fbpx

Miért nem kúszik, miért nem mászik és hasonló aggodalmak a baba mozgásfejlődése körül

baba mozgásfejlődése
Anyaként leginkább mindenen aggódunk. Első gyermekes anyaként pedig még inkább. Jönnek az internetes keresések, a barátnős megbeszélések, a tiéd már forog? Az enyém még nem, – aggódnom kell vagy nem? Ilyenkor hajlamosak vagyunk túlaggódni, de ellenkezőképp bagatellizálni is az esetleges problémákat. A legjobb megoldást nyújthatja a kérdéseink megválaszolására egy szakember, aki a baba jelenlegi mozgásfejlődését meg tudja ítélni, ha szükséges tanácsokat, vagy feladatokat ad. Ha pedig minden rendben van, megnyugtat és mosolyogva várhatjuk azt a napot amikor végre elkezd a miénk is kúszni, mászni, vagy ami épp a soron következő fejlődési lépcső.

Ez a könnyebb út. De vannak sajnos születéskori sérülések, vagy veleszületett mozgásproblémák, ahol nagyon észnél kell lennünk és időben megadnunk a babának azt, amire szüksége van, mielőtt életre szóló nyomokat hagyhatna a sérülés.

Létezik megoldás?

A nemzetközi szinten elismert hatékonyságú, idehaza még csak néhány helyen elérhető Vojta terápia az, ami segíthet nekünk a mozgásproblémák felismerésében és annak időben történő javításában.

Maga a módszer Vaclav Vojta cseh származású ortopéd neurológus orvos saját tapasztalataira építve került kidolgozásra. Vojta professzor abból az ismeretből indult ki, hogy az agyban genetikailag tárolt mozgásmintákat bizonyos reflexpontokat ingerelve ki tudunk váltani, akkor is, ha adott esetben például egy csecsemőkori agyi sérülés magának a mozgásmintának az automatikus elindulását, kivitelezését korlátozná.

Meghatározott testhelyzetekben bizonyos pontokra bizonyos irányokba kifejtett enyhe nyomás alkalmazásával a Vojta terápiával kiválthatóak ezek a mozgásminták és ez esetben az agy képes ezeket a mozgásokat újra tárolni és később mozgásba hozni.

vojta terápia

A terápia pozitív hatásai több területre is kiterjednek. A testtartás, a mozgáskoordináció javul, tipikusan a fej fordítása, a fogás, a figyelem, a hangképzés, csecsemőknél a szopás és étkezési mozdulatok, mint a nyelés is javulnak. A terápia pozitív hatással van az egyensúlyra, a térbeli tájékozódásra és számos egyéb területre.

Mikor kell elkezdeni a terápiát?

A terápia alkalmazása a legjobb hatással csecsemők esetében, de később felnőtt korban is lehetséges.

A csecsemőkorban kezelhető problémák között vannak az agyi sérülés miatt kialakult mozgászavarok (cerebral paresis), izombetegségek, fejlődési rendellenességek, izomtónus eloszlási zavarok, gerincferdülés.

A Vojta kezelés esetében kiemelkedően fontos és a siker kulcsa, hogy mielőbb el kell kezdeni, csecsemőknél lehetőleg 5 hónapos kor előtt, agyi sérülés esetében akár azonnal.

Hogyan zajlik a terápia?

vojta terápia

A Vojta terápiában a terapeuta nyomást gyakorol a test meghatározott területeire hason, háton vagy oldalt fekvő helyzetekben.

Ezek az ingerek automatikus reflexes izom válaszokat, tipikus mozgásokat váltanak ki. Ezen reflexes mozgások alkalmazásával a test felegyenesedésének mozdulatai, az előre haladó mozgás mozdulatai, illetve a fogó és lépő mozgások újra elérhetővé és használhatóvá válnak.

A legnagyobb sikereket a Vojta módszer így a csecsemő, illetve kisgyermek korban éri el, például agyi eredetű bénulások (CP), a központi idegrendszer károsodásából kialakuló mozgászavarok, csípőficam, valamint bizonyos gerincbetegségek, mint a gerincferdülés (scoliosis) és a ferde nyak (torticollis) esetében.

Ezen kívül jó eredménnyel kezelhetőek különböző izombetegségek (SMA, izomdystrophiák) is a módszerrel. Felnőtt korú páciensek esetében is hatékonyan alkalmazható a módszer ízületi problémák, fájdalmas állapotok, sclerosis multiplex, bénulások, stroke utáni állapotok, izomproblémák javítása érdekében.

Összegezve a legtöbb eset amikor alkalmazható a Vojta terápia

– mozgásfejlődés zavara

– agyi eredetű bénulás

– központi idegrendszeri eredetű koordinációs rendellenességek csecsemőkorban

– a központi idegrendszer károsodásának eredményeként kialakuló mozgászavarok, pl. sclerosis multiplex

– a karok és a lábak perifériás bénulása

– különböző izombetegségek

– a gerinc betegségei gerincferdülést (scoliosis) vagy ferde nyak (torticollis)

– a váll, kar, a csípő, láb és a gerinc ortopédiai / traumatológiai szempontból releváns károsodása

– a csípő helytelen fejlődése (csípő diszplázia / csípőficam)

– légzési, nyelési és rágási problémák

– medencefenék és emésztési problémák

Hogyan történik a kezelés?

Vojta kezelés
Spanyol Anita Vojta terapeuta

Alapos vizsgálat után meghatározzuk, hogy mi okozza a nehézséget, hol van az elakadás.

Ezek után három, pontosan beállított testhelyzetben (háton, oldalt és hason) meghatározott ingerpontokat (zónákat) ingerlünk, majd egy enyhe nyomással aktiválva előhívjuk azt a mozgást, amit önmagától nem képes elérni a gyermek, viszont megtalálható az agyban, magasabb szinteken.

A terápia egyénre szabott, a három testhelyzetben különböző variációkkal dolgozunk. Egy feladatot 1-1 percig tartunk ki, mindkét oldalra kétszer ismételve. Így egy pozícióban a gyakorlat 4 percig tart. A kezelés után bizonyos mozgások elérhetővé válnak számukra több órán, akár napokon keresztül, egyénileg változóan. Ezért javasolt az otthoni gyakorlás. A terapeuta a kezelés során megtanít a szülőknek otthon végezhető mozdulatokat.

Mi a szülő feladata?

Vojta kezelés
Spanyol Anita Vojta terapeuta

A kezelés folyamatában rendkívül fontos a szülők szerepe.

Visszajelzésükkel segítségünkre vannak a terápiás program meghatározását, a fejlődést illetően, hiszen ők vannak a legtöbbet a gyermekkel.

Továbbá a hatékonyabb eredmény érdekében előnyös, ha megtanulják a gyakorlatokat.

Egy éves kor alatt napi 3 – 4 x, egy éves kor felett napi 1 – 2 x javasolt az otthoni foglalkozás.

Spanyol Anita
Vojta terapeuta, a Scolinea Rendelő gyógytornásza

Horvát Krisztina
ISST-Schroth instruktor, a Scolinea Rendelő vezető gyógytornásza

A SZERZŐ

Horvát Krisztina a Scolinea Gyógytorna Rendelő vezetője

Horvát Krisztina a Scolinea Gyógytorna Rendelő vezetője

19 éve vezetem a Scolineát. Gyerekek és felnőttek gyógyításával foglalkozunk, főleg gerincproblémák, ezen belül is a gerincferdülés kezelése a speciális területünk.

Véleményem szerint a gyógyulás első lépése, hogy maga az érintett
megértse a problémát, legyen ő gyermek, felnőtt, vagy szülő.
Ezután segítek abban, hogy együtt, majd maga is tudjon javítani az
állapotán.

A bébik esetében a szülőé a központi szerep, aki odafigyeléssel,
törődéssel és szeretettel rengeteget tud segíteni gyermekének.

Itt vagyunk: Scolinea

További cikkei

egérkastély

Népszerű cikkek

ideiglenes tetoválások MATRICÁS ÓRIÁS POSZTER, 49 MATRICÁVAL | AZ EMBERI TEST

Hírlevél feliratkozás

Kövess minket

HÚSVÉTI

Ajándék-
kalauz
Névtelen terv (8)