fbpx

10 képesség, ami az iskola kezdéshez kell

10 képesség az iskolakezdéshez minimag

Az önállóság és önellátás kulcsfontosságú, ahhoz, hogy a gyerekünk könnyedén, akadály nélkül tudja kezdeni az iskolát, és sikeres, boldog pillanatokat tölthessen el majd ott.

Mutatjuk a 10 legfontosabb készséget, amivel rendelkezni kell az iskola kezdéshez:

1. Öltözködés

önálló öltözködés iskolakezdés minimag

Az önálló öltözködés megtanulása fontos készség. A gyerekek számára a sikerélmény érzését keltheti, és egy olyan folyamat, amelybe jó minél korábban bevonni gyermeket. Ha a gyerekeknek nehéz bekötnie a cipőjét, vásárolj bebújós, vagy tépőzáras cipőt. Ha a gombok problémát jelentenek, vásárolj rugalmas derekú nadrágot vagy szoknyát, felesleges gombos kabáttal terhelni majd a gyereket, hiszen csak pár percük van általában, arra, hogy felöltözzenek, mielőtt kimennek az udvarba. Ha már a tanulás szóba került: valójában sokkal könnyebb megtanulni, hogyan kell levetkőzni, ezért célszerű először gyakorolni a ruhák levételét és onnan tovább menni a felöltözés felé.

2. Önálló WC-ézés

Az illemhely önálló használata az iskolakezdés előtt fontos készség, amely elősegíti a gyermek számára az átállást. Gyakoroljátok otthon a törölgetést, öblítést, kézmosást. Ne felejtsd el dicsérni a gyermeket, valahányszor önállóan elvégzi ezeket a tevékenységeket.

3. Kézmosás és szárítás

A kézmosás egész életen át tartó egészséges szokás, amelyet nagyon korán elkezdhettek tanulni. Tanítsd meg a kézmosás öt egyszerű lépését – nedvesítés, szappanozás, súrolás, öblítés és szárítás –  és a kézmosás kulcsfontosságú idejét, például a fürdőszoba használata után, étkezés előtt, orrfújás után stb.

4. Evőeszköz önálló használata

Néhány gyermek nehezen tudja elsajátítani az evőeszközzel való étkezés művészetét, ezért gyakoroljátok őket, amennyire csak lehetséges. Adjál neki saját evőeszközkészletet, a gyerekek imádják a felnőttes dolgokat. Ösztönözzük az együtt töltött családi étkezéseket, hogy gyermeked lássa, hogyan kell használni az evőeszközöket, és segíts neki a használatában.

10 TIPP AZ EGÉSZSÉGES CSALÁDI ÉTKEZÉSHEZ

5. Takarítás / rendrakás

gyerek takarítás minimag

A gyerekeknek időben meg kell tanulniuk a takarítás értékét. Nemcsak a felelősségtudat kialakításában, hanem az egész életen át tartó jó szokások kialakításában is segít. Persze fontos, hogy legyen helye mindennek – bár lehet, hogy úgy tűnik könnyebb lenne a gyerekeknek eltenni a játékaikat, ha egyszerűen mindent  bedobnak egy nagy játéktárolóba, ez általában nem így van. Ha mindennek van külön helye, akkor az iskolában is könnyebb lesz a megfelelő helyre tenniük a tárgyakat.

6. Zsebkendő használat

Ösztönözd arra a gyermekedet, hogy önállóan fújja ki az orrát. A tanító nénik már nem figyelnek az orrfolyásra, ellenben az osztálytársak szinte rögtön reagálnak a lógó zöld színre.

Hogyan válasszak iskolatáskát? – nem is olyan nehéz a választás

7. Egyszerű utasítások elvégzése

Segíts a gyerekednek megtanulni, hogyan kell követni az utasításokat, lelkesedve, egyszerű nyelvezetet használva és időt adva neki arra, hogy feldolgozza, amit kérsz tőle.

Kezdj el lassítani úgy, hogy minden nap adj a gyermekednek egy egyszerű, (számára) élvezetes utasítást, és dicsérd meg, amikor elkészült.

8. Könyvek iránti érdeklődés

Az olvasás szeretete olyasmi, amit már egészen kicsi korukban ápolhatunk a gyermekekben. Keressetek egy képes könyvet, amely az érdeklődésével, hobbijával , vagy a közelmúlt tapasztalataival kapcsolatos, és nézzétek meg együtt. Látogassatok el helyi a könyvtárba, figyeld meg milyen könyvek érdeklik,  hallgasd meg észrevételeit, és válaszolj a felmerülő kérdésekre.

MIT OLVASSUNK? | MINIMAG KÖNYVAJÁNLÓ GYEREKEKNEK +JÁTÉK

9. Koncentráció

A gyermekek koncentrációs problémáiknak legfőbb oka, hogy másképp vannak bekötve, mint a felnőttek – ha egy feladat nem szórakoztató, akkor unatkoznak, és gyorsan átterelik a figyelmüket valami érdekesebbre, míg a felnőtteknek, többnyire, el kell végezniük a feladatokat, akár tetszik nekünk, akár nem.

A gyermekek iskolai napjuk nagy részét tanáraik hallgatásával vagy az osztálytermemben, önálló feladatok elvégzéssel töltik, ami elengedhetetlenné teszi, hogy koncentráltak maradjanak és az adott feladatra összpontosítsanak.

koncentráció fejlesztéséhez az egyik legnyilvánvalóbb út az elegendő alvás. Az étrenddel, a testmozgással és az állandó ösztönzéssel és dicsérettel együtt. Minden nap próbálj leülni vele, és ösztönözd, hogy huzamosabb ideig csak egy dologra koncentráljon.

10. Ismerje a kommunikáció alap szabályait

A kommunikációs készség alapvető a gyerekek fejlődését tekintve. Segíthetsz a gyermekednek, a kommunikációs készségek fejlesztésében azáltal, hogy mindennap beszélgetsz vele és tényleg meghallgatod őt. A szerepjátékok tökéletes eszközök, abban, hogy a gyerekek könnyen elsajátítsák azokat a kommunikációs készségeket, amelyekre szükségük lesz a barátok megszerzéséhez, meghallgatásukhoz, a szükségletek kifejezéséhez, és a másokkal való kapcsolatok kialakításához. Állíts fel szabályokat az udvarias beszélgetésekhez és az udvariatlanság következményeiről, amelyek segíthetnek a félbeszakítás és a visszacsatolás megfelelő kezelésében.

A LEGJOBB SZEREPJÁTÉKOK – MINIMAG AJÁNLÓ

FÓKUSZBAN

RENDRAKÁS

További cikkei

egérkastély

Népszerű cikkek

ideiglenes tetoválások MATRICÁS ÓRIÁS POSZTER, 49 MATRICÁVAL | AZ EMBERI TEST

Hírlevél feliratkozás

Kövess minket

HÚSVÉTI

Ajándék-
kalauz
Névtelen terv (8)