Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Szundi és kávézás?! egy titkos fegyver a délutáni fáradtság ellen

Szundi és kávézás?! egy titkos fegyver a délutáni fáradtság ellen-minimag
Délután van, és úgy érzed, mintha egy teherautó hajtott volna át rajtad? Ismerős? Ha azt mondom, hogy nem vagy egyedül megvigasztal? nem? miért nem? Sokunk számára a délután egy kis energiafrissítésért kiált, de itt jön a dilemma: igyunk még egy kávét, ami majd éjszaka visszaüt, vagy dőljünk le egy szundira, ami után sokszor még álmosabbak leszünk? A jó hír az, hogy nem kell választanod – próbáld ki a kávés szundit, ami mindkettő előnyét ötvözi! Igen tudom, hogy legtöbbünknek nincs ideje délutáni szundira, de, ha mégis lenne rá időd, akkor mutatom miért lenne jó.

A TikTok által jóváhagyott „coffee nap” több mint 14 millió bejegyzést tartalmaz , és számos orvos és alvásszakértő is a pártján áll.

@doctormyro Coffee nap: studies show that trying take a nap while the coffee is kicking in can leave you more refreshed! The effect revolves around adenosine, which is a “tiredness” chemical in your brain. When adenosine accumulates over the course of the day, you feel more tired. Caffeine is an adenosine receptor blocker. So even if adenosine is present, it can’t make you feel tired, because caffeine blocks the receptor. Sleep, with time, actually reduces the amount of adenosine. Doing both together seem to have an additive effect. Thus, Coffee Nap! Now, what will you do with this knowledge? #doctor #coffeehack #productivityhack #caffeine #stayingup #nosleep #PepsiApplePieChallenge ♬ FEEL THE GROOVE – Queens Road, Fabian Graetz

Mi is az a coffee nap?

Szundi és kávézás?! egy titkos fegyver a délutáni fáradtság ellen-minimag

A „kávés szundi” egy egyszerű, de zseniális trükk. Igyál egy csésze kávét (vagy egy gyors espresso-t), majd azonnal feküdj le egy 15-20 perces szundira. Miért ennyire hatékony? Mire felébredsz, a kávé éppen elkezdi kifejteni a hatását, így nemcsak kipihentnek, hanem frissnek és energikusnak érzed magad.

Hogyan működik?

Tudom, furán hangzik: „kávé + alvás”?! De mégis: tudományosan bizonyított, hogy a kettő kombinációja valójában egy energia-löketet ad!

A kávé hatása körülbelül 20 perc alatt kezd beütni, éppen annyi idő alatt, amennyi szükséges egy rövid, frissítő szundira. Amikor felébredsz, a kávé blokkolja az adenosine-t, ami a fáradtságérzetet okozza. Így dupla hatást érsz el: a kávé felébreszt, a szundi pedig frissít.

A The Sleep Foundation szerint a felnőttek számára a szundikálás ideális hossza körülbelül 20 percesnek bizonyult, mert ez lehetővé teszi, hogy pihentető alvást kapjunk anélkül, hogy mélyalvásba kerülnénk (a mélyalvás közbeni ébredés az, ami miatt nyögvenyelősnek érezzük magunkat)

Oké, de ez tényleg hat?

A „napuccino”-t számos tanulmány megerősítette: 

A Loughborough Egyetem kutatói megállapították, hogy amikor a fáradt résztvevők 15 percig tartó szundikálás előtt kávét ittak, kevesebb hibát követtek el vezetés közben, mint amikor csak kávét kaptak, csak szundikáltak, vagy koffeinmentes placebót kaptak. Egy másik, az Ergonomics című szaklapban megjelent tanulmány kimutatta, hogy azok a résztvevők, akik 200 milligramm koffeint fogyasztottak szundikálás előtt, jobb éberséggel és logikus gondolkodással rendelkeztek, mint azok, akik csak szundikáltak.

Mikor és hogyan érdemes alkalmazni?

presso kávé
  • Igyál egy gyors kávét vagy espresso-t – Ne a tejes, cukros italokkal próbálkozz, mert ezek lelassítják a koffein felszívódását.
  • Feküdj le 15-20 percre – Ne hosszabb ideig, mert akkor belépsz a mélyalvási fázisba, és fáradtabban ébredsz.
  • Időzíts jól – A délután közepén, amikor az energia lejtőn van, próbáld ki. De ne este, mert az álmatlanságnak hívják majd a végeredményt!

Egy kis óvatosság

Persze, nem árt figyelembe venni a koffeinérzékenységet. Ha hajlamos vagy túlzásba vinni a kávéfogyasztást, maradj egy csésze mellett. A cél az, hogy feltöltődj, nem pedig az, hogy remegő kézzel fejezd majd be a délutáni e-mailezést!

Ezt ki kell próbálni

Hátralévő életemet ennek fogom szentelni: kávé be, kanapére fel, szundi be.  Majd beszámolok az eredményről, de te is megírhatod a tapasztalataidat a minimag@minimag.hu email címre. 

Picture of Bordás Andrea

Bordás Andrea

Minimag Főszerkesztő

További cikkei

Ne maradj le rólunk

GYERE CSATLAKOZZ A MINIMAG KÖZÖSSÉGHEZ és mi adunk egy ajándékot is neked

Ne maradj le a híreinkről, mert az ajándékok csak a hírlevélben lesznek benne:)!

önszeretet