Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

10 módszer, amivel ellensúlyozhatod az ülőmunkát | A szakértő válaszol

10 módszer, amivel ellensúlyozhatod az ülőmunkát
Az elmúlt években számtalan tanulmány mind mind ugyanarra a következtetésre vetnek: az ülőmunka rengeteg veszéllyel, és hátránnyal jár. Igen ezt mind olvastunk, de mit tehetnénk, ha egyszer a legtöbbünknek ülve kell végeznie a munkáját, ez van ezzel kell együtt élni.

BIZTOS? Mármint biztos, hogy ezzel kell együtt élni? Mi az, amit már ma elkezdhetsz  annak érdekében, hogy ne ágyban fekve töltsed jól megérdemelt nyugdíjas éveidet?

Az ülőmunka veszélyei – és a megoldások

Jó, ha tudod, az ülő helyzetnek nincs olyan pontos szögekkel meghatározott pozíciója, ami hosszú távon ne befolyásolná negatívan a testet. Épp ezért nem lehet az a cél, hogy a legkényelmesebb és ergonómiailag a legjobb pózt vegyük fel.

Helyette inkább arra kell törekednünk, hogy munkavégzés közben rendszeresen pózt váltsunk, illetve, hogy ezek a testtartások változatosak legyenek. Csak így biztosíthatjuk ugyanis, hogy testünkben állandó legyen a vérkeringés, dolgozzanak az izmok és az ízületeink is megkapják a nekik hasznos mindenkori normál terhelést. 

Amire ülőmunka közben nem is gondolsz

10 módszer, amivel ellensúlyozhatod az ülőmunkát

A fontos szerveid pontosan azon a hasűri-medencei területen vannak, amelyeket ülés során akaratlanul is összenyomsz. Vagyis, ha sokáig nem állsz fel ebből a helyzetből, a terület vérellátása csökken.

Tudtad? A szervezetedben keringő vérnek álló helyzetben is hosszú, nehéz és ellenállással teli utat kell megtennie ahhoz, hogy szerveidhez jusson. Ha ezt az egyébként természetes folyamatot nem segíted rendszeres mozgással, ha emellett esetleg a káros szenvedélyeidnek is hódolsz, és mindennek a tetejébe ülőmunkát végezve összenyomod az érintett területet, gátolod a vérkeringést és ártasz magadnak.

Ugyanitt kell megemlíteni az ízületeid épségének fontosságát is! Ha folyton csak ülsz és nem használod az ízületeidet, csökkeni fog a bennük létrehozható mozgás. Vagyis egy idő után korlátozva leszel a mindennapi tevékenységeid elvégzésében.

Ülőmunka = probléma. De akkor mi a megoldás?!

10 módszer, amivel ellensúlyozhatod az ülőmunkát

Egyértelmű, hogy nem mondhatsz fel, mert dolgozod kell. Ráadásul, ha szerencséd van még a munkádat is szereted. Na és persze a végzettséged a munkaköröd is determinálja, azaz egy másik munkahelyen is ugyanez az életforma várna rád.

A megoldás: érdemes beiktatnod a munkaidődbe átmozgató és/vagy vérkeringést fokozó gyakorlatokat, amik a mentális és pszichés állapotodra, sőt még a munkahelyi aktivitásodra is jó hatással lesznek.

Tippek ülőmunka mellé irodai mozgáshoz

10 módszer, amivel ellensúlyozhatod az ülőmunkát
  1. Állj fel többször, ne ülj ugyanabban a helyzetben hosszú órákon keresztül! Ha teheted, sétálj a munkahelyeden!
  1. Amennyiben van lehetőséged felállni, álló helyzetben mozgasd át a nyakad! Minden irányba nézz el, fordítsd a fejed addig, amíg megfeszülni érzed az izmaid! Ugyanígy hajtsd is el a fejed minkét irányba! Ne túl gyorsan, szépen lassan mozgasd át a területet.
  2. A vállaiddal írj le nagy köröket hátra, majd húzd a vállöveidet előre! Domborítsd a hátat, majd onnan húzd hátra a vállöveidet és emeld ki a mellkasod előre! (Tudod, tesiórán is rendszeresen csináltad!)
  1. Tedd fel a tenyereidet a medencédre és végezz medencekörzéseket mindkét irányba kényelmesen úgy, hogy a derekad ne fájjon közben!
  2. Hajtsd le a fejed, lógasd le a karokat lazán és szépen lassan nyújtott térddel hajolj le ameddig az izmaid engednek, és szépen lassan gyere vissza álló helyzetbe!
  1. Nyújtott térddel vegyél egy mély levegőt orron keresztül, és miközben lábujjhegyre állsz, magad előtt vezetve nyújtsd fel a kezeidet a plafon felé! Amikor szájon át (!) kifújod a levegőt, oldalt vezetve hozd le a karokat a törzsed mellé, és érkezz vissza a talpadra!
  1. Abban az esetben, ha sokáig ülnöd kell, és nincs módod arra, hogy felállj: ülj a széked szélére, tedd le mindkét lábad talpra, ne támaszkodj a hátaddal a támlának és próbál egyenes háttal maradni! Nyújtsd előre a levegőbe az egyik lábad! A lábfejedet húzd magad felé nyújtott térddel, majd spicceld előre. Ezt váltogasd tempósan, de ne túl gyorsan! Ugyanígy kis köröket is írj le a lábfejeddel mindkét irányba, közben a combot feszítsd meg. Figyelj arra, hogy csak a lábfejedben legyen mozgás!
  2. Tedd a kezeidet a combodra! Csúsztasd kezeidet előre és domborítsd a hátad, majd húzd hátra a könyökeidet a törzsed mögé és emeld ki a mellkast!
  3. Engedd le a kezeidet magad mellé, egyenes háttal ülve ne dőlj neki a támlának és a lábaid továbbra is legyenek talpon! Csinálj vállkörzéseket hátra!
  4. Ülve is minden irányba nézz el fordítsd a fejed addig, amíg megfeszülni érzed az izmaid! Ugyanígy hajtsd is el a fejed minkét irányba. Ne túl gyorsan, szépen lassan mozgasd át a területet.

Próbáld ki, tapasztald meg, mennyire hálás a tested, ha foglalkoztatod munka közben is! Munka után pedig menj sétálni a gyerekekkel, biciklizz, tornázz vagy táncolj otthon! Így nemcsak az elméd pihenhet meg, hanem a tested is felfrissülhet.

A SZERZŐ

Szarka Alíz

Szarka Alíz vagyok – gyógytornász, anya, feleség, nő. Elköteleztem magam a nők testi, és azon keresztül lelki egészségének támogatása mellett, és ezért dolgozom nap mint nap. A célom, hogy a páncienseim testtudatának fejlesztésével megalapozzam nőiségük kiteljesedését. 

A sport iránti szeretetem végig kíséri az életem, kihatott a pályaválasztásomra is, habár mikor a képzésre jelentkeztem igazán nem sejtettem, mi is a feladata egy gyógytornásznak. Döntésem meghozatala után hamar rájöttem, hogy ez az én utam. Azóta töretlenül szerzek új ismereteket a testről, és mindig lenyűgöz az összetett és csodásan kitalált működése. A női nem intim egészsége egy keveset tárgyalt, sőt inkább elhallgatott terület. Azt szeretném, hogy a nők szakmai segítséget kapjanak panaszaik megoldására. A mozgás elindítása, és annak tudatosítása a szakemberek legfontosabb feladata, gyógytornászként ebben tudok segíteni.

További cikkei

Hírlevél feliratkozás + ajándék

Minimag hírlevél

Kövess minket

Ne maradj le rólunk

GYERE CSATLAKOZZ A MINIMAG KÖZÖSSÉGHEZ

Ne maradj le a híreinkről, mert az ajándékok csak a hírlevélben lesznek benne:)!

önszeretet