November az a hónap, amikor végre megmutathatjuk a gyökereinket – legalábbis a tányéron. 🌱🥕
Most, hogy a napsütéses grillezések emléke már messze jár, és a saláták helyét lassan átveszi a „valami igazán melengető” iránti vágy, itt az ideje a gyökérzöldségeknek, hogy előlépjenek a háttérből.
VegánMárti (alias Gerencsérné Fazekas Márti) most olyan vegán recepteket hozott, amikkel még a legzordabb novemberi esték is megtelnek ízekkel – mert mi mással lehetne feldobni a hideg estéket, mint egy tányér gőzölgő, karamellizált sárgarépa rizottóval vagy egy balzsamecetes céklasalátával?
És ha még a gyerekek is hajlandók néhány ropogós répakockát elropogtatni sült krumpli helyett, nos, az már maga a karácsonyi csoda.
Ahogy a hőmérséklet csökken, és az ősz átadja helyét a télnek, az idény ízei a gyökereinkhez vezetnek vissza.
A sárgarépa, a paszternák, a céklák és a zeller nemcsak mély, földes aromát, hanem bőséges tápanyagokat is kínálnak, így kiváló alapot nyújtanak egy finom, melengető menühöz.
Ebben a hónapban ezek a gyökérzöldségekből készült vegán receptek garantáltan feldobják a hideg estéket, és minden asztalra különleges őszi hangulatot varázsolnak.
Fedezd fel a legjobb, szezonhoz illő vegán fogásokat, amelyek egyszerűen elkészíthetők, és új színt visznek a novemberi konyhába.
Az első recept egy isteni rizottó, ami új szintre emeli a rizst. Ez a rizottó tele van mély, karamellizált ízekkel, amit az édeskés sárgarépa és hagyma harmóniája emel ki. Krémes, gazdag fogás, amely jól illeszkedik az őszi-téli szezonhoz. A friss petrezselyemmel a végén üdeséget adunk hozzá, így tökéletes egy finom, melengető vacsorához.
A második recept egy köretként és saláta alapként is használható cékla recept. Ez az egyszerű és ízletes recept a cékla természetes édességét emeli ki, amit a balzsamecet savassága és a kakukkfű aromája tökéletesen kiegészít. Bátran térjetek el a megszokottól mert ez a zöldség tényleg nagyon sokoldalú.
A harmadik receptem a sült burgonya alternatívájaként is megjelenhet az étkezésekben. Tudom, tudom. A gyerekek szeretik a sült burgonyát. De mi lenne, ha mellé kapnának 3-4 hasáb sült répát is? Egy próbát szerintem megér. Ráadásul air fryerben is süthető.
Karamellizált hagymás-sárgarépás rizottó petrezselyemmel
Hozzávalók (4 adaghoz):
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 közepes vöröshagyma, vékonyra szeletelve
- 2 gerezd fokhagyma, apróra vágva
- 2 közepes sárgarépa, apró kockákra vágva
- 1,5 csésze rizottó rizs (arborio vagy carnaroli)
- 1/2 csésze fehérbor (elhagyható, ha alkoholmentesen készítjük)
- 4-5 csésze zöldségalaplé, forró
- 1/2 csésze növényi tejszín (pl. kókusz- vagy zabtejszín)
- Só és frissen őrölt fekete bors ízlés szerint
- 1 marék friss petrezselyem, apróra vágva
Elkészítés:
Melegítsük fel az olívaolajat egy nagy serpenyőben közepes lángon. Adjuk hozzá a hagymát, és pároljuk addig, amíg világos aranybarnára nem karamellizálódik (kb. 10-12 perc). Adjunk hozzá egy kis sót, hogy elősegítsük a folyadék távozását, így a karamellizálódást, majd tegyük félre a karamellizált hagymát.
Ugyanabban a serpenyőben pirítsuk meg a sárgarépát, amíg kissé megpuhul és karamellizálódni kezd.
Ez 5-7 perc alatt megvan attól függően, hogy milyen méretű kockákra vágtuk a répát. Ez után adjuk hozzá a fokhagymát, és pároljuk további egy percig.
Ekkor jön a rizs. Adjuk hozzá a rizottó rizst, és pirítsuk együtt a répával 1-2 percig, amíg a rizs kissé áttetszővé válik. Ha használjuk a fehérbort, öntsük hozzá, és hagyjuk, hogy elpárologjon, miközben kevergetjük.
Kezdjük el hozzáadni a forró zöldségalaplevet, egy merőkanálnyit egyszerre. Folyamatosan kevergessük, amíg a rizs felszívja az alaplevet, majd adjunk hozzá újabb merőkanálnyit. Folytassuk ezt a folyamatot, amíg a rizs krémes és puha lesz (kb. 18-20 perc).
Amikor a rizottó majdnem elkészült, keverjük bele a növényi tejszínt, és ízesítsük sóval és borssal. Végül adjuk hozzá a karamellizált hagymát és a frissen aprított petrezselymet.
Tápanyagértékek (1 adagban):
Kalória: 611 kcal
Fehérje: 8.9 g
Szénhidrát: 87.4 g
Zsír: 19.9 g
Rosttartalom:3.7 g
Kakukkfüves balzsamecetes sült cékla
Hozzávalók (4 adaghoz):
- 500 g cékla, meghámozva és nagyobb darabokra vágva
- 2 evőkanál olívaolaj
- 2 evőkanál balzsamecet
- 1 evőkanál friss kakukkfű levelek (vagy 1 teáskanál szárított kakukkfű)
- Só és frissen őrölt fekete bors ízlés szerint
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 200°C-ra. Béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral, hogy a cékla könnyen forgatható legyen és egyenletesen süljön.
Egy nagy tálban keverjük össze az olívaolajat, balzsamecetet, kakukkfüvet, sót és borsot. Adjuk hozzá a cékladarabokat, és forgassuk össze, hogy minden darabot jól bevonjon a fűszeres keverék. Helyezzük a cékladarabokat az előkészített tepsire egy rétegben, majd süssük őket 35-40 percig, amíg megpuhulnak és kissé karamellizálódnak. Félidőben forgassuk meg a céklát, hogy minden oldala szépen süljön.
Miután elkészült, tálalhatjuk melegen köretként, vagy ha kihűlt, használhatjuk salátákban alapként.
1 adag tápanyagtartalma:
Kalória: 120 kcal
Fehérje: 4 g
Szénhidrát: 10 g
Ebből cukrok: 4 g
Zsír: 8 g
Telített zsír: 1 g
Rost: 2 g
Korianderes sült répa
Hozzávalók:
- 500 g sárgarépa kisujjnyi hasábokra vágva
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 teáskanál őrölt koriander
- 1/2 teáskanál őrölt köménymag (elhagyható, de jól kiegészíti az ízt)
- só és frissen őrölt fekete bors ízlés szerint
- 1 gerezd fokhagyma, zúzva (opcionális)
- friss citromlé
Elkészítés
Melegítsük elő a sütőt 200°C-ra (légkeverésesnél 180°C). A sárgarépákat alaposan mossuk meg, dörzsöljük le a szivacs durvább részével, így nem kell hámozni. Majd hosszában vágjuk fel közepes hasábokra.
Egy nagy keverőtálban forgassuk össze a sárgarépákat az olívaolajjal, a korianderrel, köménymaggal, sóval és borssal, citromlével. Ha szeretjük, adjunk hozzá zúzott fokhagymát is. Egy sütőpapírral bélelt tepsire rendezzük el a fűszerezett répákat egyenletes rétegben, lehetőleg ne fedjék egymást.
Süssük őket az előmelegített sütőben kb. 25-30 percig, vagy amíg a répák puhák és enyhén karamellizáltak lesznek.
Tápanyagértékek (1 adagban):
Kalória: 151 kcal
Fehérje: 1.7 g
Szénhidrát: 16.2 g
Rost: 5 g
Zsír: 9.3 g
Jó étvágyat kívánunk:)!
A SZERZŐ
Gerencsérné Fazekas Márti, vegán életmód tanácsadó, egészség inspirátor vagyok, szenvedélyem az egészséges, fenntartható vegán életmód népszerűsítése és támogatása.
A vegánság egy egészségügyi kihívás kapcsán került be az életembe és teljesen megváltoztatta azt. Ez a tapasztalat indított el aztán arra az útra, hogy segítsek másoknak is változtatni az életükön.
Meg kell mondjam, hogy nagyot fordult velem a világ, amikor megismerkedtem az ősi indiai életmód tudománnyal. A találkozást tanulás követte, így váltam okleveles vegán életmód tanácsadóvá.
Az ayurvedában találtam meg azt a módszert, ami segített megérteni a testem működését, helyre állítani a kibillent egyensúlyomat. A holisztikus szemlélet nem csak a táplálkozással, hanem az életünk élésének módjával is foglalkozik testi, lelki és szellemi szinten egyaránt.
Itt, ezeken az oldalakon olyan recepteket szeretnék megosztani veletek, ami közelebb visz a zöldségekhez és még gluténmentesek is.
Mivel magam is elfoglalt háziasszony vagyok, ráadásul a családom tagjai nem vegánok, így kiemelten fontos számomra, hogy könnyen beszerezhető összetevőkből és lehetőleg kevés munkával készüljenek el a zöldségekből készült ételek.
Bátorítalak arra, hogy próbáld ki a recepteket az egészségesebb élet felé haladva.