Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Tedd biztonságossá az online teret | Gyerekek az online világban

Tedd biztonságossá az online teret

A gyerekek minden eddiginél jobban hozzáférhetnek a képernyőhöz, különösen az internethez. Mi az, amit szülőként tehetünk az online biztonságukért?

Mindenekelőtt a legfontosabb, hogy tisztában legyünk azzal, hogy a gyerekek, tudás, és tapasztalat hiányában nem képesek megfelelő döntéseket hozni az online biztonságuk érdekében.

Ráadásul, tekintettel arra, hogy a digitalizáció az életük része, gyakran képesek a már korábban felállított szabályokat megszegni, ha te, mint szülő nem figyelsz kellő képen oda: ilyen pl a személyes adataik megosztása olyanokkal, akiket nem ismernek, vagy például koruknak nem megfelelő weboldalakat látogatnak meg.( lásd pornó)

Mi az, amit szülőként tehetünk az online biztonságukért?

Tedd biztonságossá az online teret

1. Hozzátok létre a családi „technológiai megállapodást”

Az egyik módja annak, hogy megvédd az online térben a gyermeked, ha családi technológiai megállapodást hoztok létre. A családi technológiai megállapodás a lehető legtöbb kérdésre ad választ az internet- és eszközhasználattal kapcsolatban, így a határok minden családtag számára egyértelműek. Ez egy jó módja annak, hogy az egész család beszéljen a biztonságos és felelősségteljes online viselkedésről. Ez persze rátok szülőkre is vonatkozik: mint például a mobil mellőzése a vacsora asztalnál, stb.

Ezeket a kérdéseket kell majd tisztáznotok:

  • Milyen alkalmazásokat, játékokat vagy webhelyeket használ leginkább a család?
  • Milyen szabályokat szeretnénk belefoglalni a megállapodásunkba?
  • Mennyi időt töltsünk készülékeinkkel?
  • Milyen információk megosztása biztonságos (vagy nem)?
  • Mit tegyünk, ha valami nem megfelelőt látunk?
  • Milyen e-mail címet használunk a fiókok regisztrálásához?
  • Tudjuk, hogyan kell használni az alkalmazáson belüli biztonsági funkciókat, például a blokkolást és a jelentéstételt?
  • Kivel beszélhetünk, ha kényelmetlenül érezzük magunkat valami miatt az interneten?
  • Mi történik, ha valaki megszegi a megállapodást?
  • Mikor kényszerülhetnek a szülők a biztonság érdekében megszegni a megállapodást?

Ez egy kiindulópont: a család több témát is megvitathat a gyermekek internetes biztonságával kapcsolatban, attól függően, hogy gyermeked mennyi idős és milyen eszközöket használ napi szinten.

2. Jelentsétek a káros tartalmakat

Mutasd meg a gyermekednek, hogyan tud egy-egy alkalmazáson ( insta, tiktok, face) jelenteni nem megfelelő tartalmakat. . A legtöbb közösségimédia-vállalat saját biztonsági és adatvédelmi szabályzattal rendelkezik, és kivizsgálja és /vagy blokkolja a tartalmat vagy a felhasználókat.

3. Tartsátok a számítógépet közös helyen

Ha lehetséges, tartsátok a számítógépeket és eszközöket közös térben, hogy figyelemmel kísérhesd a kütyü tevékenységet. Ez nagyban megakadályozza a gyerekeket, hogy olyan dolgokat tegyenek, amelyek kockázatosak lehetnek. Ezenkívül, ha káros vagy nem helyénvaló tartalom jelenik meg üzenetekben, azonnal hozzád fordulhat a gyerkőc.

4. Védd jelszóval az összes fiókot és eszközt

A telefonoktól a számítógépeken át az alkalmazásokig adj meg minden esetben( nem azonos)  jelszót. Így jelszó nélkül senki sem férhet hozzá az eszközeitekhez. Kövesd nyomon a jelszavakat egy jelszókezelő segítségével.

Pl: Dashlane

https://www.dashlane.com/pricing?page=personal

Támogatott platformok: Windows, macOS, Android, iOS és Linux.

Támogatott böngészők: Chrome, Safari, Firefox, Internet Explorer és Edge.

Tedd biztonságossá az online teret

5. Rendszeresen frissítsd az operációs rendszereket

A mobiltelefonoktól, tabletektől kezdve,  a számítógépekig, de még az okosórákig is minden eszközötök rendszeresen kapja meg az alapvető frissítéseket. Rendszeresen telepítsd ezeket, hogy a legfrissebb biztonsági javításokkal rendelkezzenek az eszközeitek, és biztonságban maradjatok. Javasoljuk, hogy állítsd be a frissítések automatikus telepítését, hogy az eszközök kevésbé váljanak sebezhetővé az ismert támadásokkal szemben. Általában ezt a funkciót a Beállításokban találod meg, majd válaszd az Automatikus frissítések lehetőséget, de ez persze eszközenként változhat.

6. Telepíts biztonsági vagy víruskereső szoftvereket

A kiberbiztonsági vagy víruskereső szoftverek megakadályozzák a kémprogramokat és vírusokat, amelyek károsíthatják számítógépeket, ha gyermeked rosszindulatú webhelyet látogatott például meg. Ezekkel a programokkal a szülők rendszeres vírusellenőrzést és mélyrendszer-ellenőrzést is beállíthatnak, hogy megbizonyosodjanak arról, nincs-e káros tevékenység.

7. Állítsd be az online szülői felügyeletet

Ez az egyik legfontosabb, és egyben kihagyhatatlan lépés. A szülői felügyelet az eszközök és alkalmazások beépített funkciói. Ezekkel a funkciókkal a szülők személyre szabhatják gyermekük online élményét. Az egyes eszközökön vagy alkalmazásokban elérhető szülői felügyelet eltérő, de általában korlátozzák a képernyő előtt töltött időt, korlátozzák a tartalmat, és javítják a felhasználók adatait.

Ilyen pl a Family link https://families.google.com/familylink/ ahol az összes, gyerekek által használt eszközöket egyszerre tudjátok kezelni, és figyelemmel tartani.

 

Az online szülői felügyelet jellemzői:

  • Korlátozza a képernyőidőt.
  • Kikapcsolja az alkalmazáson belüli vásárlást.
  • A nem megfelelő vagy felnőtteknek szóló tartalmak kiiktatása.
  • Korlátozza a webhelyek elérését.
  • Csak jóváhagyott névjegyekkel beszélhet, küldhet/fogadhat tartalmat.
  • Az eszköz helyének nyomon követése GPS-en keresztül.

További cikkei

Hírlevél feliratkozás + ajándék

Minimag hírlevél

Kövess minket

Ne maradj le rólunk

GYERE CSATLAKOZZ A MINIMAG KÖZÖSSÉGHEZ

Ne maradj le a híreinkről, mert az ajándékok csak a hírlevélben lesznek benne:)!

önszeretet