Nem kell órákat a konyhában töltened ahhoz, hogy valami finomat készíts! Ezek a sütőtökös receptek annyira egyszerűek, hogy még akkor is sikerrel jársz, ha nincs időd hosszasan pepecselni
Az ősz beköszöntével a konyhákba is megérkeznek a szezon ízei.
Októberben a sütőtök az egyik legkedveltebb alapanyag, ami nemcsak finom, de rendkívül egészséges is. Tele van vitaminokkal, például A-, C-, és E-vitaminnal, valamint antioxidánsokkal, amelyek támogatják az immunrendszert és a bőr egészségét. Emellett rostban gazdag, ami segít az emésztésben, és viszonylag alacsony kalóriatartalmú, így könnyen beilleszthető a kiegyensúlyozott étrendbe.
Bevallom nektek, hogy nekem titkos favoritom a sütőtök. Vegánként nagyon sok ételhez felhasználom, mivel sokoldalú zöldség.
Legyen szó levesekről, főételekről vagy desszertekről, a sütőtök minden fogásnak különleges, édeskés ízt kölcsönöz.
Ebben a hónapban összegyűjtöttem 3 egyszerű és ínycsiklandó receptet, amelyekkel Te is kihasználhatod a sütőtökben rejlő lehetőségeket.
A leginkább ismert étel a sütőtök krémleves, én sem hagyom ki a saját verzióm megosztását.
Aztán nézünk 2 féle desszertet, egy könnyen elkészíthető sütőtökös kekszgolyót, ami igazi energiabomba, és egy gyorsan elkészíthető fahéjas, mézes sült sütőtököt, melyet egy serpenyőben készítünk el 15 perc alatt. Ezt a receptet egy vegán főzőesten tanultam egy perzsa szakácstól.
Lássuk is a recepteket.
Gyömbéres sütőtök krémleves
Hozzávalók:
- 45 dkg sütőtök meghámozva, kimagozva ennyi súlyú
- fél közepes fej vöröshagyma, kockára vágva
- fél evőkanál olívaolaj
- 1 db zöldségleves kocka vagy 1 evőkanál natúr ételízesítő
- bors ízlés szerint
- fél evőkanál reszelt gyömbér, esetleg egy késhegynyi őrölt gyömbér
- 50 ml kókusztejszín
- 1 evőkanál tökmag
Elkészítés:
A vöröshagymát megpucoljuk, felkockázzuk, olívaolajon megdinszteljük. Amíg a hagyma pirul, a sütőtököt felvágjuk, kikanalazzuk a magját, meghámozzuk, felkockázzuk 1 cm X 1 cm-es kockákra vágva.
Amikor kész a hagyma, rátesszük a felkockázott tököt és a reszelt gyömbért.
Sózzuk, borsozzuk, majd felöntjük annyi vízzel, ami ellepi.
Beletesszük a leveskockát és puhára főzzük (kb. 20 perc). Amíg fő a tök a tökmagot feltesszük a tűzhelyre egy száraz serpenyőbe és lassú tűzön, odafigyelve megpirítjuk. Ha megpuhult a tök egy botmixer segítségével pürésítjük, majd belekeverjük a kókusztejszínt. Most megkóstoljuk és ha szükséges utána sózunk, borsozunk.
Tálalásnál a tányérba kimert levesre szórjuk a pirított tökmagot.
1 adag tápanyagtartalma:
- Kalória: 94,47 kcal
- Fehérje: 2,35 g
- Zsír: 6,12 g
- Szénhidrát: 9,57 g, ebből rost: 0,99 g
Sütőtökös kekszgolyó
Hozzávalók:
- 200 g darált keksz
- 150 g sült sütőtökpüré
- 100 g darált dió
- 2 evőkanál agave szirup (vagy méz, ha nem vagy vegán)
- 1 teáskanál fahéj
- 50 g kókuszreszelék (a forgatáshoz)
Elkészítés:
Először süssük meg a sütőtököt: a sütőtök húsát helyezzük sütőpapírra, és 180°C-on süssük, amíg puha nem lesz. Ez meg kb 30-40 perc, attól függően, hogy mekkora darabokra vágtad a tököt. Hagyd kihűlni, majd levágva a héját villával nyomkodjuk szét, pürésítsük.
Innentől kezdve készíthetjük a kekszgolyókat.
Egy nagy tálban keverjük össze a darált kekszet, a darált diót és a fűszereket. Adjuk hozzá a sütőtökpürét és az agave szirupot. Alaposan dolgozzuk össze a hozzávalókat, hogy egy formázható masszát kapjunk. Ha túl lágy a tészta, adjunk hozzá még egy kevés darált kekszet. A masszából formázzunk kis golyókat (kb. 2 cm átmérőjűeket). Ebből az adagból kb 20 db lesz.
Végül forgassuk meg a golyókat kókuszreszelékben, majd helyezzük őket egy tálcára. Tegyük a golyókat hűtőbe legalább 1 órára, hogy megdermedjenek és összeérjenek az ízek.
1 db kekszgolyó tápanyagtartalma a következő:
- Kalória: 101,63 kcal
- Fehérje: 1,73 g
- Zsír: 6,4 g
- Szénhidrát: 10,24 g, ebből rost: 1,13 g
Fahéjas, mézes sült sütőtök
Hozzávalók:
- 30 dkg sütőtök, hámozva, 2 cm széles szeletekre vágva
- 2 dkg margarin
- csipet só
- 1 kiskanálnyi fahéj
- 1 evőkanál agave szirup vagy méz
Elkészítés
Egy nagyobb serpenyőben felhevítjük a margarint, és beletesszük a sütőtök szeleteket. Ekkor a lángot közepesre vesszük, a tökszeleteket nagyon picit megsózzuk. Fedő alatt, gyakran forgatva, puhára pároljuk. Ez kb 10-15 perc. Akkor jó, ha egy villát beleszúrva könnyen belemegy.
Ha puha, levesszük a fedőt, a lángot magas fokozatra tesszük. Amikor már sülő hangot hallunk, akkor rácsurgatjuk a mézet.
Hagyjuk 1-2 perc alatt karamellizálódni. Amikor már szép pirult, elzárjuk a lángot alatta és megszórjuk a fahéjjal. És már tálalhatjuk is. Langyosan fogyasztva az igazi.
Egy kis vanília fagyival mennyei desszert lesz belőle. De persze magában is finom.
1 adag tápanyagtartalma a következő:
- Kalória: 99,47 kcal
- Fehérje: 1,35 g
- Zsír: 5,22 g
- Szénhidrát: 9,57 g, ebből rost: 1,19 g
Jó étvágyat kívánunk:)!
A SZERZŐ
Gerencsérné Fazekas Márti, vegán életmód tanácsadó, egészség inspirátor vagyok, szenvedélyem az egészséges, fenntartható vegán életmód népszerűsítése és támogatása.
A vegánság egy egészségügyi kihívás kapcsán került be az életembe és teljesen megváltoztatta azt. Ez a tapasztalat indított el aztán arra az útra, hogy segítsek másoknak is változtatni az életükön.
Meg kell mondjam, hogy nagyot fordult velem a világ, amikor megismerkedtem az ősi indiai életmód tudománnyal. A találkozást tanulás követte, így váltam okleveles vegán életmód tanácsadóvá.
Az ayurvedában találtam meg azt a módszert, ami segített megérteni a testem működését, helyre állítani a kibillent egyensúlyomat. A holisztikus szemlélet nem csak a táplálkozással, hanem az életünk élésének módjával is foglalkozik testi, lelki és szellemi szinten egyaránt.
Itt, ezeken az oldalakon olyan recepteket szeretnék megosztani veletek, ami közelebb visz a zöldségekhez és még gluténmentesek is.
Mivel magam is elfoglalt háziasszony vagyok, ráadásul a családom tagjai nem vegánok, így kiemelten fontos számomra, hogy könnyen beszerezhető összetevőkből és lehetőleg kevés munkával készüljenek el a zöldségekből készült ételek.
Bátorítalak arra, hogy próbáld ki a recepteket az egészségesebb élet felé haladva.