Levest enni nem mindenki szeret. Én például 20 éves koromig utáltam a levest, aztán láss csodát, megfordult velem a világ, is ma már oda vagyok egy tál jó forró, finom levesért. Ezzel csak azt akarom mondani, hogy épphogy elmúltam 20 éves… éppen csak hogy. De mivel ez a cikk nem az én életkoromról szól, még csak nem is a levesek világáról, hanem az őszi ( és téli) jól bemelegítő levesekről.
Ha úgy érzed, itt az ideje egy kis „anya-spa” élménynek, egy finom tál levesben garantáltan megtalálod a megoldást.
Összedobtunk pár zseniális receptet, amitől nemcsak te leszel boldog, de még a család is elégedetten fog hátradőlni az ebédlőasztal mellett.
Egy tál gőzölgő finomság nemcsak a testet melegíti fel, de lelkileg is felkészít arra, hogy túléld a délutáni őrületet a gyerekekkel. Ez az ősz és a tél hivatalos „komfortkajája”, amit ráadásul villámgyorsan összedobhatsz.
Immunerősítő érezd jól magad, méregtelenítő leves
Hozzávalók:
- Olaj: olívaolajat használjunk az aromás pároláshoz.
- Fokhagyma és gyömbér: használj frissen darált fokhagymát és frissen reszelt vagy darált gyömbért a legjobb íz és a legtöbb előny érdekében.
- Hagyma, zeller és sárgarépa: ez a három zöldség a leves klasszikus kiegészítője. Íz alapot hoznak létre és fokozzák a táplálkozást. Ízlés szerint bátran adjunk hozzá több zöldséget!
- Húsleves: használj csontlevest vagy zöldséglevest. Lényegében egy alaplé kell.
- Fűszerek: ehhez a leveshez nem kell sok. Finom tengeri só, frissen őrölt fekete bors és őrölt kurkuma por keverékét próbáld ki.
- Citromlé: egy csepp frissen facsart citromlé feldobja a leves ízét.
- Zöldek (opcionális): durvára vágott kelkáposztát vagy spenótót adj hozzá, de kipróbálhatod a mángoldot is.
- Csirke (opcionális): megtarthatod vegetáriánus levesként, VAGY hozzáadhatsz fehérjét.
- Petrezselyem (elhagyható): a díszítéshez!
Elkészítés:
Pároljuk meg az aromákat:
Egy lábasban melegítsük fel az olajat és a fokhagymát.
Adjuk hozzá a hagymát, a sárgarépát, a gyömbért és a zellert, és főzzük, amíg megpuhul.
Adjuk hozzá a húslevest és a fűszereket.
Forraljuk fel, és pároljuk.
Adjuk hozzá a kelkáposztát vagy spenótot és a csirkét, ha szeretnétek, majd pároljuk tovább.
Nyomjuk bele a citromlevet, kóstoljuk meg, és szükség szerint állítsuk be, majd tálaljuk!
- Variációk
Több zöldséget adjunk hozzá. Bármi belefér ebbe az egészséges zöldséglevesbe. Adj hozzá bármilyen zöldséget, amit csak szeretnél! Próbáld ki a burgonyát vagy édesburgonyát, brokkolit, karfiolt, kukoricát, gombát, paprikát stb. - Használjunk növényi alapú fehérjét. Bár a felaprított csirke kiváló, ezt a levest vegetáriánusabbá teheted bab, lencse vagy csicseriborsó hozzáadásával.
- Legyen krémes. Adjunk a levesnek gazdagabb ízt és krémesebb állagot egy kis tejszínnel vagy teljes zsírtartalmú kókusztejjel.
- Tegyük fűszeressé. Ha szereted a levest egy kis csípősséggel, adj hozzá egy kis cayenne-borsot vagy pirospaprikapelyhet.
Wonton tésztaleves
Ha bármilyen ételt meg tudnék enni, hogy kigyógyuljak bármelyik őszi vagy téli betegségből, akkor ez a wontonleves a zamatos levesével és tápláló összetevőivel mindenképpen az első számú jelölt.
Hozzávalók és elkészítés a Street Kitchen oldalán.
Curry-s sütőtök leves
Hozzávalók:
Kókuszolaj – Bármilyen típusú étolaj szintén nagyszerűen működik!
Hagyma – A finomra vágott sárga hagyma annyi finom ízt ad ennek a levesnek.
Fokhagyma – Frissen darált fokhagyma a legjobb, de a fokhagymaporral is remekül helyettesíthető.
Tökpüré – A sütőtökpüré az alapja ennek az őszi levesreceptnek!
Zöldségalaplé – A zöldségalaplé, a csirkealaplé vagy a húsleves mind nagyszerű választás.
Currypor – A sárga currypor fűszeres, földes ízeket ad, amelyek a legjobb levest teszik!
Gyömbér -A friss gyömbér és a szárított is remekül működik.
Kókusztej – A teljes zsírtartalmú kókusztej a legjobb (lehetőleg szobahőmérsékleten). Egyszerűen keverd meg a tejet, mielőtt a leveshez adod, hogy biztosan sima legyen!
Méz – egy csipetnyi édes ízt ad hozzá. A mennyiséget a saját ízlésedhez igazítsd!
Pirospaprika (opcionális) – Szereted a csípős curryt? Adj hozzá csípős darált paprikát, hogy feldobja a dolgokat!
Elkészítés:
Mindössze egy serpenyőre, egy lábasra és egy húsleveses fazékra lesz szükségünk edény szinten.
A hagymát és a fokhagymát kókuszolajban puhára főzzük.
Adjuk hozzá a sütőtökpürét és a zöldségalaplevet, és hagyjuk főni.
Adjuk hozzá a curryport és a gyömbért.
Keverjük bele a kókusztejet, a mézet (ízlés szerint) és a daráltpirospaprikát (opcionális).