A FAGYASZTOTT ÉTEL AZ ÚJ MUMUS?
Bizony, a fagyaszott ételek sokak szemében számítnak mumusnak, kapnak hideget-meleg egy-egy anyukás csoportban ( nem hiába mi anyukák vagyunk mindennek is az igazi szakértőiJ).
PEDIG SZÁMOS ELŐNYE VAN A FAGYASZTOTT ÉTELEKNEK
Tápláló
A fagyasztott gyümölcsök és zöldségek használatának egyik előnye, hogy jellemzően csúcsérettségükben szedik őket, és abban a gazdaságban dolgozzák fel, ahol termesztik őket. A friss gyümölcsöket és zöldségeket kicsit korábban kell leszedni a szállításhoz, és az idő múlásával veszítenek a tápanyagértékükből. Ez természetes folyamat, és természetesen nem jelenti azt, hogy a friss nem jó megoldás. A friss gyümölcsök és zöldségek fagyasztása azonban lényegében az oxidáció megállításával konzerválja a tápanyagok egy részét. Kutatások kimutatták, hogy egyes fagyasztott gyümölcsök több polifenollal rendelkeznek, mint a messze utazó friss termékek.
Gyors, kényelmes
Nagyon jó tudni, hogy olyan ételek vannak a fagyasztónkban, amelyeket 20 perc, vagy még rövidebb idő alatt az asztalra varázsolhatok, miközben hazait eszünk.
Lehetőségünk adódik szezonon kívül is enni bizonyos ételeket, ha időben lefagyasztjuk őket.
STOP ÉLELMISZER PAZARLÁS
A fagyasztott élelmiszerek segítenek az élelmiszer-pazarlás megszüntetésében. Így nem kidobjuk a szemétbe a maradékot, hanem felhasználjuk később.
Tudtad, hogy a lakosság 2/3-a havonta minimum 20 fajta ételt dob ki?
FAGYASZTÁSI TRÜKKÖK, TIPPEK + 1 FAGYASZHATÓ RECEPT
A trükköket és a recepteket Gourmet Baba, Viki mondta el nekünk, kisujjából rázta ki őket. Sőt számtalan szuper receptet osztott már meg velünk, és veletek kedves olvasók.
0.lépés
Ellenőrizd, hogy a fagyasztóban -18, vagy annál hidegebb van-e. Noha a fagyasztás nem pusztítja el az élelmiszer által szállított baktériumokat, masszívan lelassítja szaporodási képességüket, ezért a fagyás megakadályozza az étel romlását. Miután felolvadtak, ezek a baktériumok is felébrednek, és folytatják a dolgukat, ami azt jelenti, hogy felolvadás után már ne fagyaszd újra vissza az ételt, és egyétek meg hamar.
TIPPEK
Használj visszazárható műanyag edényeket vagy fagyasztótáskákat ( de leginkább dobozokat, hogy a környezetet is kíméld) , ne üveget, amelyek gyors hőmérsékletváltozások hatására megrepedhetnek. És ne feledd, hogy a fagyasztótáskák és a szendvicszsákok nem ugyanazok. A fagyasztótáskák vastagabb műanyagból készülnek, és maga a műanyag tartalmaz olyan adalékanyagot, amely megakadályozza, hogy a fagyasztóban törékennyé váljon, míg a szokásos szendvics- vagy tárolózsákok nem tartalmazzák ezt.
Lehetőség szerint egyes adagokban fagyassz le ételeket. Ez nem csak felgyorsítja a leolvasztást, hanem segít elkerülni a pazarlást is.
A főtt ételeket fagyás előtt alaposan hűtsük le. A forró ételek fagyasztóba helyezése nemcsak az élelmiszerbiztonság veszélyét hordozza magában, de, ha valami forrót helyezel a fagyasztóba, akkor az felmelegíti a többi ételt, amelyek így nem már nem biztonságosak.
FAGYASZTÁSI TIPPEK, MIT MEDDIG
(nyersen)
Csirke egészben akár 1 év, darabolva 6-9 hónap
Hal: Max.6 hónap
Sertés 4-6 hónap
Marha : 6-12 hónap
Vad: 8-12 hónap
A friss húsoknál különösen fontos, hogy azonnal fagyaszd le őket, amint hazaérsz, ha ez a terv. Más szóval, ne tartsd a nyers húst három napig a hűtőszekrényben, mielőtt belekezdenél a fagyasztásba.
Főtt hús 1-2 hónap
Sült hús 1-3 hónap
Zöldség: 6-12 hónap (hüvelyesek, paprika répa kibírnak 1 évet, káposzta, kelbimbó 1\2 év
Gyümölcs: 8-12 hónap (eper az egyetlen ami kibír 1 évet)
Kenyér sütemény: Max 3 hónap
Amit sose fagyasztok:
saláta;puding;kocsonya;főtt tojás;uborka;burgonya;déli gyümölcs;
Amit fagyasztok, hátha jó lesz még valamire:
Levesek, levesbetét nélkül (kedvencem a húsleves, mert önmagában is jó, de rengeteg minden készíthető belőle)
Pörkölt és tokány ételek
Sült hús
Lazagne (ritka, ha marad)
Székelykáposzta (tejföl nélkül)
Paradicsomos káposzta
Rizs
A levesek és pörköltek fagyasztásakor figyelj arra, hogy teljesen lehűtsd őket a hűtőszekrényben, legalább addig, amíg a zsír fel nem emelkedik és megkeményedik rajtuk (ami általában egy éjszakán át tartó hűtést jelent). Kapard le azt a zsírréteget, majd helyezd át a levest visszazárható edényekbe vagy fagyasztótáskákba.
VOLTAK JÓ FAGYASZTÁSI ÖTLETEK?
ÍME A CSIRKEPAPRIKÁS RECEPTJE, amit aztán le is fagyaszthatsz:
Népszerű cikkek
Házias gyerekbarát receptek kis csavarral -gyerekbarát receptek
Felejtsd el a mirelitet és a tésztákat, mutatunk 3 olyan receptet, amelyek gyorsan, könnyen elkészíthetőek, és óriási sikert fognak aratni. Ha te is azok közé
Gyerekbarát ebéd receptek vol. 2
GYEREK-BARÁT RECEPTEK Korábbi cikkünk sikerén elálmodozva, felbuzdulva újabb könnyen, gyorsan elkészíthető recepteket hoztunk nektek, amivel megkönnyítjük majd az ebéd vagy a vacsora választás nehézségét, különös
GYORS, GYEREKBARÁT RECEPTEK- TE IS UNOD MÁR A KAJACSATÁT?
Nálatok is gyakran fordulnak elő kajacsaták? Arra gondolunk, amikor még véletlenül sem egyezik – az ebéd vagy a vacsora menüt tekintve- a véleményetek a gyerekkel.
Gyors, könnyen elkészíthető, gyerekbarát vacsora ötletek
Ez az igen hosszú fenti cím meglehetősen sok szülőnek okoz folyamatos kihívást. Mármint, hogy van