fbpx

Mi van rajtad?! | Így éld túl a kamaszkort!

Mi van rajtad?! | Így éld túl a kamaszkort!
Kint van a derekad a nadrágból! Ebben a ruhában ne menj ki az utcára! Hideg van, vegyél sapkát is! – ismerősek ezek a mondatok? Mit szól ehhez a 8-9 évesed? Ha jól sejtem, elmagyarázza, hogy nem menő a betűrt póló, mert ő laza; ő ebben a ruhában a legcsinosabb és más is ilyeneket hord, bezzeg nekik engedik a szüleik és nincs is hideg, mert süt a nap és különben is dedós a sapka.

NEM ÚSZOD MEG

Biztos, hogy az öltözködés előbb-utóbb konfliktusok forrása ebben a korban. Ruhaméretben is itt van a váltás, az eddigi mesefigurás, bájos ruhák kínálata a következő méretben egyszerűen eltűnik, helyette megjelenik a szexi női ruhatár, a fiúknak a földig érő ülepű gatya, obszcén feliratok, stb.

Mi van rajtad?! | Így éld túl a kamaszkort!

Másrészt a kiskamaszok kamaszok egyszerre szeretnének beilleszkedni a közösségbe, ennek fontos megjelenési formája az öltözködés, a márkás ruhák; önazonosságukat is kifejeznék és közben lázadnak a szülői elvárások ellen.

Hogyan segíthetsz egy kiskamasznak?

Mi van rajtad?! | Így éld túl a kamaszkort!
  1. soha ne mondj ilyeneket: “Jaj, hogy nézel ki!” “Úgy lóg rajtad, mint tehénen a gatya!” – helyette: “Észrevettem, hogy mostanában tetszenek neked a fekete ruhák.” “Nahát, mennyire más az ízlésünk!”
  2. próbáld elfogadni, hogy ruháiban is keresi az önkifejezési módot, a közösséghez tartozás érzését a gyermeked
  3. 9-10 éves kortól érdemes hagyni, hogy ő választhassa meg a ruha stílusát, színét, te meg meghatározod az árkategóriát és az évszaknak megfelelő vastagságot
  4. vegyél elő a gyerekkorodból egy fényképalbumot, nézd meg te milyen ruhákat hordtál ennyi idősen és milyen viszonyod volt ezekhez (melyik az amelyiket anyád erőltette rád, miközben utáltad és melyik az, amit te választhattál és szeretted)
  5. fontos alkalmaknál elvárjátok az alkalomhoz illő öltözködést, cserében a hétköznapokban ő válogatja össze, hogy mit vesz fel (természetesen, ha az iskola házirendje elvár vagy tilt bizonyos ruhadarabokat, akkor az is betartandó szabály)

Konklúzió

Szerintem a legfontosabb kérdés, amit feltehetsz magadnak ebben a témában is, hogy mi a fontosabb: a gyermekeddel való kapcsolat megőrzése, vagy az hogy hogyan öltözködik és mit szólnak ehhez mások?

A SZERZŐ

Gurin Eszter

Gurin Eszter vagyok coach, mediátor, művészetterapeuta. Nő, anya, feleség és barát. A férjem szerint enyém a legjobb paprikás krumpli, a gyerekeim pedig azt tartják bennem sokra, hogy először kihúzom őket a bajból  és csak AZTÁN kérdezem őket, hogyan jött létre egyáltalán. A barátaim empatikusnak tartanak, a kollégáim szívesen dolgoznak velem. Ami igazán megnyugtat engem, az egy jó könyv, egy izgalmas film vagy egy finom kávé. Ami pedig inspirál, az az emberi sokszínűség. A problémák és az utak, melyeket klienseim bejárnak, hogy önmagukra találjanak.

Szakmailag milyen témákban támogatlak benneteket ezen az oldalon?

női szerepek, nőiesség

nagyobb gyerekekkel az élet

konfliktuskezelés

Oldalam: Életterv

További cikkei

egérkastély

Népszerű cikkek

ideiglenes tetoválások MATRICÁS ÓRIÁS POSZTER, 49 MATRICÁVAL | AZ EMBERI TEST

Hírlevél feliratkozás

Kövess minket

HÚSVÉTI

Ajándék-
kalauz
Névtelen terv (8)