Minimag - Hírek nemcsak szülőknek

Minimag - Hírek nemcsak szülőknek

Nyári grillezés vegán módra – finomságok az egész családnak

3 vegán grill recept
Megkezdődött a nyár, ami a nyári iskolai szünet mellett a közös sütögetések, baráti beszélgetések és illatozó grillételek időszaka. De a grillezés nem csak húsról szól – a növényi alapú fogások is lehetnek izgalmasak, táplálóak. És nagyon finomak!

Gerencsérné Fazekas Márti, a vegán életmód tanácsadó és minimag.hu szerző, ezúttal a zöldséges grill partyk világába visz el minket.

Csak nézd meg, milyen isteni grill recepteket kreált a friss zöldségekből! 😋🥦🥕 Hajrá, indulhat a zöldség grillbuli! 🎉

Ne hagyd ki ezt a cikket sem: Vegán finomságok az egész családnak

Ebben a válogatásban három olyan vegán grillreceptet hoztam nektek, amelyek nemcsak egészségesek, de a gyerekek is szívesen részt vesznek az elkészítésükben vagy legalábbis a kóstolásukban.

Jöhet a füstös zöldséges nyárs, a laktató lencseburger, mert nagy rajongója vagyok a lencsének, vagy a grillezett ananász mentás frissítővel.

Jól hangzik?

Akkor irány a kert, gyújtsuk be a grillt!

1. Grillezett zöldséges nyárs füstös tahinis mártogatóval

1. Grillezett zöldséges nyárs füstös tahinis mártogatóval

Hozzávalók (4 főre):

  • 1 cukkini
  • 1 piros kaliforniai paprika
  • 1 padlizsán
  • 1 vöröshagyma
  • 10-12 koktélparadicsom
  • 2 ek olívaolaj
  • 1 tk füstölt paprika
  • 1/2 tk só

Mártogatóhoz:

  • 3 ek tahini
  • 1 gerezd fokhagyma (reszelve)
  • 1 ek citromlé
  • 2-3 ek víz (állagtól függően)
  • Só, bors ízlés szerint

Elkészítés:

A zöldségeket vágjuk nagyobb darabokra, forgassuk össze az olívaolajjal, füstölt paprikával és sóval. Húzzuk nyársakra, és grillrácson süssük őket 8–10 percig, gyakran forgatva. A mártogató hozzávalóit keverjük simára. Tálaljuk a forró nyársakat a tahinis szósszal.

Gerencsérné Fazekas Márti
Gerencsérné Fazekas Mártivegán életmód
Tipp: A gyerekeket nyugodtan bevonhatjuk a nyársak elkészítésébe, megcsinálhatják a saját zöldség nyársukat, amit sütés után megesznek.

Tápanyagértékek (1 adagban):

  • Energia: ~83 kcal
  • Fehérje: ~3,2 g
  • Zsír: ~2,3 g
  • Szénhidrát: ~14,3 g

Fűszeres lencsegrillpogácsa buciban

Fűszeres lencsegrillpogácsa buciban

Hozzávalók a pogácsához (4 db-hoz):

  • 1 konzerv főtt barna lencse (kb. 240 g)
  • 1/2 fej lila hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 3 ek zabpehely
  • 1 ek szójaszósz
  • 1 tk füstölt paprika
  • 1 ek őrölt lenmag + 2 ek víz (tojáshelyettesítő)
  • Só, bors

Tálaláshoz

  • 4 db hamburger buci
  • salátalevél
  • 1 paradicsom karikára vágva
  • 4 karika lilahagyma
  • kecsöp, mustár, majonéz ízlés szerint, vagy a kedvenc szószunk

Elkészítés:

A lencsét villával törjük össze, majd keverjük el a többi hozzávalóval. A kapott masszát osszuk 4 részre, majd formázzunk 4 pogácsát. Egy tányéron tegyük őket 30 percre hűtőbe. Forró grillen süssük oldalanként 4–5 percig, amíg szépen megpirulnak. Tálaljuk buciban zöldségekkel és kedvenc szószokkal.

Tápanyagértékek (1 adagban):

Energia: ~254 kcal

Fehérje: ~15,3 g

Zsír: ~4,7 g

Szénhidrát: ~39,4 g

Grillezett ananászszeletek lime-os mentaszósszal

Grillezett ananászszeletek lime-os mentaszósszal

Hozzávalók:

  • 1 friss ananász felszeletelve
  • 1 ek juharszirup, nem vegánok mézt is használhatnak
  • 1 lime reszelt héja és leve
  • 1 marék friss menta
  • 1 ek olívaolaj

Elkészítés

Az ananászszeleteket kenjük meg juharsziruppal és olajjal. Grillrácson süssük őket 2-3 percig oldalanként. Keverjük össze a lime levét, héját, apróra vágott mentát. Tálaláskor locsoljuk meg a grillezett ananászt a friss szósszal. Melegen és hidegen is finom!

Gerencsérné Fazekas Márti
Gerencsérné Fazekas Mártivegán életmód
Tipp: Az elkészült ananászt ehetjük vanília fagyival is.

Tápanyagértékek (1 adagban):

Energia: ~67 kcal

Fehérje: ~0,75 g

Zsír: ~0,15 g

Szénhidrát: ~17,8 g

Jó étvágyat kívánunk:)!

A SZERZŐ

Gerencsérné Fazekas Márti,

Gerencsérné Fazekas Márti, vegán életmód tanácsadó, egészség inspirátor vagyok, szenvedélyem az egészséges, fenntartható vegán életmód népszerűsítése és támogatása.

A vegánság egy egészségügyi kihívás kapcsán került be az életembe és teljesen megváltoztatta azt. Ez a tapasztalat indított el aztán arra az útra, hogy segítsek másoknak is változtatni az életükön.

Meg kell mondjam, hogy nagyot fordult velem a világ, amikor megismerkedtem az ősi indiai életmód tudománnyal. A találkozást tanulás követte, így váltam okleveles vegán életmód tanácsadóvá.

Az ayurvedában találtam meg azt a módszert, ami segített megérteni a testem működését, helyre állítani a kibillent egyensúlyomat. A holisztikus szemlélet nem csak a táplálkozással, hanem az életünk élésének módjával is foglalkozik testi, lelki és szellemi szinten egyaránt.

Itt, ezeken az oldalakon olyan recepteket szeretnék megosztani veletek, ami közelebb visz a zöldségekhez és még gluténmentesek is.

Mivel magam is elfoglalt háziasszony vagyok, ráadásul a családom tagjai nem vegánok, így kiemelten fontos számomra, hogy könnyen beszerezhető összetevőkből és lehetőleg kevés munkával készüljenek el a zöldségekből készült ételek.

Bátorítalak arra, hogy próbáld ki a recepteket az egészségesebb élet felé haladva.

www.veganmarti.hu

Ne maradj le rólunk

További cikkei

Nézz körül a webshopunkban

Kövess minket

Amiről nem akarsz
lemaradni

Iratkozz fel a HÍRLEVÉL-re és máris küldjük neked azt a kódot, amivel a webshopunkban, a miniart.hu oldalon, 10% kedvezménnyel tudsz vásárolni. Akármeddig.