fbpx

Módszerek arra, hogy könnyeben bevond gyermeked a konyhai munkába

konhyai munka gyerek minimag
Ha követed ezt a praktikus útmutatót, akkor könnyebb lesz bevonni a konyhai munkákba gyermeked, legyen kisgyermek, óvodás, nagy gyerek vagy tinédzser korú (őket egy kicsit nehezebb lesz:).

Reggeltől estig az anyukáknak és apukáknak rengeteg tennivalójuk van a ház körül, amelyekben a gyerekek, életkorukból adódóan, túl kicsik még ahhoz, hogy segítsenek. De amikor az étkezési időről van szó, akkor sok olyan feladat van, amit a kicsik is el tudnak már végezni.

A gyerekek nemcsak hozzájárulhatnak az étkezés előkészítéséhez, hanem az étkezési feladatok elvégzésével, például az asztalterítés vagy a mosogatógép betöltése, bizonyos kompetenciákat is fejlesztenek. A házimunka, bármennyire is mumusnak tűnik, segítenek a személyes felelősség, az önállóság, és az önbizalom fejlesztésében. És ezeket nem lehet elég korán el kezdeni tanulni. Gondolj például arra, hogy a hozzátáplálás fázisában lévő babád, milyen lelkes íz tesztelő lesz, miközben a kulináris képességeid is fejlődnek.

HOGYAN VEGYEN RÉSZT A GYEREKEM A KONYHAI FELADATOKBAN

Feladatok a kisgyermekek számára

konhyai munka gyerek minimag

Tegye ki a szalvétákat: Az egyszerű feladatok, például a nem törhető és éles szegély nélküli tárgyak, például a szalvéták vagy a kanalak kiosztása, elősegítik a korosztály motorikus képességeinek fejlesztését.

Az asztal letakarítása: A kicsik úgy tudnak részt venni az étkezés utáni takarítással, hogy a törhetetlen tárgyakat ők veszik le az asztalról és a szemetesbe dobják. Itt már érdemes arra figyelni, hogy mit hova szabad dobni ( szelektív szemétgyűjtés)

Keverés: Persze ehhez kell a felnőtt felügyelet is: a kicsik keverhetnek tésztát, vagy elősegíthetik a tojás bekeverését a rántottához – segíts neki tartani a kanalat, ha nem akarsz hatalmas rendetlenséget.

Válasszon friss fűszernövényeket a kertből / ablakpárkányról: Ha van ilyenetek otthon, akkor mutasd meg neki a petrezselymet, bazsalikomot, stb, és engedd, hogy leszedje (persze ehhez is kell a felügyelet, mert a végén semmi sem marad a növényből).

Ételművészet: Adj a kicsidnek gyümölcs- vagy zöldségszeleteket és rendezze érdekes formákba, majd fogyasszátok el közösen. Ha a kisgyermekek lehetőséget kapnak az ételkészítéshez és az étel megérintéséhez, az új ételek kissé kevésbé fognak „furcsának” tűnni, és végső soron növelheted annak esélyét, hogy meg is fogják kóstolni.

Feladatok óvodásoknak

konhyai munka gyerek minimag

Gyűjtse össze a poharakat és edényeket: Semmi sem teheti boldogabbá az óvodás korú gyereket, mint az, hogy független, hogy képes elvégezni egy feladatot, és megbecsültnek érzi magát, ezért, amennyire lehetséges, kevésbé koncentrálj az eredményekre és többet arra, hogy milyen ügyes a gyermeked.

Kérd meg, hogy segítsen összegyűjteni /elhelyezni az asztalon lévő tárgyakat, például poharakat és tányérokat. Ez egy nagyszerű lehetőség a számlálási gyakorlására is. Ha a műanyag poharakat egy elérhető szekrényben tartjátok, elérhető távolságon belül, akkor az elhelyezést önállóan is elvégezheti.

Öblítés: Az óvodás korú gyerekek nagyobb valószínűséggel próbálják ki azokat az ételeket, amelyeknek elkészítésében segítettek. Ennek egyik módja: ő mossa el a szükséges zöldségeket.

Mérés és keverés: A száraz összetevők kimérése nagy örömet fog okozni és ez még ráadásul segíthet a kicsiknek a matematikai készségeik fejlesztésében, mérés után pedig segítsen az összetevők összekeverésében és szitálásában, tökéletes közös program lesz így a főzés.

Feladatok az általános iskolás korosztály számára

konhyai munka gyerek minimag

Olvassa el a receptet: A recept hangos elolvasása lehetőséget kínál számukra az olvasott szöveg megértésén is.

Készítsen köreteket: A saláták összeállítása egy olyan feladat, amit bátran rá bízhatsz kisiskolásodra.

Hámozza meg és öblítse le a zöldségeket: Ha van otthon zöldséghámozó akkor ez egy könnyű és sikerélményben gazdag feladat lesz.

Feladatok tiniknek

konhyai munka gyerek minimag

Készítsen el egy egyszerű receptet: A serdülők segíthetnek a család étkezésében, miközben fejleszthetik főzési képességeiket. Senki sem lehet olyan éhes, mint egy éhes tini, így ha megtanulja elkészíteni kedvenceit, akkor gyorsabban is juthat hozzá.

Tészta főzése: Kellő odafigyeléssel, a tinid lehet az állandó tésztafelelőse a családnak.

Zöldségek aprítása: Ebben a korban a gyereked megtanulhatja és elsajátíthatja a zöldségek és egyéb ételek késsel történő elkészítését is.

ÉS AMI MÖGÖTTE VAN

A gyerekek étkezés közbeni bevonásának elő kell mozdítania a kötődést és csökkentenie kell a stresszt az egész család számára, ugyanakkor előnyösnek kell lennie gyermeked számára.

Részvételük a konyhai munkákban segítenek abban, hogy egészségesebb ételeket preferáljanak, és önállóbbak legyenek.

Hidd el, valójában nagy szívességet teszel nekik azzal, hogy rájuk bízod ezeket a feladatokat, hiszen később, például majd a főiskolán vagy, ha önálló életet kezd, és tudni fogják, hogyan és mit kell főzni, óriási előnyük lesz.

NEM TUDUNK TITKOT TARTANI

Úgyhogy minden érdekes hírt elmondunk neked
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: pinterest
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: email
Megosztás itt: print

További cikkei

Miniart karton játék Minimag karácsonyi ajándék választó katalógus banner

Népszerű cikkek

ideiglenes tetoválások

Hírlevél feliratkozás

Kövess minket

ne maradj le

MINIMAG KARÁCSONYI AJÁNDÉKKALAUZ

nap
óra
perc
másodperc