fbpx

A nagy bölcsi-ovikezdés

bölcsi ovi gyerekek esznek minimag

Vészesen közeleg a szeptember elseje. A nyár elején még annyira távolinak tűnt ez a nap, ma pedig már az időjárás is jelzi: itt van az ősz, itt van újra bizony.

Az ősszel pedig menthetetlenül megérkezik a bölcsi-ovi-sulikezdés is, újraindul a mókuskerék, amiről a Covid-előtti időkben tudtuk, hogy június közepéig biztosan, kis megszakításokkal ugyan, de forogni fognak, ma viszont már semmi sem biztos.

Ezen a napon pedig a harmadik beszoktatásom veszi kezdetét, hiszen Védával már megvolt az első 3 éve, Vandával pedig tavaly a bölcsi, ez utóbbi viszont csúfos kudarc lett, így nem maradt más, mint a reménykedés abban, hogy az ovi könnyebb lesz.

Erős, magabiztos anyaként, aki végre DOLGOZNI szeretne gyerektársaság nélkül úgy gondoltam, hogy ez nekem sima ügy lesz.

síró nő fekete fehér kép

A talaj akkor kezdett el meginogni a lábam alatt, amikor az ovis szülői értekezleten arra kért bennünket, szülőket az igazgatónő, hogy először magunkat készítsük fel lelkileg, és adjuk át a gyerekeinket az óvónéniknek bizalommal.

Az a bizonyos mécses eltört bennem, így ezután a hosszú bevezető után arra kérlek benneteket, bölcsit-ovit kezdő Szülőtársaim, készüljünk fel együtt a gyerekekkel mi is szeptemberre!

Persze nem mondom, hogy nincsenek nálunk olyan pillanatok, amikor számoljuk már vissza a napokat szeptember 1-ig, vagy amikor nem tudunk egy jót nevetni az ilyen képeken, mint ez is:

De valahogy mindig úgy alakul, hogy a vége nem egy koktél vagy egy behűtött pezsgő lesz szeptember elsején, hanem sokkal inkább az udvaron való szemtörölgetés “csakagyerekmegnelássa” jeligével, vagy épp a kerítés mögötti kémkedés, pláne ha van előttünk egy jól takaró bokor, és napszemüveg a fejünkön – ezutóbbi természetesen velem, SOHA nem történt meg 😊

Na de lássuk is a hogyant! |BESZOKTATÁS LELKI RÉSZE

1. A mese az kell!

Pár nap alatt természetesen nem lehet csodát elérni ebben a témában sem, de az ovis beszoktatós mesék igen hasznosak tudnak lenni, pláne, ha utána beszélgetünk is a gyerekekkel. Hogyan telik el egy óvodai nap, mi fog ott történni, mit vihet magával, milyen lesz az óvónéni – ezek mind-mind fontos dolgok, de vigyázat, ügyeljünk a mértékletességre! Ha túl tömény az adagolás, az ellenkező hatást érhetjük el vele!

Nekünk a legnagyobb segítség az Összeköt a szeretet mese volt Farkas Nórától, és azóta is szállóige Vandával minden egyes, akár néhány perces elvállásnál az a mondat, hogy ha nem látlak, akkor is szeretlek.

Szerencsére ma már rengeteg beszoktatást segítő könyv van a piacon, így van miből válogatni.

A szakemberek szerint pedig az is hasznos, ha a saját óvodai-bölcsődei élményeinkről mesélünk gyermekeknek. Hiszen egyszer mi is voltunk ám gyerekek!

2. Játsszatok!!

Akár babával, akár autókkal, de játsszátok el az ovis szituációkat, így megtanulja gyermeked, mire, hogyan reagáljon, és ez nagyban megkönnyítheti a beilleszkedést. Legyél te az óvónéni, mutasd meg játékosan gyermekednek, mi a napirend az óvodában!

Ha pedig egy kis kikapcsra vágytok, a Pagony legújabb társasjátékával igazi mókás perceket tölthettek el.  A Zoknifogócska társasban az ovisok körében népszerű Harcos Bálint Szofi-meséiből ismert elbűvölő kislány bőrébe bújhatnak a legkisebbek.

Szofi nem akar zoknit húzni, anya pedig nem szeretné, ha megfázna – ez a kiindulópont ebben a játékban, melynek segítségével a szabálykövetés megtanulását, a koncentráció és figyelem fenntartását érhetitek el, játékos formában.

3. Válasszátok ki együtt az ovis dolgokat!

A hátizsákot, a ruhákat, az ovis fektetőt, az uzsis dobozt, és az összes többi, nélkülözhetetlen kelléket válasszátok ki együtt gyermekeddel – akár online is-, hiszen ha bevonod ebbe az izgalmas feladatba, máris jobban fogja várni a nagy napot 😊
Ha pedig még a hátizsák nincs meg, akkor se aggódj, mutatunk egy jó lelőhelyet:

LITTLE DUTCH TAVASZI VIRÁGOS OVIS HÁTIZSÁK LÁNYOKNAK

4. Próbáljátok az ovis napirendet tartani!

A szakemberek szerint sokkal könnyebb azoknak a gyerekeknek, akiknek a napirendjük már az ovi kezdete előtt sem volt annyira eltérő, és ebben van is valami, hiszen egy 9-ig alvó gyereknek nem lesz egyszerű korábban felkelni.

Nagy segítség, ha az óvónénik az első pár hétben még türelmesek azokkal is, akiknek ez nehezebben megy.

5. Bizalom…

Bölcsi gondozónő szeretet

A végére hagytam a legfontosabbat: egyszerűen bízz az óvónőben, a nevelőkben, és hidd el, hogy ők is szeretni, óvni fogják a gyermeked!

Ahogyan azt sem árt mantrázni magadban, hogy rengeteg új barátra, új élményre fog szert tenni gyermeked!

Ha te lelkileg rendben vagy, akkor a gyermekednek is könnyebb átugrani az első akadályt.

Mindenkinek kitartást, és sok-sok erőt kívánok az első napokra! Az erő legyen velünk 😊

A szerzőről

hellomoms_minimag

Szondi-Bihari Beatrix amellett, hogy két kislány édesanyja, a Hello Moms webshop megálmodója is.

A Debreceni Egyetem magyar szakán tanult, és emellett online újságírással is foglalkozott, de ezt a pályát a lányok érkezésével feladta.

Ahogyan ő mesélte: “Az életem nem csak akkor fordult fel fenekestül, amikor 2016-ban megszületett az első, majd 2018-ban a második lányom, hanem akkor is, amikor 2020-ban elindult a Hello Moms, amit ma már viccesen a harmadik gyerekemnek nevezem.

A webshopnak köszönhetően megismerhettem a legújabb gyerekszoba-gyerekjáték-babakocsi trendeket. Ez pedig az én ízlésvilágomon is nyomot hagyott, hiszen a lányoknak is igyekszem ma már inkább fa játékokat vásárolni, ha tehetem.

Boldog vagyok, hogy a Minimagnak hála az írás is visszatérhetett az életembe.”

Bea webshopját itt találhatjátok meg: hellomoms.hu 

A SZERZŐTŐL

További cikkei

egérkastély

Népszerű cikkek

ideiglenes tetoválások MATRICÁS ÓRIÁS POSZTER, 49 MATRICÁVAL | AZ EMBERI TEST

Hírlevél feliratkozás

Kövess minket

HÚSVÉTI

Ajándék-
kalauz
Névtelen terv (8)