fbpx

Együttélés kiskamasz(ok)kal, avagy kupaktanács tervezésre fel

Együttélés kiskamasz(ok)kal

Családban élni csodálatos, de ettől még nem mindig egyszerű. Itt az ideje bevallani: kamaszokkal együtt élni  egyszerre felemelő és egyszerre óriási kihívást jelentő élmény. A családi élettel éppúgy együtt jár az összezördülés, mint a nevetés és a szívmelengető pillanatok sokasága, ezért szükség van egy kis struktúrára és kommunikációra ahhoz, hogy a dolgok zökkenőmentesen működjenek. Ebben segíthetnek a közösen kialakított szabályok, amelyekbe a családtagok mind beleszólhatnak.

Ha eddig nálatok nem működött a családi kupaktanács, érdemes megalakítani és rendszeresen átbeszélni pár témát, hogy békésebb napokat lehessen együtt tölteni. Ami fontos, mindenki kb. ugyanannyi kéréssel legyen jelen, ha kezdők vagytok a témában, akkor fejenként 1-2-vel érdemes kezdeni és legyen szempont a kölcsönösség, egyensúly is. 

Milyen témákra érdemes gondolni, ha nincs ötletetek (amúgy bátran alakítsátok ki a számotokra megfelelő kereteket):

Együttélés kiskamasz(ok)kal
  • Kommunikáció: a családban mindenkinek legyen lehetősége beszélni a gondolatairól, érzéseiről és aggodalmairól. A nyílt és őszinte kommunikáció az egészséges családi dinamika sarokköve. Hetente legalább egyszer találjatok erre időt. (akár egy közös étkezésnél).Ez a gyakorlat elősegíti a bizalmat és erősíti a kötelékeket.
  • Tanulás és iskola: tűzzetek ki tanulási célokat, illetve érdemes segíteni abban, hogy egy nagyjából meghatározott ideje legyen a tanulásnak.
  • Szabadidő: egyeztessetek arról, hogy milyen időpontig maradhatnak kint a barátaikkal, milyen helyekre járnak, mi a hobbijuk, hogyan férnek bele a napokba a délutáni programok (és ezekből mennyi lesz).
Együttélés kiskamasz(ok)kal
  • “Kütyü-idő”: tapasztalataim alapján az egyik legnagyobb konfliktusforrás. Beszéljétek meg, hogy mennyi időt tölthetnek el a képernyők előtt, például telefonok, számítógépek és videojátékok használatával. Fontos, hogy megismerjék az online biztonsági és adatvédelmi gyakorlatokat is.
  • Háztartási feladatok: osszátok szét a feladatokat, ki-ki életkor, képességei és preferenciái szerint vegyen részt ezekben. Ezzel felelősség tudatot és csapatmunkát tanulhatnak (meg az anya sem szakad bele egyedül a háztartási feladatokba).
  • Internetes viselkedés: tanítsd meg nekik a biztonságos viselkedést az interneten. Ismertessétek meg velük az online zaklatás és a megfelelő kommunikáció fontosságát.
Együttélés kiskamasz(ok)kal
  • Családi idő: Határozzatok meg időpontokat, amikor minden családtag részt vesz közös tevékenységekben vagy kirándulásokon. Ez segít erősíteni a családi kötelékeket. Fontos: programot a család minden tagja javasolhasson!
  • Pénzkezelés: zsebpénzzel kicsiben gyakorolható a felelősségvállalás, megismerhető a pénz értéke.

Konklúzió

Fontos, hogy közösen hozzátok meg ezeket a szabályokat, hogy a kiskamaszok érezhessék, hogy a véleményük és igényeik is fontosak. Időnként nézzétek át, hogy mi működik, mi az amin változtatni érdemes.

A SZERZŐ

Gurin eszter

Gurin Eszter vagyok coach, mediátor, művészetterapeuta. Nő, anya, feleség és barát. A férjem szerint enyém a legjobb paprikás krumpli, a gyerekeim pedig azt tartják bennem sokra, hogy először kihúzom őket a bajból  és csak AZTÁN kérdezem őket, hogyan jött létre egyáltalán. A barátaim empatikusnak tartanak, a kollégáim szívesen dolgoznak velem. Ami igazán megnyugtat engem, az egy jó könyv, egy izgalmas film vagy egy finom kávé. Ami pedig inspirál, az az emberi sokszínűség. A problémák és az utak, melyeket klienseim bejárnak, hogy önmagukra találjanak.

Szakmailag milyen témákban támogatlak benneteket ezen az oldalon?

női szerepek, nőiesség

nagyobb gyerekekkel az élet

konfliktuskezelés

Oldalam: Életterv

Cikkeimből

További cikkei

[rev_slider alias=”homeslider3″]

Népszerű cikkek

[rev_slider alias=”sidebar-slider-also”]

Minimag hírlevél feliratkozás

Kövess minket