Nehéz lesz ellenállni
Az augusztus hónap a betakarítás időszaka, abból a szempontból is, hogy nagyon sok zöldség és gyümölcs érése most éri el a csúcspontját.
A zöldségek íze, mivel szabadföldi termesztésűek, mostanra teljesedik ki.
A paradicsomnak olyan íze van, amilyennek lennie kell, a hagyma és a paprika zamatos. A napsütés megtette áldásos hatását.
Ezekből a zöldségekből készülő étel számos nemzet konyhájában megtalálható.
Nálunk a lecsó nagy népszerűségnek örvend. Számos változatban készítjük mi magyarok, mondhatnám ahány ház annyi féle. Felsorolni is lehetetlen. A tojásos, a rizses, a nokedlis, a tarhonyás, a virslis, a kolbászos, a cukkínis, a káposztás… Nem is folytatom a sort, mert egy oldal telne meg vele.
A franciák is készítenek ezekből az alapanyagokból lecsót, náluk ratatouille a neve. Ez az étel itthon is népszerű. A fűszerezésében és a kibővített alapanyagában tér el a mi lecsónktól.
Izraelben is használják ezeket a zöldségeket, ott shakshuka néven találjuk meg ezt a lecsószerű ételt. Ott buggyantott tojással gazdagítják a lecsót. Természetesen a fűszerezése is más, mint nálunk.
Úgy tűnik, hogy ennek a 3 zöldségnek az egyesülése az égben köttetett.
Nézzük hát a variációkat a paprika, a paradicsom és a hagyma házasságára.
Lecsó 4 adag
Hozzávalók
- 5 evőkanál olaj
- 2 fej hagyma karikára (félfőre) vágva
- 2 gerezd fokhagyma reszelve
- 5 db paprika nagyobb kockára vágva
- só, bors
- 1 kiskanál őrölt kömény
- 2 db paradicsom nagyobb kockára vágva, magját eltávolítva
- 2 evőkanál paradicsom püré
- 1 kiskanál natúr ételízesítő
- késhegynyi cukor
- 1 evőkanál víz
Elkészítés:
Egy nagyobb lábosba vagy serpenyőbe tesszük az olajat, ha melegszik bele tesszük a hagymát. Picit megsózzuk, hogy könnyebben puhuljon. 2-3 percig pirítjuk, majd hozzá tesszük a kockára vágott paprikát és a reszelt fokhagymát. Ezt is 2-3 percig pirítjuk. Legvégül beletesszük a paradicsomokat is. Ekkor hozzáadjuk a paradicsompürét, az evőkanálnyi vizet, fűszereket, és a cukrot.
Lefedve, közepes lángon kb 20 percig pároljuk, egyszer – egyszer keverjük meg.
Akkor kész, ha a paradicsom héja összepöndörödött és a paprikát a fakanállal szét tudjuk nyomni az edény falán.
1 adag tápanyagtartalma
Kalória: 218,75 kcal
Fehérje: 2,05 g
Zsír: 17,55 g
Szénhidrát: 14,9 g
Ratatuille 2 főre
Hozzávalók:
- 1 db padlizsán, 2×2 kockákra vágva
- 1 db cukkini, 2×2 kockákra vágva
- 4-5 db érett paradicsom, 2×2 kockákra vágva
- 1 db piros kaliforniai paprika, magjától megtisztítva, 2×2 kockákra vágva
- 1 nagy fej vöröshagyma, kisebb kockákra vágva
- 1 duci gerezd fokhagyma, reszelve
- 1 db babérlevél
- 3 szál friss kakukkfű, vagy egy kávéskanál szárított
- 3 ek. extra szűz olívaolaj
- só és bors
Elkészítés:
Az elkészítés menete hasonlít a magyar lecsóéhoz. Mindent feldarabolunk. Egy nagy lábasban felhevítjük az olajat, majd rádobjuk a vöröshagymát, 2-3 percig pirítjuk.
Nem kell megdinsztelni, csak egy kis színt adni neki, majd rádobjuk a fokhagymát, megkeverjük, jöhet bele a feldarabolt paprika, padlizsán. Ezeket pirítjuk 3-4 percig.
Végül mehet bele a cukkíni és a paradicsom is. azért tesszük ezeket bele utoljára, mert ezek levet fognak ereszteni, akadályozva ezzel a pirítást.
Most beletesszük a fűszereket: babérlevél, kakukkfű, só, bors.
Levesszük a tűzhelyet közepes erősségre és fedő alatt pároljuk, amíg meg nem puhulnak a zöldségek.
Akkor lesz jó, ha a zöldségek még elkülöníthetők, de a cukkíni és a padlizsán már krémes állagú. Ez kb. 30 percet fog majd igénybe venni. Közben gyakran kevergessük.
Tápanyag tartalom 1 adagban
Kalória: 180 kcal
Fehérje: 3 g
Szénhidrát: 20 g
Ebből cukrok: 10 g
Zsír: 11 g
Telített zsír: 1.5 g
Vegán shakshuka 2 adag
Hozzávalók:
- 5 ek. olívaolaj
- 1 fej vöröshagyma, kis kockára vágva
- 2 gerezd fokhagyma, kis kockára vágva
- 2 db piros kaliforniai paprika, vékony csíkokra vágva
- 2 nagy szem paradicsom vagy ½ konzerv aprított paradicsom, apró kockára vágva a magja nélkül
- 2 evőkanál paradicsompaszta
- 1 késhegynyi csilipor, esetleg Erős Pista, el is hagyható
- 1 késhegynyi római kömény
- 2 evőkanál víz
- bors
- só
Elkészítés
Egy serpenyőbe öntjük az olajat és ha felmelegedett beletesszük a vöröshagymát és a fokhagymát, sózzuk, borsozzuk, hozzátesszük a csilit és római köményt. Pár percig pirítjuk. Utána következik a paprika, mérsékeljük a tüzet és ezt is pirítjuk. Gyakran megkeverjük. 2-3 perc múlva hozzátesszük a paradicsomot és a pasztát, valamint a vizet. Fedő alatt puhára főzzük.
Akkor jó, ha a paprikát a fakanállal szét tudjuk nyomni az edény falán. egy sűrű, szaftos ételt kapunk, amit kenyérrel isteni tunkolni.
1 adag tápanyagtartalma
Kalória: 400 kcal
Fehérje: 3,4 g
Zsír: 35,5 g
Szénhidrát: 20,8 g
Jó étvágyat kívánunk:)!
A SZERZŐ
Gerencsérné Fazekas Márti, vegán életmód tanácsadó, egészség inspirátor vagyok, szenvedélyem az egészséges, fenntartható vegán életmód népszerűsítése és támogatása.
A vegánság egy egészségügyi kihívás kapcsán került be az életembe és teljesen megváltoztatta azt. Ez a tapasztalat indított el aztán arra az útra, hogy segítsek másoknak is változtatni az életükön.
Meg kell mondjam, hogy nagyot fordult velem a világ, amikor megismerkedtem az ősi indiai életmód tudománnyal. A találkozást tanulás követte, így váltam okleveles vegán életmód tanácsadóvá.
Az ayurvedában találtam meg azt a módszert, ami segített megérteni a testem működését, helyre állítani a kibillent egyensúlyomat. A holisztikus szemlélet nem csak a táplálkozással, hanem az életünk élésének módjával is foglalkozik testi, lelki és szellemi szinten egyaránt.
Itt, ezeken az oldalakon olyan recepteket szeretnék megosztani veletek, ami közelebb visz a zöldségekhez és még gluténmentesek is.
Mivel magam is elfoglalt háziasszony vagyok, ráadásul a családom tagjai nem vegánok, így kiemelten fontos számomra, hogy könnyen beszerezhető összetevőkből és lehetőleg kevés munkával készüljenek el a zöldségekből készült ételek.
Bátorítalak arra, hogy próbáld ki a recepteket az egészségesebb élet felé haladva.