Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Forradalmasítsuk a családi étkezéseket – Próbáljuk ki az Arancini-t!

GasztroÉn Arancini

Hallottál már az Arancini-ről? Ha nem, ideje megismerkedni ezzel az ínycsiklandó szicíliai finomsággal, ami nemcsak finom, hanem az egészséges táplálkozás szempontjából is remek választás. Vári Adrienn, a GasztroÉn Főző Stúdió megálmodója és a Minimag vendégírója hozott nekünk egy ínycsiklandó receptet. Adrienn receptjei mindig különlegesek, mentes életmódot népszerűsítők, és most segít nekünk abban, hogyan reformálhatjuk meg a hagyományos családi étkezéseinket.

Vári Adrienn

Vári Adrienn

Ismerd meg a szerzőt

Születésem óta cöliákiás vagyok (ismertebb nevén glutén allergiás), de a pontos diagnózist csak 18 éves koromban kaptam meg.

Két gyermek édesanyjaként, ma már a betegségemre áldásként tekintek és hiszem, hogy azért kaptam, hogy a gyerekeim számára is egy egészségesebb, kiegyensúlyozottabb táplálkozást biztosítsak.  Misszióm, hogy ezt az életérzést sikeresen átadjam másoknak is, ezért 2021-ben egy régi és sokat újragondolt álmomat váltottam valóra a GasztroÉn Főző Stúdió megnyitásakor. Receptjeimmel próbálom közelebb hozni a mentes élet nyújtotta szabadságérzetet azok számára is, akik épp életmódváltásban vagy tudatosabb étkezési szokások kialakításában vannak.

Cooking

Magyarországon a családok nagy részénél még mindig a hagyományos 3-4 fogásból álló étkezés a bevett szokás.

Pedig sok kutatás bizonyítja már, hogy ez a fajta hirtelen leterhelése a gyomornak, közel sem egészséges, sőt, éppen ellenkezőleg, az emésztési folyamat lassabb, így a zsírok lerakódása is biztosabb.

Egy kis odafigyeléssel, a sok kicsit, napi 5x elvet követve, könnyedén érhetünk el látványos sikereket táplálkozásunk megreformálásában.És mi lehetne jobb kezdés, mint egy ínycsiklandó Arancini?

Mi is az az Arancini?

Mi is az az Arancini?

Az Arancini egy hagyományos olasz étel, amelyet leggyakrabban Szicíliában készítenek. Ezek a finom, aranyszínű rizsgolyók belül sajttal, hússal vagy zöldségekkel töltöttek, és kívül ropogós panírral borítottak. Az Arancini neve az olasz „arancia” (narancs) szóból származik, mivel az elkészült rizsgolyók mérete és színe hasonlít a narancsra.

Miért jó választás az Arancini?

Az Arancini tökéletes választás azok számára, akik szeretnék megreformálni étkezési szokásaikat. Könnyen elkészíthető, sokféleképpen variálható, és tökéletes az egészséges, kis adagokban történő étkezéshez. Ráadásul az Arancini nem csak főételként, hanem előételként vagy uzsonnaként is megállja a helyét.

Gombás arancini, fokhagymás majonézzel

arancini gombás
Forrás: szerző

Összetevők (6főre):

 

  • Olíva olaj 1,5 ek
  • Vaj 30g
  • Alaplé 8 dl
  • Vöröshagyma 0,5 fej
  • Fokhagyma 1 fej
  • Rizottó rizs 18 dkg
  • Szárított kakukkfű 0,5 tk
  • Só,bors
  • Fehérbor 0,6 dl
  • Csiperkegomba 15 dkg
  • Tejszín 0,6 dl
  • Parmezán 30 g
  • Mozzarella 10 dkg
  • Gluténmentes liszt 10 dkg
  • Tojás 6 db
  • Gluténmentes zsemlemorzsa 10 dkg
  • Petrezselyem 2 csokor
  • Étolaj 1l

Készítsünk egy rizottót.  

A kész rizottót oszlassuk el egy tálcán vagy sütőlapon, majd hagyjuk teljesen kihűlni, akár a hűtőbe is betehetjük. Pirított gombával és petrezselyemmel ízesítjük.

A mozzarellát vágjuk kis kockákra vagy használjunk mini mozzarellát. 

A kihűlt rizottóból formázzunk diónyi golyókat, mindegyik közepébe tegyünk egy kis darab mozzarellát. Nagyjából 18-20 golyó lesz belőle.

A kész golyókat panírozzuk be a szokásos módon: előbb a lisztbe, majd a tojásba, majd a gluténmentes zsemlemorzsába forgassuk.

Forrósítsunk bő olajat egy serpenyőben. Dobjuk a forró olajba a golyókat, süssük őket 4-5 percig, míg aranybarna lesz a külsejük. 

A fokhagymás majonézhez:

Készítsünk házi majonézt,  majd ízesítsük konfitált fokhagymával és petrezselyemmel.

Cooking

Házi majonéz

2 tojás sárgáját egy tálba teszünk és habverővel lassan bele csepegtetünk 3 dl oliva olajat. Teszünk hozzá ízlés szerint sót, borsot és a 1tk mustárt. Addig keverjük amíg kezd hasonlítani a majonéz állagára. Ezután hozzáöntünk 3tk citromlevet is. Folyamatosan kóstolgatjuk, amennyiben úgy érezzük egy 1tk porcukrot is tehetünk bele.

További cikkei

Ne maradj le rólunk

GYERE CSATLAKOZZ A MINIMAG KÖZÖSSÉGHEZ és mi adunk egy ajándékot is neked

Ne maradj le a híreinkről, mert az ajándékok csak a hírlevélben lesznek benne:)!

önszeretet