Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Vegán buli zöldségekkel

Buli a zöldségekkel vegán receptek

Gerencsérné Fazekas Márti, a vegán életmód tanácsadó és minimag.hu szerző, ezúttal a zöldségek világába kalauzol minket legfrissebb cikkében. Sose gondoltad volna, hogy a piaci séták ennyire inspirálóak lehetnek, de Márti pont ezt tapasztalta meg. Csak nézd meg, milyen isteni ételeket kreált a friss zöldségekből! 😋🥦🥕 Hajrá, indulhat a zöldségbuli! 🎉

Ne hagyd ki ezt a cikket sem: Vegán finomságok az egész családnak

Buli a zöldségekkel

Vegánként a viszonyom a zöldségekkel igazán bensőséges. Kora nyáron indul be az igazi buli velük.

Hogyan is kezdj hozzá a zöldségekkel való bulihoz?

Először is menj el a piacra.

Hagyd, hogy a zöldségek színei, formái magukkal ragadjanak. Hagyd, elcsábítsanak és szerelem legyen első látásra. Én is így teszek.

A piacot járva összefut a nyál a számban az újrépa, főzni való hagyma, vajretek, kovászolni való uborka és a zöldborsó láttán.

Be is indult a fantáziám, hogy mi mindent lehet belőlük készíteni. Mivel vegánként én nem köretként gondolok rájuk, hanem főételként. A formák, a színek elvarázsolnak, gyönyörködtetnek.

Az újhagymából krémlevest fogok készíteni, burgonyával biztosítva a krémes és selymes állagot. Pirított magokkal isteni lesz.

A hónapos retekből, meggrillezve, saláta fog készülni. Fantasztikus ízeket lehet a retekből előcsalogatni, ha kicsit megpirítjuk.

A bulit pedig megkoronázza a kora nyár sztárja a petrezselymes újburgonya.

Remélem te is indítod a bulit, hiszen nyakunkon a fesztivál- és grillszezon.

Újhagyma krémleves

Újhagyma krémleves

Hozzávalók

  • 1 csomag újhagyma, ujjnyi vastagon felkarikázva, a zöldjéből is egy arasznyit
  • 1 közepes burgonya, kis kockákra vágva
  • 8 dl víz
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • bors
  • 1 kávéskanál natúr ételízesítő
  • 1 csésze dió vagy tökmag, esetleg, napraforgómag, szezámmag levesbetétnek

Elkészítés:

Az olajon, egy lábasban, elkezdjük pirítani a feldarabolt újhagymát és a burgonyát. Sózzuk, borsozzuk és beletesszük az ételízesítőt is. Addig pirítjuk, gyakran kevergetve, amíg a hagyma elkezd megbarnulni. Ekkor felöntjük a vízzel. Lefedve addig főzzük, amíg a burgonya megpuhul. Ekkor egy botmixer segítségével pürésítjük. Megkóstoljuk és ha szükséges utána ízesítjük. Amíg fő a leves addig egy serpenyőben, szárazon, közepes lángon megpirítjuk a diót. Ez lesz a levesbetét.

Gerencsérné Fazekas Márti
Gerencsérné Fazekas Mártivegán életmód
Tovább olvasom
Tipp1: Ha nagyon szeretjük a hagymát, akkor egy másik csomag újhagymát megpirítunk és azt tálaljuk a leveshez levesbetétként.
Gerencsérné Fazekas Márti
Gerencsérné Fazekas Mártivegán életmód
Tovább olvasom
Tipp2: A magokat keverhetjük is, tökmag, napraforgómag, dió, amit megpirítunk a levesbe.
Előző
Következő

Tápanyagértékek (1 adagban):

Kalória: 150 kcal

Fehérje: 3 g

Szénhidrát: 10 g

Ebből cukrok: 2 g

Zsír: 12 g

Telített zsír: 2 g

Rost: 2 g

Nátrium: 200 mg

Grillezett retek saláta

Hozzávalók:

  • 2 csomó hónapos retek, megtisztítva, félbe vágva
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • bors
  • 1 csomag salátamix

az öntethez

  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 kiskanál citromlé
  • 1 kiskanál mustár
  • 1 kiskanál agave szirup

Elkészítés:

A retkeket pácoljuk be az olajjal, sóval, borssal. Egy tepsibe borítsuk bele és 200 fokos sütőben süssük addig míg megpirul. Ez kb 15-20 percet fog igénybe venni. Félidőben rázzunk a tepsin egy kicsit, hogy a retkek másik oldala is piruljon.

Amíg a retek sül, addig keverjük össze az öntet hozzávalóit. Ha kész a retek, a salátamixet borítsuk egy nagy tálba és keverjük hozzá a megsült retkeket, majd öntsük nyakon az egészet az öntettel.

Gerencsérné Fazekas Márti
Gerencsérné Fazekas Mártivegán életmód
Tovább olvasom
Tipp: A retket grillezhetjük faszénen vagy tárcsán is egy szabadtéri sütögetésen.

Tápanyagértékek (1 adagban):

Kalória:  90 kcal

Fehérje:  1 g

Szénhidrát:  4 g

Ebből cukrok:  2 g

Zsír:  8 g

Telített zsír:  1 g

Rost:  2 g

Nátrium:  100 mg

Petrezselymes újburgonya

Petrezselymes újburgonya

Hozzávalók:

  • 1 kg újburgonya, hüvelykujjnyi darabokra vágva
  • 1 nagy fej főzőhagyma, karikára vágva
  • 1 nagy csokor petrezselyem, levele apróra vágva, külön a szárát is apróra vágjuk
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • bors
  • 1 evőkanál citromlé
  • 1 db babérlevél

Elkészítés

A burgonyákat jó alaposan megmossuk, egy szivaccsal átdörzsölve őket, de a héjat tulajdonképpen rajtuk hagyjuk.

A lábosba beletesszük az olajat a feldarabolt burgonyát, a hagymát, a citromlevet és a babérlevelet és a petrezselyem apróra vágott szárát. Sózzuk, borsozzuk. Fedő alatt, gyakran kevergetve puhára pároljuk. Amikor kész, akkor az apróra vágott petrezselyemzöldet beleszórjuk, keverünk rajta egyet, lefedjük és elzárjuk a lángot alatta. Egy fantasztikusan krémes, ízletes köretet kapunk így.

Gerencsérné Fazekas Márti
Gerencsérné Fazekas Mártivegán életmód
Tovább olvasom
Tipp: A legfinomabb apró szemű újburgonyából készíteni. Olyan hüvelykujjnyi méretűek. Azokat egyben főzzük meg.

Tápanyagértékek (1 adagban):

Kalória:  190 kcal

Fehérje:  3 g

Szénhidrát:  30 g

Ebből cukrok:  3 g

Zsír:  7 g

Telített zsír:  1 g

Rost:  4 g

Nátrium:  150 mg

Jó étvágyat kívánunk:)!

A SZERZŐ

Gerencsérné Fazekas Márti,

Gerencsérné Fazekas Márti, vegán életmód tanácsadó, egészség inspirátor vagyok, szenvedélyem az egészséges, fenntartható vegán életmód népszerűsítése és támogatása.

A vegánság egy egészségügyi kihívás kapcsán került be az életembe és teljesen megváltoztatta azt. Ez a tapasztalat indított el aztán arra az útra, hogy segítsek másoknak is változtatni az életükön.

Meg kell mondjam, hogy nagyot fordult velem a világ, amikor megismerkedtem az ősi indiai életmód tudománnyal. A találkozást tanulás követte, így váltam okleveles vegán életmód tanácsadóvá.

Az ayurvedában találtam meg azt a módszert, ami segített megérteni a testem működését, helyre állítani a kibillent egyensúlyomat. A holisztikus szemlélet nem csak a táplálkozással, hanem az életünk élésének módjával is foglalkozik testi, lelki és szellemi szinten egyaránt.

Itt, ezeken az oldalakon olyan recepteket szeretnék megosztani veletek, ami közelebb visz a zöldségekhez és még gluténmentesek is.

Mivel magam is elfoglalt háziasszony vagyok, ráadásul a családom tagjai nem vegánok, így kiemelten fontos számomra, hogy könnyen beszerezhető összetevőkből és lehetőleg kevés munkával készüljenek el a zöldségekből készült ételek.

Bátorítalak arra, hogy próbáld ki a recepteket az egészségesebb élet felé haladva.

www.veganmarti.hu

További cikkei

Hírlevél feliratkozás + ajándék

Minimag hírlevél

Kövess minket

Ne maradj le rólunk

GYERE CSATLAKOZZ A MINIMAG KÖZÖSSÉGHEZ és mi adunk egy ajándékot is neked

Ne maradj le a híreinkről, mert az ajándékok csak a hírlevélben lesznek benne:)!

önszeretet