Ki ismer olyan kisgyermeket, aki nem szeretni a palacsintát? Mondjuk én ismerek egy 3 éves kislányt, na de ő az, aki erősíti a szabályt.
Ez a finomság gyorsan elkészíthető, és számtalan módon variálható. Sok szülő azonban szembesül azzal a kihívással, hogy gyermeke ételérzékenysége vagy speciális étrendje miatt nem fogyaszthatja a hagyományos változatot. Jó hír, hogy gluténmentes és vegán verziók is könnyen elkészíthetők, így senkinek sem kell lemondania erről a klasszikus finomságról! Számos gluténmentes lisztalternatíva létezik, amelyekkel tökéletesen működik a recept. Ilyenek például: rizsliszt, hajdinaliszt, kölesliszt, zabpehelyliszt (ha garantáltan gluténmentes).
A tojás és a tej helyettesítésére számos megoldás létezik, így a vegán palacsinta is puha és ízletes lesz. Néhány tipp a tökéletes állaghoz:
- Tojás helyett használhatunk pépesített banánt, almaszószt vagy lenmagtojást (1 evőkanál darált lenmag + 3 evőkanál víz).
- Tej helyett bármilyen növényi tej megfelel.
Ha már mindenkinek megéhezett egy jó kis palacsintára hoztam is 3 receptet, amivel gluténmentesen és vegán módon, tehát tojás és tejmentesen készíthetjük el ezt az ételt.
A 3. recept egy olyan palacsinta, amelyet tortillaként, wrapnak feltekerve sósan is tudunk fogyasztani, illetve jól áll neki a hortobágyi palacsinta módon való elkészítés. Ez a palacsinta 1 perces előkészítést igényel tőlünk, de bánja kánya.
Ha már a vegán és gluténmentes palacsintáknál tartunk, érdemes elmerülni a növényi alapú gasztronómia világában. Ha egy teljes menüsort szeretnél összeállítani egy vegán barátodnak – vagy egyszerűen csak kipróbálnád a zöldségek végtelen lehetőségeit –, akkor ez a két cikk tökéletes inspirációt nyújt: A vegán buli zöldségekkel tele van kreatív és ízletes fogásokkal, amelyeket még a legnagyobb húsevők is imádni fognak, míg a vegán szendvicskrémek cikkben olyan kencéket találsz, amelyek feldobják a reggelidet vagy akár egy gyors vacsorát is. Ha pedig a palacsinta mellé keresel valami izgalmas újdonságot, ezekkel biztosan nem lősz mellé!
Gluténmentes, tej és tojásmentes palacsinta
Egyszerű recept:
- 150 g rizsliszt
- 1 evőkanál útifűmaghéj (segít az állag javításában)
- 1 evőkanál kókuszcukor
- 300 ml növényi tej (pl. mandula- vagy zabtej)
- 1 evőkanál olvasztott kókuszolaj
- 1 csipet só
- olaj a sütéshez
Elkészítés: A hozzávalókat csomómentesre keverjük, majd a tésztát 10 percig állni hagyjuk. Egy enyhén olajozott serpenyőben kisütjük a palacsintákat. Kicsit vastagabb lesz, mint a búzaliszttel készült.
Tápanyag tartalom 1 adag, töltetlen palacsinta esetén
Kalória: 157.75 kcal
Fehérje: 2 g
Szénhidrát: 25.55 g
Zsír: 5.3 g
Banános vegán palacsinta
Alaprecept:
- 150 g gluténmentes liszt, vagy azok keveréke
- 1 érett banán, pépesítve
- 250 ml mandulatej
- 1 evőkanál juharszirup vagy datolyapaszta
- 1 teáskanál sütőpor
- 1 evőkanál kókuszolaj
- olaj a sütéshez
Elkészítés: A banánt villával pépesítjük, majd hozzáadjuk a többi hozzávalót. Csomómentesre keverjük, és forró serpenyőben kisütjük.
Tápanyag tartalom 1 adag, töltetlen palacsinta esetén
Kalória: 175.25 kcal
Fehérje: 4.33 g
Szénhidrát: 28.25 g
Zsír: 5.33 g
Vöröslencse palacsinta - egy igazi különlegesség
Hozzávalók:
- 1/2 bögre vöröslencse egy éjszakára beáztatva, de legalább 4 órára
- 1 evőkanál tápiókaliszt, esetleg étkezési keményítő
- csipet só
- 5 bögre növényi tej / esetleg víz
- 1 lapos kávéskanál fokhagymapor, vagy bármilyen szárított fűszer, amit szeretünk pl: petrezselyemzöld, kapor, bors, római kömény
- olaj a sütéshez
Elkészítés: A beáztatott lencsét leszűrjük, majd az összes hozzávalóval turmixoljuk. Sütés előtt legalább 15 percet állni hagyjuk. Jó kiolajozott meleg serpenyőbe sütjük takaréklángon. Amikor a széle kezd barnulni, akkor fordítsuk meg óvatosan. Ezt a palacsintát ne dobáljuk.
Tápanyag tartalom 1 adag, töltetlen palacsinta esetén
Kalória: 149.95 kcal
Fehérje: 4.5 g
Szénhidrát: 15.45 g
Zsír: 3.2 g
Jó étvágyat kívánunk:)!
A SZERZŐ
Gerencsérné Fazekas Márti, vegán életmód tanácsadó, egészség inspirátor vagyok, szenvedélyem az egészséges, fenntartható vegán életmód népszerűsítése és támogatása.
A vegánság egy egészségügyi kihívás kapcsán került be az életembe és teljesen megváltoztatta azt. Ez a tapasztalat indított el aztán arra az útra, hogy segítsek másoknak is változtatni az életükön.
Meg kell mondjam, hogy nagyot fordult velem a világ, amikor megismerkedtem az ősi indiai életmód tudománnyal. A találkozást tanulás követte, így váltam okleveles vegán életmód tanácsadóvá.
Az ayurvedában találtam meg azt a módszert, ami segített megérteni a testem működését, helyre állítani a kibillent egyensúlyomat. A holisztikus szemlélet nem csak a táplálkozással, hanem az életünk élésének módjával is foglalkozik testi, lelki és szellemi szinten egyaránt.
Itt, ezeken az oldalakon olyan recepteket szeretnék megosztani veletek, ami közelebb visz a zöldségekhez és még gluténmentesek is.
Mivel magam is elfoglalt háziasszony vagyok, ráadásul a családom tagjai nem vegánok, így kiemelten fontos számomra, hogy könnyen beszerezhető összetevőkből és lehetőleg kevés munkával készüljenek el a zöldségekből készült ételek.
Bátorítalak arra, hogy próbáld ki a recepteket az egészségesebb élet felé haladva.
Cikkeim a Minimagon