fbpx

Módszerek arra, hogy könnyeben bevond gyermeked a konyhai munkába

konhyai munka gyerek minimag

Ha követed a MINIMAG praktikus útmutatóját, akkor könnyebb lesz neked is bevonni a konyhai munkákba a gyerekeket, legyen  akár kisgyermek, óvodás, nagy gyerek vagy  éppen tinédzser korú (őket egy kicsit nehezebb lesz:) az  a gyerkőc.

nekünk szülőknek gyakorlatilag reggeltől estig akad kismillió tennivaló a ház körül, a házon belül és persze a házon kívül is,  amelyekben a gyerekek, életkorukból adódóan, túl kicsik még ahhoz, hogy besegítsenek.

De amikor az étkezési időről van szó, akkor sok olyan feladat van, amit a kicsik is el tudnak már végezni.

A gyerekek nemcsak hozzájárulhatnak az étkezés előkészítéséhez,  de ráadásul az étkezési feladatok elvégzésével, például az asztal megterítése, vagy a mosogatógép betöltése, bizonyos kompetenciákat is fejleszteni tudnak ( persze ezt nem kell az orrukra kötni ( Janka, gondoltad volna, hogy te most a finommotorikus képességedet fejleszted, azzal, hogy…) .

A házimunka elvégzése, bármennyire is mumusnak tűnik, segíthet a személyes felelősség, az önállóság, és az önbizalom fejlesztésében.

És ezeket nem lehet elég korán megtanulni.

Gondolj például arra, hogy a hozzátáplálás fázisában lévő babád, milyen lelkes íz tesztelő lesz, miközben a kulináris képességei is fejlődnek.

HOGYAN VEGYEN RÉSZT A GYEREKEM A KONYHAI FELADATOKBAN

Feladatok a kisgyermekek számára

konhyai munka gyerek minimag

Tegye ki a szalvétákat: Az egyszerű feladatok, a nem törhető és éles szegély nélküli tárgyak, például a szalvéták vagy a kanalak kiosztása, elősegítik a korosztály motorikus képességeinek fejlesztését.

Az asztal letakarítása: A kicsik úgy tudnak részt venni az étkezés utáni takarításban, hogy a törhetetlen tárgyakat ők veszik le az asztalról és a szemetesbe dobják  azokat, amikre már nincs szükség. Itt már érdemes arra figyelni, hogy mit hova szabad dobni ( szelektív szemétgyűjtés)

Keverés: Persze ehhez kell a felnőtt felügyelet is: a kicsik keverhetnek tésztát, vagy segíthetnek a tojás felverésében például a rántotta főzése során – segíts neki tartani a kanalat, ha nem akarsz hatalmas rendetlenséget :).

Válasszon friss fűszernövényeket a kertből / ablakpárkányról: Ha van ilyenetek otthon, akkor mutasd meg neki a petrezselymet, bazsalikomot, stb, és engedd, hogy leszedje (persze ehhez is kell a felügyelet, mert a végén semmi sem marad a növényből).

Ételművészet: Adj a kicsidnek gyümölcs- vagy zöldségszeleteket és rendezze érdekes formákba, majd fogyasszátok el közösen. Ha a kisgyermekek lehetőséget kapnak az ételkészítéshez és az étel megérintéséhez, az új ételek kevésbé fognak „furcsának” tűnni, és végső soron növelheted annak esélyét is, hogy megkóstolja az elsőre “nemszeretem” falatokat. 

Feladatok óvodásoknak

konhyai munka gyerek minimag

Gyűjtse össze a poharakat és edényeket: Semmi sem teheti boldogabbá az óvodás korú gyereket, mint az, hogy független, hogy képes elvégezni egy feladatot, és megbecsültnek érzi magát, ezért, amennyire lehetséges, kevésbé koncentrálj az eredményekre és többet arra, hogy milyen ügyes a gyermeked.

Kérd meg, hogy segítsen összegyűjteni /elhelyezni az asztalon lévő tárgyakat, például poharakat és tányérokat. Ez egy nagyszerű lehetőség a számolás gyakorlására is. Ha a műanyag poharakat egy elérhető szekrényben tartjátok, elérhető távolságon belül, akkor az elhelyezést önállóan is elvégezheti.

Zöldség/Gyümölcs tisztítás ( mosás): Az óvodás korú gyerekek nagyobb valószínűséggel kóstolják meg azokat az ételeket, amelyeknek elkészítésében segítettek. Ennek egyik módja: ő mossa el az ételhez szükséges zöldségeket, gyümölcsöket.

Mérés és keverés: A száraz összetevők kimérése nagy örömet fog okozni és ez is segíthet a kicsiknek a matematikai készségeik fejlesztésében, mérés után pedig segítsen az összetevők összekeverésében és szitálásában, tökéletes közös program lesz így a főzés.

Feladatok az általános iskolás korosztály számára

konhyai munka gyerek minimag

Olvassa el a receptet: A recept hangos elolvasása lehetőséget kínál számukra az olvasott szöveg megértésére is.

Készítsen köreteket: A saláták összeállítása egy olyan feladat, amit bátran rá bízhatsz kisiskolásodra.

Hámozza meg és öblítse le a zöldségeket: Ha van otthon zöldséghámozó akkor ez egy könnyű és sikerélményben gazdag feladat lesz.

Feladatok tiniknek

konhyai munka gyerek minimag

Készítsen el egy egyszerű receptet: A serdülők segíthetnek a család étkezésében, miközben fejleszthetik főzési tudományukat. Senki sem lehet olyan éhes, mint egy éhes tini, így ha megtanulja elkészíteni kedvenceit, akkor gyorsabban is juthat hozzá.

Tészta főzése: Kellő odafigyeléssel, a tinid lehet az állandó tésztafelelőse a családnak.

Zöldségek aprítása, egyéb főzési feladatok: Ebben a korban a gyereked megtanulhatja és elsajátíthatja a zöldségek és egyéb ételek késsel történő felszeletélését, a fűszerezés tudományát, és a sütő használatát is akár ( ez utóbbit felnőtt felügyelete mellett) .

ÉS AMI MÖGÖTTE VAN

A gyerekek étkezés közbeni bevonásának elő kell mozdítania a kötődést és csökkentenie kell a stresszt az egész család számára, ugyanakkor jó szórakozást is kell jelentenie a gyerekek számára.

Részvételük a konyhai munkákban segíthet abban, hogy egészségesebb ételeket preferáljanak, és önállóbbak legyenek.

Hidd el, valójában nagy szívességet teszel nekik azzal, hogy rájuk bízod ezeket a feladatokat, hiszen később, amikor majd önálló életet kezdenek, és tudni fogják, hogyan és mit kell főzni, óriási előnyük lesz a többiekkel szemben, és talán még arra is van esély, hogy megköszönjék a korábbi noszogatást.

NEM TUDUNK TITKOT TARTANI

Úgyhogy minden érdekes hírt elmondunk neked

További cikkei

egérkastély

Népszerű cikkek

ideiglenes tetoválások MATRICÁS ÓRIÁS POSZTER, 49 MATRICÁVAL | AZ EMBERI TEST

Hírlevél feliratkozás

Kövess minket

HÚSVÉTI

Ajándék-
kalauz
Névtelen terv (8)