellett a  pop, rock, jazz stb. hallhatjuk ezeket a dalokat, melyeket a rádiók éjjel-nappal játszanak ebben az időszakban.

De miért szeretjük annyira a karácsonyi dalokat?

A zenének van egy olyan tulajdonsága, mely nosztalgikus hangulatba hozhat és emlékeket ébreszthet fel bennünk. Sokszor újra gyereknek érezhetjük magunkat emiatt.

Karácsonyi dalok régen és ma

1999-ben végeztek egy olyan kutatást,  amely arról szólt, hogy milyen emlékeket képesek előhívni a régről ismert zenék.

Bár a konkrét eseményhez nem tudták kötni a résztvevők a dalokat, de az érzéseket nagyon pontosan megtudták fogalmazni. Ezért lehetséges az, hogy amikor karácsonyi zenét hallunk, visszarepíthet bennünket a gondtalan gyerekkorhoz, egy kedves karácsonyi emlékünkhöz, és így hozhat bennünket ünnepi hangulatba egy olyan zene is, amit ebben az időszakban néha unásig hallgathatunk.

Több agykutató is foglalkozott már a karácsonyi dalok emberekre gyakorolt hatásával. Ezek a dalok pont úgy vannak felépítve, hogy kellemesen jól érezzük magunkat tőle, jó érzés legyen hallgatni őket. Kiszámítható a dallam, semmi hirtelen vagy váratlan nem történik benne, a tempója se nem túl gyors, se nem túl lassú és egyszerűek a dallamszerkezetek.

Nem mellesleg arról is több kutatás készült, hogy a kellemes zene, az agyunknak adott pozitív inger miatt, több vásárlásra is ösztönözhet bennünket.

Úgyhogy maradjunk tudatosak, és ha kedvünk van hallgassunk zenét, ha kedvünk van énekeljünk.

Ha pedig a családot is sikerül rávenni a közös éneklésre, akkor egy remek, mosolyokkal teli adventi és karácsonyi időszak elé nézhetünk, ahol kevesebb lesz a stressz és több a nevetés.

A SZERZŐ

sAS gABRIELLA

Márklyné Sas Gabriella vagyok, két gyönyörű kislány édesanyja, zongoratanárnő, zenei foglalkozásvezető és a Zenén innen, mesén túl komplex gyermekfoglalkozás megálmodója. Anyaként, pedagógusként, zenetanárként a zene, a mese a játék és a kreativitás a mindennapjaim része. Zenével mesélek, mesével zenélek. Mindkettő nagyon közel álla gyerekek lelkéhez és hiszem azt, hogy könnyebben megértik a környezetüket, a világ csodáit és nehézségeit is. Célom, hogy a családokba megszokássá és napi rutinná váljon a zenélés, éneklés, emellett segítsek abban, hogy hogyan építhető be úgy a mindennapi tevékenységek közé a zene bármely formája, hogy megkönnyítse, támogassa a minden napokat Zenén innen, mesén túl. Munkámról itt olvashattok bővebben:

 https://www.facebook.com/zeneninnenmesentul 

https://www.zeneninnenmesentul.hu/

További cikkei

egérkastély

Népszerű cikkek

ideiglenes tetoválások MATRICÁS ÓRIÁS POSZTER, 49 MATRICÁVAL | AZ EMBERI TEST

Hírlevél feliratkozás

Kövess minket

HÚSVÉTI

Ajándék-
kalauz
Névtelen terv (8)