fbpx

A kamaszok rejtett világa | Amit minden szülőnek tudnia kell, mielőtt túl késő lenne!

kamaszok
A tudatos szülő szerepének felvállalása a modern világban azt jelenti, hogy felismerjük és felkészülünk azokra a mélyreható változásokra, amelyeket a serdülőkor hoz gyermekünk életében. Elmúltak azok az idők, amikor a legnagyobb gondot a születésnapi partik témái vagy az esti mese kiválasztása jelentette a lefekvéshez. Ahogy gyermeked közeledik a kamaszkorhoz, hirtelen egy olyan világba csöppensz, ahol az érzelmi viharok, az ismeretlen szleng és számodra talán teljesen idegen témák várnak rád.

Nézzük meg, hogy milyen kamasz témákban érdemes felkészülni, hogy flottul menjenek a dolgok

1. Szexualitás és intimitás

Szerencsés esetben már kisgyermekkortól része a beszélgetéseknek a szexualitás, intimitás, a gyerek kíváncsiságának megfelelően, de ha eddig ez nem volt téma, akkor már nagyon itt az ideje.

A hormonális hullámok és a szexuális érés kezdete miatt elengedhetetlen, hogy megbeszéljük a szerelem, az intimitás, a kapcsolatok és a médiában található, gyakran torz ábrázolások közötti különbségeket.

A statisztikák szerint 9-10 éves korban találkoznak a pornóval először a gyerekek, ezért fontos, hogy nyílt párbeszédet folytassunk arról, hogy mi az egészséges, konszenzusos kapcsolat, és mi az, amivel véletlenül találkozhatnak az interneten.

2. Online jelenlét

kamaszok szülők online jelenlét

A mai gyerekek olyan digitális környezetben navigálnak, amelyet szüleik az ő korukban még nem tapasztaltak.

A megfelelő online viselkedés és eszközhasználat megtanítása ma már a szülői nevelés alapvető szempontja.

Ennek része, hogy hogyan lehet biztonságban az online térben, mi az az online bullying, hogyan érdemes az álhíreket elkülöníteni a valóságtól, miért fontos keretek között jelen lenni az online térben.

A pozitív és biztonságos online jelenlét keretének kialakítása nem csupán hasznos, hanem szükséges is ahhoz, hogy a gyermekeket felelősségteljesen átvezessük a digitális korszakon.

3. Kísérletezés a szerekkel: Cigaretta, alkohol, drogok

Először is nézzük meg, mi a szülői minta, aztán tudunk beszélni a veszélyeiről. Illúzióink ne legyenek, kipróbálják a gyerekek, abból fog tanulni, ami közben éri és ahogy a szülő reagál. 

Fontos elismerni, hogy a kíváncsiság kísérletezésre késztetheti a gyerekeket. A hangsúlyt arra kell helyezni, hogy felvilágosítjuk őket a lehetséges veszélyekről, és olyan környezetet alakítsunk ki, amelyben nyugodtan beszélhetnek tapasztalataikról és döntéseikről. Az ilyen kísérletezésre adott szülői válasz jelentősen befolyásolhatja a gyermek későbbi döntéseit a szerhasználattal kapcsolatban.

4. Navigálás a kapcsolatokban: Barátságok és szerelem

kamaszok szülők

A serdülőkor a plátói és a romantikus kapcsolatok mély felfedezésének időszaka.

Ha képesek vagyunk nyíltan megbeszélni ezeket a kapcsolatokat, támogatást nyújtunk az érzelmi kihívásokon keresztül, és ha lehetséges, ismerjük gyermekünk barátait és romantikus érdeklődési körét, erősíthetjük a szülő és gyermeke közötti köteléket.

Biztonsági hálót nyújthat számukra, hogy kifejezhessék érzéseiket és útmutatást kérhessenek.

 

Szülőként természetes, hogy e témák némelyikét kihívásnak vagy kellemetlennek találjuk. Mégis, egy olyan környezet ápolása, ahol nyílt, ítélkezésmentes beszélgetésekre kerülhet sor, döntő fontosságú gyermeked fejlődése és jóléte szempontjából.

kamaszok szülők

Neked melyik téma okoz nehézséget? Milyen témákat vennél fel még a listára?

A serdülőkorban való eligazodás az útmutatás, a támogatás és a függetlenségnek biztosított tér kényes egyensúlyát igényli. Ha a szülők proaktívan foglalkoznak ezekkel a kulcsfontosságú területekkel, akkor segíthetnek a gyermekeiknek abban, hogy ebből az átalakulási szakaszból kiegyensúlyozott, magabiztos egyéniségekként kerüljenek ki, akik készen állnak a felnőttkor kihívásainak kezelésére.

Ne feledd, hogy nem vagy egyedül ezen az úton – a források keresése, a tapasztalatok megosztása és néha a szakmai útmutatás zökkenőmentesebbé teheti ezt az átmenetet mind a Te, mind a gyermeked számára.

Folytassuk a beszélgetést, és támogassuk egymást. Keresd a Kamaszkor cikkeit a Minimagon.

A SZERZŐ

Gurin eszter

Gurin Eszter vagyok coach, mediátor, művészetterapeuta. Nő, anya, feleség és barát. A férjem szerint enyém a legjobb paprikás krumpli, a gyerekeim pedig azt tartják bennem sokra, hogy először kihúzom őket a bajból  és csak AZTÁN kérdezem őket, hogyan jött létre egyáltalán. A barátaim empatikusnak tartanak, a kollégáim szívesen dolgoznak velem. Ami igazán megnyugtat engem, az egy jó könyv, egy izgalmas film vagy egy finom kávé. Ami pedig inspirál, az az emberi sokszínűség. A problémák és az utak, melyeket klienseim bejárnak, hogy önmagukra találjanak.

Szakmailag milyen témákban támogatlak benneteket ezen az oldalon?

női szerepek, nőiesség

nagyobb gyerekekkel az élet

konfliktuskezelés

Oldalam: Életterv

Cikkeim a Minimagon: 

Gurin Eszter

További cikkei

Minimag hírlevél feliratkozás

Kövess minket