Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Három zöldség, három világkonyha: ízletes receptek paprikából, paradicsomból és hagymából

Három zöldség, három világkonyha: ízletes receptek paprikából, paradicsomból és hagymából
Valami igazán izgalmasat keresel a konyhában? Gerencsérné Fazekas Márti, a mi vegán gurunk, most megmutatja, hogyan varázsolhatsz három egyszerű zöldségből nemzetközi klasszikusokat! A paprika, a paradicsom és a hagyma kombinációja világszerte ismert és kedvelt fogásokat eredményez, amelyek a magyar konyhától a francia és izraeli ízekig mindenhol megállják a helyüket. Ebben a cikkben felfedezheted, hogyan készítheted el ezeket az ízletes ételeket egyszerűen és változatosan. Ismerd meg a lecsó, ratatouille és shakshuka titkait, és hozd ki a legtöbbet a szezon legjobb zöldségeiből!
Három zöldség, három világkonyha: ízletes receptek paprikából, paradicsomból és hagymából

Nehéz lesz ellenállni

Az augusztus hónap a betakarítás időszaka, abból a szempontból is, hogy nagyon sok zöldség és gyümölcs érése most éri el a csúcspontját.

A zöldségek íze, mivel szabadföldi termesztésűek, mostanra teljesedik ki.

A paradicsomnak olyan íze van, amilyennek lennie kell, a hagyma és a paprika zamatos. A napsütés megtette áldásos hatását.

Ezekből a zöldségekből készülő étel számos nemzet konyhájában megtalálható.

Nálunk a lecsó nagy népszerűségnek örvend. Számos változatban készítjük mi magyarok, mondhatnám ahány ház annyi féle. Felsorolni is lehetetlen. A tojásos, a rizses, a nokedlis, a tarhonyás, a virslis, a kolbászos, a cukkínis, a káposztás… Nem is folytatom a sort, mert egy oldal telne meg vele.

A franciák is készítenek ezekből az alapanyagokból lecsót, náluk ratatouille a neve. Ez az étel itthon is népszerű. A fűszerezésében és a kibővített alapanyagában tér el a mi lecsónktól.

Izraelben is használják ezeket a zöldségeket, ott shakshuka néven találjuk meg ezt a lecsószerű ételt. Ott buggyantott tojással gazdagítják a lecsót. Természetesen a fűszerezése is más, mint nálunk.

Úgy tűnik, hogy ennek a 3 zöldségnek az egyesülése az égben köttetett.

Nézzük hát a variációkat a paprika, a paradicsom és a hagyma házasságára.

Lecsó 4 adag

Három zöldség, három világkonyha: ízletes receptek paprikából, paradicsomból és hagymából

Hozzávalók

  • 5 evőkanál olaj
  • 2 fej hagyma karikára (félfőre) vágva
  • 2 gerezd fokhagyma reszelve
  • 5 db paprika nagyobb kockára vágva
  • só, bors
  • 1 kiskanál őrölt kömény
  • 2 db paradicsom nagyobb kockára vágva, magját eltávolítva
  • 2 evőkanál paradicsom püré
  • 1 kiskanál natúr ételízesítő
  • késhegynyi cukor
  • 1 evőkanál víz

Elkészítés:

Egy nagyobb lábosba vagy serpenyőbe tesszük az olajat, ha melegszik bele tesszük a hagymát. Picit megsózzuk, hogy könnyebben puhuljon. 2-3 percig pirítjuk, majd hozzá tesszük a kockára vágott paprikát és a reszelt fokhagymát. Ezt is 2-3 percig pirítjuk. Legvégül beletesszük a paradicsomokat is. Ekkor hozzáadjuk a paradicsompürét, az evőkanálnyi vizet, fűszereket, és a cukrot.

Lefedve, közepes lángon kb 20 percig pároljuk, egyszer – egyszer keverjük meg.

Akkor kész, ha a paradicsom héja összepöndörödött és a paprikát a fakanállal szét tudjuk nyomni az edény falán.

Gerencsérné Fazekas Márti
Gerencsérné Fazekas Mártivegán életmód tanácsadó
Tovább olvasom
Tipp1:Ha teheted készíts nagyobb adagot, mert a kész lecsó nagyon jól fagyasztható. 1 -1 adagot elővéve a fagyasztóból segíthet egy gyors étel összeütésében.
Gerencsérné Fazekas Márti
Gerencsérné Fazekas Mártivegán életmód tanácsadó
Tovább olvasom
Tipp2: A kész lecsót felhasználva készíthetsz lecsós tofu szeletet vagy rácos tofut. Persze ha te húst is fogyasztassz akkor azzal.
Gerencsérné Fazekas Márti
Gerencsérné Fazekas Mártivegán életmód tanácsadó
Tovább olvasom
Tipp3: Isteni rizses ételt készíthetsz a kész lecsóval. Nem a rizses lecsóra gondolok, hanem egy olasz lecsós rizsre, a riso napoletano-ra. Receptet a honlapomon találsz.
Előző
Következő

1 adag tápanyagtartalma

    Kalória: 218,75 kcal

    Fehérje: 2,05 g

    Zsír: 17,55 g

    Szénhidrát: 14,9 g

Ratatuille 2 főre

Három zöldség, három világkonyha: ízletes receptek paprikából, paradicsomból és hagymából

Hozzávalók:

  •     1 db padlizsán, 2×2 kockákra vágva
  •     1 db cukkini, 2×2 kockákra vágva
  •     4-5 db érett paradicsom, 2×2 kockákra vágva
  •     1 db piros kaliforniai paprika, magjától megtisztítva, 2×2 kockákra vágva
  •     1 nagy fej vöröshagyma, kisebb kockákra vágva
  •     1 duci gerezd fokhagyma, reszelve
  •     1 db babérlevél
  •     3 szál friss kakukkfű, vagy egy kávéskanál szárított
  •     3 ek. extra szűz olívaolaj
  •     só és bors

Elkészítés:

Az elkészítés menete hasonlít a magyar lecsóéhoz. Mindent feldarabolunk. Egy nagy lábasban felhevítjük az olajat, majd rádobjuk a vöröshagymát, 2-3 percig pirítjuk.

Nem kell megdinsztelni, csak egy kis színt adni neki, majd rádobjuk a fokhagymát, megkeverjük, jöhet bele a feldarabolt paprika, padlizsán. Ezeket pirítjuk 3-4 percig.

Végül mehet bele a cukkíni és a paradicsom is. azért tesszük ezeket bele utoljára, mert ezek levet fognak ereszteni, akadályozva ezzel a pirítást.

Most beletesszük a fűszereket: babérlevél, kakukkfű, só, bors.

Levesszük a tűzhelyet közepes erősségre és fedő alatt pároljuk, amíg meg nem puhulnak a zöldségek.

Akkor lesz jó, ha a zöldségek még elkülöníthetők, de a cukkíni és a padlizsán már krémes állagú. Ez kb. 30 percet fog majd igénybe venni. Közben gyakran kevergessük.

Gerencsérné Fazekas Márti
Gerencsérné Fazekas Mártivegán életmód
Tovább olvasom
Tipp1: Vannak modern változatok, ahol rétegezve rakják le a karikára vágott zöldségeket, és sütőben sütik meg, és vannak olyan verziók, ahol körbe, a zöldségkarikákat állítva, váltakozva rakják csigavonalban a zöldségeket. Sütőben 170 fokon, kb. 45 percig süssük. Vagy amíg puhák nem lesznek a zöldségek.
Gerencsérné Fazekas Márti
Gerencsérné Fazekas Mártivegán életmód
Tovább olvasom
Tipp2: Ha a paradicsom nem elég érett, akkor tegyünk a ratatuille-ba egy kávéskanál cukrot.
Gerencsérné Fazekas Márti
Gerencsérné Fazekas Mártivegán életmód
Tovább olvasom
Tipp3: : Tehetünk még bele fűszerként zellerzöldet vagy petrezselyem zöldet finomra vágva az utolsó pár percben.
Előző
Következő

Tápanyag tartalom 1 adagban

Kalória:  180 kcal

Fehérje:  3 g

Szénhidrát:  20 g

Ebből cukrok:  10 g

Zsír:  11 g

Telített zsír:  1.5 g

Vegán shakshuka 2 adag

Három zöldség, három világkonyha: ízletes receptek paprikából, paradicsomból és hagymából

Hozzávalók:

  • 5 ek. olívaolaj
  • 1 fej vöröshagyma, kis kockára vágva
  • 2 gerezd fokhagyma, kis kockára vágva
  • 2 db piros kaliforniai paprika, vékony csíkokra vágva
  • 2 nagy szem paradicsom vagy ½ konzerv aprított paradicsom, apró kockára vágva a magja nélkül
  • 2 evőkanál paradicsompaszta
  • 1 késhegynyi csilipor, esetleg Erős Pista, el is hagyható
  • 1 késhegynyi római kömény
  • 2 evőkanál víz
  • bors

Elkészítés

Egy serpenyőbe öntjük az olajat és ha felmelegedett beletesszük a vöröshagymát és a fokhagymát, sózzuk, borsozzuk, hozzátesszük a csilit és római köményt. Pár percig pirítjuk. Utána következik a paprika, mérsékeljük a tüzet és ezt is pirítjuk. Gyakran megkeverjük. 2-3 perc múlva hozzátesszük a paradicsomot és a pasztát, valamint a vizet. Fedő alatt puhára főzzük.

Akkor jó, ha a paprikát a fakanállal szét tudjuk nyomni az edény falán. egy sűrű, szaftos ételt kapunk, amit kenyérrel isteni tunkolni.

Gerencsérné Fazekas Márti
Gerencsérné Fazekas Mártivegán életmód
Tovább olvasom
Tipp2: Eredetileg a serpenyőben tálalják fel és onnan eszik lepénykenyérrel kikanalazva. Próbáljátok ki ti is így enni. A serpenyőből, kenyérrel tunkolva.
Gerencsérné Fazekas Márti
Gerencsérné Fazekas Mártivegán életmód
Tovább olvasom
Tipp1: Ha szeretnénk, tehetünk bele tojást, vegánként fekete sóval ízesített kis kockára vágott tofut. A tojást egy pohárba üssük fel picit sózzuk meg. NEM kell összekavarni. Majd a serpenyőben rotyogó shakshukába csináljunk egy mélyedést egy kanál segítségével, amibe óvatosan csúsztassuk bele a pohárból a tojást. Fedő alatt 2-3 perc alatt készre fő a tojás, a fehérje szilárd lesz, míg a sárgája folyós marad. Ha tofuval készítjük, akkor a mélyedésekbe szórunk néhány kocka tofut. Szintén fedő alatt 2-3 percig főzzük.
Előző
Következő

1 adag tápanyagtartalma

    Kalória: 400 kcal

    Fehérje: 3,4 g

    Zsír: 35,5 g

    Szénhidrát: 20,8 g

Jó étvágyat kívánunk:)!

A SZERZŐ

Gerencsérné Fazekas Márti,

Gerencsérné Fazekas Márti, vegán életmód tanácsadó, egészség inspirátor vagyok, szenvedélyem az egészséges, fenntartható vegán életmód népszerűsítése és támogatása.

A vegánság egy egészségügyi kihívás kapcsán került be az életembe és teljesen megváltoztatta azt. Ez a tapasztalat indított el aztán arra az útra, hogy segítsek másoknak is változtatni az életükön.

Meg kell mondjam, hogy nagyot fordult velem a világ, amikor megismerkedtem az ősi indiai életmód tudománnyal. A találkozást tanulás követte, így váltam okleveles vegán életmód tanácsadóvá.

Az ayurvedában találtam meg azt a módszert, ami segített megérteni a testem működését, helyre állítani a kibillent egyensúlyomat. A holisztikus szemlélet nem csak a táplálkozással, hanem az életünk élésének módjával is foglalkozik testi, lelki és szellemi szinten egyaránt.

Itt, ezeken az oldalakon olyan recepteket szeretnék megosztani veletek, ami közelebb visz a zöldségekhez és még gluténmentesek is.

Mivel magam is elfoglalt háziasszony vagyok, ráadásul a családom tagjai nem vegánok, így kiemelten fontos számomra, hogy könnyen beszerezhető összetevőkből és lehetőleg kevés munkával készüljenek el a zöldségekből készült ételek.

Bátorítalak arra, hogy próbáld ki a recepteket az egészségesebb élet felé haladva.

www.veganmarti.hu

További cikkei

Ne maradj le rólunk

GYERE CSATLAKOZZ A MINIMAG KÖZÖSSÉGHEZ és mi adunk egy ajándékot is neked

Ne maradj le a híreinkről, mert az ajándékok csak a hírlevélben lesznek benne:)!

önszeretet