Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Az önbizalomhiányról… kamaszkorban | Szülőként mit tehetünk

szülői támogatás kamasz
Előző hónapban sorra vettük, hogy milyen hatások gyengítik a kiskamaszok önbizalmát. Most legyünk pozitívabban és nézzük meg, hogy szülőként mit tehetünk gyermekünk egészséges önbizalmának fejlődése érdekében!

Az önbizalom fejlesztése a kiskamaszoknál hosszú és folyamatos folyamat, szerencsés esetben a gyermek kiskorától kezdve a mindennapok része. 

kamasz nevelés

Nézzünk pár ötletet:

Pozitív visszajelzés és elismerés:

Dicsérd meg a kiskamaszt az erősségeiért és eredményeiért. Meg úgy általában azért, mert van. Vedd észre azt amiben jó, ismerd is el, ne “csak” a hibáit hangoztasd. Amikor 100 kérést figyelmen kívül hagyva megcsinál magától valamit, őszintén köszönd meg (és ne utalj a 100 kihagyott alkalomra). 

aktív hallgatás

Aktív hallgatás:

hallgasd meg a kamaszokat, és érdeklődj az érzéseikről és gondolataikról.  Légy ott  a figyelmeddel, amikor mesél, ne csinálj közben mást.  Őket érintő témákban kérd ki  a véleményét is! (Miért ne dönthetne ő a halálfejes és a zöld cicás póló között?)

Bátorítás és támogatás:

támogasd a kiskamaszt, hogy próbáljon ki új dolgokat, lehessen bátor. Segíts neki célokat kitűzni, lépésről lépésre haladni ezek felé.

kamasz nevelés

Segítségnyújtás a problémamegoldásban:

tanítsd meg a kamaszt arra, hogyan oldja meg azokat a problémákat vagy kihívásokat, amelyekkel szembesül. Segíts neki felismerni, hogy képes a megoldásra, és támogasd abban, hogy ne féljen a hibáktól vagy a kudarctól. Nyugodtan gyakorolhat a boltban vásárolni, pénzt kezelni, tanárral vitás jegyet megbeszélni, stb. Csak akkor tud önállósodni, h ezeket módja van gyakorolni.

Támogatás:

biztosítsd róla, hogy mindig számíthat rád, és ezt a viselkedésed is mutassa, ne csak a szavaid. (illetve ha baj van, ne a fejét üvöltsd le először, hanem segíts neki) Támogasd őt abban is, hogy lehessenek olyan barátai, akikkel jó hatással vannak egymásra.  (jó kiindulóhely ilyeneknek a közös sport, hobby, szakkör, stb.)

Önismeret:

ajánlj neki olyan könyveket, filmeket, amiből rájöhet, hogy nincs egyedül és jobban megismerheti magát. 

Minden (kis)kamasz egyedi és más úton tudunk hozzá eltalálni, de igyekeztem olyan gondolatébresztő ötleteket hozni, amelyek egyből kipróbálhatóak, vagy talán tovább gondoljátok őket! 

A SZERZŐ

Gurin eszter

Gurin Eszter vagyok coach, mediátor, művészetterapeuta. Nő, anya, feleség és barát. A férjem szerint enyém a legjobb paprikás krumpli, a gyerekeim pedig azt tartják bennem sokra, hogy először kihúzom őket a bajból  és csak AZTÁN kérdezem őket, hogyan jött létre egyáltalán. A barátaim empatikusnak tartanak, a kollégáim szívesen dolgoznak velem. Ami igazán megnyugtat engem, az egy jó könyv, egy izgalmas film vagy egy finom kávé. Ami pedig inspirál, az az emberi sokszínűség. A problémák és az utak, melyeket klienseim bejárnak, hogy önmagukra találjanak.

Szakmailag milyen témákban támogatlak benneteket ezen az oldalon?

női szerepek, nőiesség

nagyobb gyerekekkel az élet

konfliktuskezelés

Oldalam: Életterv

További cikkek kamasz témában

További cikkei

Hírlevél feliratkozás + ajándék

Minimag hírlevél

Kövess minket

Ne maradj le rólunk

GYERE CSATLAKOZZ A MINIMAG KÖZÖSSÉGHEZ

Ne maradj le a híreinkről, mert az ajándékok csak a hírlevélben lesznek benne:)!

önszeretet