Főzzünk vagy játszunk? Legyen mindkettő

Minimag – Magazin szülőknek, akik nem adják fel önmagukat

gyerek szakácskönyv

Főzzünk, játsszunk, utazzunk! A könyvek és játékok, amikkel a gyerekek felfedezik a konyhát és a világot.

Tudtad, hogy a gyerekek, akik részt vesznek a konyhai munkában, sokkal nyitottabbak az új ízekre, és jobban értik a matematika, kémia alapjait? A konyha nem csak egy hely, ahol megcsináljuk a vacsorát. Egy izgalmas kulturális labor, egy kreatív műhely és egy világtörténelmi utazás helyszíne. Nincs is annál nagyobb élmény, mint amikor egy gyerek büszkén kóstoltatja meg a saját maga által készített ételt, vagy magabiztosan mondja, honnan is származik a pizza!  

A következő válogatásban olyan könyveket és játékokat gyűjtöttünk össze, amikkel garantáltan a gyerekszobába költözik az ételkészítés izgalma, és amelyekkel észrevétlenül tanulnak a gyerekek a világ országairól, a történelemről és a konyhai folyamatokról.

Könyves gasztro utazás

Az ételek sztorija legalább olyan izgalmas, mint maga a recept. A Pagony Kalas Gyöngyi sorozata szerintem fantasztikus abban a formában, ahogy a történelemmel, kultúrával és földrajzzal fűszerezve adja át a főzés alapjait. A könyvekben található receptek egyszerűek, de a mögöttes tartalom teszi igazán értékessé a sorozatot.

Kalas Györgyi könyvek

Méz, dió, csicseri 

Ez a könyv egy igazi ( gyerekre szabott) konyhai kézikönyv a szezonális főzéshez. Nem országokat mutat be, hanem a konyhai folyamatokat: Mitől nyúlós a mac and cheese? Hogyan készítsünk tökéletes pesztót? A receptek a legfiatalabb szakácsokra szabottak, tele alapvető tudással, amely reggelikre, levesekre, főételekre és desszertekre oszlik (pl. angol reggeli, sütőtökös lasagne, mindig puha mézeskalács). A sok recept mellett rövid gasztrotörténeti érdekességek egészítik ki a főzés élményét.

Világkóstoló

A Világkóstoló ezzel szemben a gasztronómiai világutazás könyve, ahol a történeteken van a fő hangsúly. Körbeutazhatjuk a Földet Marokkótól Hongkongon át Gyimesig, megtudva, mit esznek Izland jeges északán, Peruban, vagy éppen a marokkói bazárban (hol lehet tagine-t enni, mit esznek a mongol népek). Miután elolvastuk az egyes országok konyhájának bemutatását és a fűszeres történeteket, a könyv végén 4 recepttel tudjuk átültetni a gyakorlatba az ott tanultakat.

A sorozat többi része a gasztronómia történelmét viszi haza: Pavlova kisasszony és a dobostorta a sütemények, míg a Sandwich grófja és a nápolyi pizza a kedvenc alapételeink sztoriját meséli el. Ezek a könyvek garantálják, hogy a gyerekek (és a szülők is) más szemmel nézzenek a vacsorára!

Kalandozzunk tovább

A főzőskönyvek megadják az alaptudást, de mi a helyzet azokkal a könyvekkel, amelyek a karaktereken, a mesén és a kalandokon keresztül teszik a konyhát hívogatóvá? A következő két könyv éppen abban segít, hogy a gyerekek a történet hőseivel együtt kísérletezzenek.

főzős könyvek

Beh Mariann: Halmesék – Kalandozások az édesvízi halak izgalmas világában

A Boook Kiadónál megjelent Halmesék egy látványos (Váradi Henrietta illusztrációinak köszönhetően), edukatív, és amolyan nem bírod abbahagyni az olvasást könyv. A két főszereplő testvérpár, Ella és Rozi a nagyszülőknél tölti a nyarat, akik olyan, de olyan helyen élnek, hogy a szív megremeg, hang bennszakad, amikor olvasod: maga a földi paradicsom, saját horgásztóval. Itt történnek a kalandok, és miután végigolvastátok a könyvet, mehettek is horgászvizsgát tenni, horgász engedélyt kérni, megkeresni a legközelebbi horgásztavat és lecsekkolni a tudást, mert az biztos, hogy senki nem marad a könyv végére horgász „szűz”. A csodaszép, élénk illusztrációk nemcsak a kalandokat egészítik ki, hanem a tanulást is segítik: matematika, környezetismeret (beleértve a térképismeretet), horgászat, sőt még a gasztronómiai tudást is, hiszen recepteket is találunk benne. A könyv végén egy több oldalas színes összefoglalót találtok a hazai édesvízi halakról.

Mézes Cukrászda (A süti menti meg a világot)

Vajon mi a közös Karolában, a világjáró tiniben, Valérban, az örökmozgó sportolóban, a szigorú Katalin anyóban, és a fásult Paulában? Semmi. Vagyis majdnem semmi. Ez a négy, látszólag teljesen különböző ember kénytelen együtt élni, és garantáltan az őrületbe kergetnék egymást – ha nem lenne Katalin anyó és az ő szuper sütijei. A Mézes Cukrászda egy bájos történet arról, hogyan menti meg a közös konyha és a jó sütemény az egymástól nagyon különböző embereket. Persze, veszekednek, kibékülnek, a végén pedig a gyerkőc profitál a dologból: a könyv végén megtaláljuk az egyes karakterek kedvenc süteményeinek receptjeit, már vehetjük is elő a mérleget és a tepsit!

Gasztrónomia a játékasztalon

Miután elolvastuk a recepteket, és megtudtuk, honnan jön a tagine, ideje összemérni a tudást és a gyorsaságot. Ezek a játékok a gasztronómia versengő, taktikai és pörgős oldalát mutatják be.

kajas társasok

Sushi Go!

A Sushi Go! egy apró, de pörgős kártyahúzós társasjáték, ami arról szól, hogy a gyerekek minél gyorsabban és minél jobb szetteket gyűjtsenek a futószalagról. A játékosok egyszerre választanak és adnak tovább kártyákat, miközben próbálják optimalizálni a sushik, tempurák és makik pontértékét. Ez a zsebben elférő kis játék szórakoztató, taktikus és garantálja, hogy legközelebb a sushi étteremben is minden darabot fel akarnak majd ismerni a gyerekek!

Hammhalom 

A Hammhalom a svédasztalok szerelmeseinek szóló pörgős kihívás, ahol a mohóság a veszted lehet! Itt nem a stratégiáé a főszerep, hanem a gyors elméé és még gyorsabb kezeké. A játék arról szól, hogy 7 fordulón keresztül okosan építsd fel a saját ételkupacodat. Minden fordulóban választasz a svédasztalról, és magadhoz veszed a kártyán ábrázolt ételt – de vigyázz, a torony imbolyog! Zsonglőrködni kell a marék szőlővel, a sült hússal és a desszerttel, miközben az asztaltársak próbálják elvinni előled a legjobb falatokat. Tökéletes agytorna és egy vicces, hangos lezárás a „komolyabb” gasztro-kalandok után.

Menzacsata

(A Napközis Nosztalgia)

A Menzacsata garantáltan nosztalgiát ébreszt minden szülőben: Ebédszünet, irány a menza! A játék lényege, hogy egyre csak gyűlnek előtted a menzakaják. A célod az, hogy a tied legyen a legkisebb kajakupac. Megpróbálhatsz ügyeskedve megszabadulni tőlük, esetleg átpasszolni párat a haspók haverodnak, vagy az asztal alá söpörni a falánk kutyusnak – de a kedves konyhás nénik ezalatt újabb és újabb repetát tukmálnak rád. A játék végén bizony mindent meg kell enni, ami előtted maradt! A kártyákon szereplő menzajellegű ételek olyan viccesen vannak ábrázolva, hogy nálunk rendszeresen kinevezzük a nap legundorítóbb étele kártyáját. Ez a játék tökéletes ahhoz, hogy a gyerekekkel együtt nevetve idézzük fel, milyen volt régen túlélni a napközis ebédet! Nálunk nagy szerelem ez a játék, állandóan előkerül. Amire érdemes figyelni: nem szabad vadul keverni a lapokat, érzékenyek. 

Itt a vége, fuss el véle

A konyhai kalandok indításához nem kell azonnal fakanalat ragadni. Kalas Györgyi és Beh Mariann könyvei a tudást, a történeteket és az elmélyülést hozzák el, míg a Menzacsata, Sushi Go! és Hammhalom játékok az élményt és a nevetést adják. Végül is mindegyik a közös idő ajándéka, ami garantáltan örökre megmarad a gyerekek emlékezetében.

Ez is érdekelhet ebből a kategóriából

Ne maradj le rólunk

További cikkei

Nézz körül a webshopunkban

Kövess minket

Karácsonyi ajándék popup

Nézd meg a karácsonyi ajándék ötleteinket, kicsiktől a nagyokig mindenkinek tudunk valami nagyon szépet és  különlegeset ajánlani a Miniart.hu webshopunkról.