fbpx

Hogyan éljük túl az utazást gyerekkel?

Hogyan éljük túl az utazást gyerekkel?
Bevallom, nem is gondoltam, hogy az utazás ennyire fárasztó lehet két gyerekkel. Csenge kb. négy éves kora óta elfoglalja magát utazás közben, nézeget, könyvet lapoz, szóval nem nagyon van vele gond. Ám amióta Flóra is megszületett, azóta az utazás nálunk felér egy túlélőkalanddal. Indul a nyafogás, a hiszti, meg az egymás idegesítése. Ilyen körülmények között hosszabb útra indulni elég merész, ezért összegyűjtöttem pár ötletet, hogyan lehet lekötni a gyerekeket a kocsiba az utazás alatt.

1. Amihez eszköz sem kell

Ezeket az ötleteket nemcsak utazás közben, de akár a boltban, sorban állás közben vagy az orvosi váróban várakozva is be szoktam vetni.

Hogyan éljük túl az utazást gyerekkel?
  • Mi az? Találd ki!: keress valamit a környezetedben, írd körbe, a gyerkőcnek pedig ki kell találnia, mi az. Légy pontos, határozd meg a színét, az alakját, de még az irányát is, amire gondolsz, például jobbra lenn, zöld, vékony, a válasz a fű.
  • Látok valamit, ami… : bevallom, ezt a játékot a Mackótestvér rénszarvasitól tanultam. Az előző ötlethez hasonlóan körülnézel, és egy tulajdonságot határozol meg, például látok valamit, ami magas. Ilyenkor az én lányaim az összes magas dolgot felsorolják.
  • Jövőbe látás: próbáljátok meg kitalálni, hogy mi fog történni, például jobbra vagy balra kanyarodik legközelebb az autó, milyen színe lesz a következő autónak stb.
  • Barkóba ( vagy úriasan barkochba): ez nálunk megunhatatlan. Valaki kitalál valamit, a többieknek pedig kérdezgetni kell, és ki kell találni, mi az. A kisebbeknek valamilyen háziállatra érdemes gondolni, nagyobbaknak már lehet tárgy vagy növény is.
  • Kalandjáték mese: én rendszeresen mesélek az autóba, a kedvenc nálunk az, ha kitalálom a szereplőt (aki általában az egyik lányom), a helyszínt (erdő, mező, felhő, mesevilág bármelyik helyszíne), és megkérdezem, hogy merre induljon (a hegyek felé vagy az erdőbe). Itt aztán jöhet egy gonosz szereplő vagy bármi más, és jön is a következő kérdés, mit csináljunk most. A döntésekből pedig egy szuper kis mese kerekedik.
  • Felhőmese: a másik mesés ötlet, ha felhőből kreálsz meséket. Mi ezt is gyakran csináljuk. Előbb kitaláljuk milyen alakja van a felhőknek, majd a felhőalak szereplők indulnak valamilyen kalandra.
  • Sült kolbász: én ezt a játékot május hurkával ismertem, de a kisebbik lányom csak azért is sült kolbászt mond helyette. A játék lényege, hogy minden kérdésre azt kell válaszolni, hogy sült kolbász (vagy májas hurka, vagy harapós egér, vagy bármit, amit kitaláltok, és vicces). Ez főleg kisebbeknél lesz népszerű

2. Utazós játékok

Ma már rengeteg ilyen játékot lehet venni, kicsiknek és nagyoknak egyaránt. A jó utazós játék nem tartalmaz túl sok darabot, hogy ne essen le/vesszen el semmi, kicsi, könnyen elrakható a táskába. Régebben főleg kirakós fajták voltak, ma már rengetegféle logikai és ügyességi játékot kapni.

Legkisebbeknek szuper választás lehet a vizes színező, mint például ezek a Djeco játékok

3. Könyv

Kisebbek esetében érdemes böngészős könyvet vásárolni, mert az viszonylag hosszabb ideig is le tudja kötni a gyerkőcöt. Én lefotóztam magamnak az oldalakat, hogy tudjam mondani, mit keressen meg épp a gyerkőcöm.

4. Úti napló

Ha tudom, hogy hosszabb útra indulunk, akkor készítek a gyerekeknek egy úti naplót, amibe az élményeket tudják gyűjteni. Ennek az első és az utolsó oldala mindig az utazásra vonatkozik. Összegyűjtöm, hogy mit láthatunk az autóból, ezeket vagy kép formájában ragasztom be, vagy listát írok róla, a gyerekek meg pipálják, amit láttak.

A SZERZŐ

Kőszegi-Arbeiter Anita

Kőszegi-Arbeiter Anita vagyok, gyerekkönyv író, és két kislány boldog édesanyja,aki imád olvasni és történeteket kitalálni. Kezdetben fantasy novellákat írtam, aztán Csenge lányom elérte azt a kort, amikor a mesék akkor a legizgalmasabbak, ha ő is a részese lehet, így hát együtt, kettőnk fantáziájának segítségével kezdtem meséket írni. Amikor a második kislányom, Flóra is megszületett, már általánossá vált nálunk, hogy saját meséket kapnak, ami nekik és róluk szól. Az írás nekem már nemcsak hobbi, hanem életstílus.

Szövegírással és mesekönyvkiadással foglalkozom, a mesékből meseelőadásokat tartok, én nagyon élvezem, hogy lényegében a hobbimból élhetek, ami az írás és az olvasás. Nemcsak író, de fekete öves olvasó is vagyok, ami azért is érdekes, mert gyerekként én bizony utáltam olvasni. Szerencsére édesapám mindent megtett, hogy ez ne így legyen, és annyira sikeres volt az erőfeszítése, hogy végül könyvmoly és író lettem. Az olvasóvá nevelés a szívügyem lett, hiszen ki lenne meggyőzőbb, mint az aki eredetileg nem is szeretett olvasni?

A meséim közöl már több eljutott a nyomtatásig: www.koszegianita.com

A SZERZŐTŐL

További cikkei

Minimag hírlevél feliratkozás

Kövess minket