Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

November ízei a földből: gyökérzöldségek kreatív vegán fogásokhoz

November ízei a földből: gyökérzöldségek kreatív vegán fogásokhoz
KARÁCSONYI MINIMAG BANNER

November az a hónap, amikor végre megmutathatjuk a gyökereinket – legalábbis a tányéron. 🌱🥕

Most, hogy a napsütéses grillezések emléke már messze jár, és a saláták helyét lassan átveszi a „valami igazán melengető” iránti vágy, itt az ideje a gyökérzöldségeknek, hogy előlépjenek a háttérből.

VegánMárti (alias Gerencsérné Fazekas Márti) most olyan vegán recepteket hozott, amikkel még a legzordabb novemberi esték is megtelnek ízekkel – mert mi mással lehetne feldobni a hideg estéket, mint egy tányér gőzölgő, karamellizált sárgarépa rizottóval vagy egy balzsamecetes céklasalátával?

És ha még a gyerekek is hajlandók néhány ropogós répakockát elropogtatni sült krumpli helyett, nos, az már maga a karácsonyi csoda.

Asset 121

Ahogy a hőmérséklet csökken, és az ősz átadja helyét a télnek, az idény ízei a gyökereinkhez vezetnek vissza.

A sárgarépa, a paszternák, a céklák és a zeller nemcsak mély, földes aromát, hanem bőséges tápanyagokat is kínálnak, így kiváló alapot nyújtanak egy finom, melengető menühöz.

Ebben a hónapban ezek a gyökérzöldségekből készült vegán receptek garantáltan feldobják a hideg estéket, és minden asztalra különleges őszi hangulatot varázsolnak.

Fedezd fel a legjobb, szezonhoz illő vegán fogásokat, amelyek egyszerűen elkészíthetők, és új színt visznek a novemberi konyhába.

Az első recept egy isteni rizottó, ami új szintre emeli a rizst. Ez a rizottó tele van mély, karamellizált ízekkel, amit az édeskés sárgarépa és hagyma harmóniája emel ki. Krémes, gazdag fogás, amely jól illeszkedik az őszi-téli szezonhoz. A friss petrezselyemmel a végén üdeséget adunk hozzá, így tökéletes egy finom, melengető vacsorához.

A második recept egy köretként és saláta alapként is használható cékla recept. Ez az egyszerű és ízletes recept a cékla természetes édességét emeli ki, amit a balzsamecet savassága és a kakukkfű aromája tökéletesen kiegészít. Bátran térjetek el a megszokottól mert ez a zöldség tényleg nagyon sokoldalú.

A harmadik receptem a sült burgonya alternatívájaként is megjelenhet az étkezésekben. Tudom, tudom. A gyerekek szeretik a sült burgonyát. De mi lenne, ha mellé kapnának 3-4 hasáb sült répát is? Egy próbát szerintem megér. Ráadásul air fryerben is süthető.

Karamellizált hagymás-sárgarépás rizottó petrezselyemmel

Karamellizált hagymás-sárgarépás rizottó petrezselyemmel
Karamellizált hagymás-sárgarépás rizottó petrezselyemmel, forrás: szerző

Hozzávalók (4 adaghoz):

  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 közepes vöröshagyma, vékonyra szeletelve
  • 2 gerezd fokhagyma, apróra vágva
  • 2 közepes sárgarépa, apró kockákra vágva
  • 1,5 csésze rizottó rizs (arborio vagy carnaroli)
  • 1/2 csésze fehérbor (elhagyható, ha alkoholmentesen készítjük)
  • 4-5 csésze zöldségalaplé, forró
  • 1/2 csésze növényi tejszín (pl. kókusz- vagy zabtejszín)
  • Só és frissen őrölt fekete bors ízlés szerint
  • 1 marék friss petrezselyem, apróra vágva

Elkészítés:

Melegítsük fel az olívaolajat egy nagy serpenyőben közepes lángon. Adjuk hozzá a hagymát, és pároljuk addig, amíg világos aranybarnára nem karamellizálódik (kb. 10-12 perc). Adjunk hozzá egy kis sót, hogy elősegítsük a folyadék távozását, így a karamellizálódást, majd tegyük félre a karamellizált hagymát.

Ugyanabban a serpenyőben pirítsuk meg a sárgarépát, amíg kissé megpuhul és karamellizálódni kezd.

Ez 5-7 perc alatt megvan attól függően, hogy milyen méretű kockákra vágtuk a répát. Ez után adjuk hozzá a fokhagymát, és pároljuk további egy percig.

Ekkor jön a rizs. Adjuk hozzá a rizottó rizst, és pirítsuk együtt a répával 1-2 percig, amíg a rizs kissé áttetszővé válik. Ha használjuk a fehérbort, öntsük hozzá, és hagyjuk, hogy elpárologjon, miközben kevergetjük.

Kezdjük el hozzáadni a forró zöldségalaplevet, egy merőkanálnyit egyszerre. Folyamatosan kevergessük, amíg a rizs felszívja az alaplevet, majd adjunk hozzá újabb merőkanálnyit. Folytassuk ezt a folyamatot, amíg a rizs krémes és puha lesz (kb. 18-20 perc).

Amikor a rizottó majdnem elkészült, keverjük bele a növényi tejszínt, és ízesítsük sóval és borssal. Végül adjuk hozzá a karamellizált hagymát és a frissen aprított petrezselymet.

Gerencsérné Fazekas Márti
Gerencsérné Fazekas Mártivegán életmód
Tovább olvasom
Tipp: Ha szeretnéd, a rizottó tetejére szórhatsz pirított diót vagy mandulát egy kis ropogós textúráért!

Tápanyagértékek (1 adagban):

    Kalória: 611 kcal

    Fehérje: 8.9 g

    Szénhidrát: 87.4 g

    Zsír: 19.9 g

   Rosttartalom:3.7 g

Kakukkfüves balzsamecetes sült cékla

Kakukkfüves balzsamecetes sült cékla
Kakukkfüves balzsamecetes sült cékla, forrás: szerző

Hozzávalók (4 adaghoz):

  • 500 g cékla, meghámozva és nagyobb darabokra vágva
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 2 evőkanál balzsamecet
  • 1 evőkanál friss kakukkfű levelek (vagy 1 teáskanál szárított kakukkfű)
  • Só és frissen őrölt fekete bors ízlés szerint

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 200°C-ra. Béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral, hogy a cékla könnyen forgatható legyen és egyenletesen süljön.

Egy nagy tálban keverjük össze az olívaolajat, balzsamecetet, kakukkfüvet, sót és borsot. Adjuk hozzá a cékladarabokat, és forgassuk össze, hogy minden darabot jól bevonjon a fűszeres keverék. Helyezzük a cékladarabokat az előkészített tepsire egy rétegben, majd süssük őket 35-40 percig, amíg megpuhulnak és kissé karamellizálódnak. Félidőben forgassuk meg a céklát, hogy minden oldala szépen süljön.

Miután elkészült, tálalhatjuk melegen köretként, vagy ha kihűlt, használhatjuk salátákban alapként.

1 adag tápanyagtartalma:

    Kalória: 120 kcal

    Fehérje: 4 g

    Szénhidrát: 10 g

        Ebből cukrok: 4 g

    Zsír: 8 g

        Telített zsír: 1 g

    Rost: 2 g

Korianderes sült répa

Korianderes sült répa
Korianderes sült répa, forrás: szerző

Hozzávalók:

  • 500 g sárgarépa kisujjnyi hasábokra vágva
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 teáskanál őrölt koriander
  • 1/2 teáskanál őrölt köménymag (elhagyható, de jól kiegészíti az ízt)
  • só és frissen őrölt fekete bors ízlés szerint
  • 1 gerezd fokhagyma, zúzva (opcionális)
  • friss citromlé

Elkészítés

Melegítsük elő a sütőt 200°C-ra (légkeverésesnél 180°C). A sárgarépákat alaposan mossuk meg, dörzsöljük le a szivacs durvább részével, így nem kell hámozni. Majd hosszában vágjuk fel közepes hasábokra.

Egy nagy keverőtálban forgassuk össze a sárgarépákat az olívaolajjal, a korianderrel, köménymaggal, sóval és borssal, citromlével. Ha szeretjük, adjunk hozzá zúzott fokhagymát is. Egy sütőpapírral bélelt tepsire rendezzük el a fűszerezett répákat egyenletes rétegben, lehetőleg ne fedjék egymást.

Süssük őket az előmelegített sütőben kb. 25-30 percig, vagy amíg a répák puhák és enyhén karamellizáltak lesznek.

Gerencsérné Fazekas Márti
Gerencsérné Fazekas Mártivegán életmód
Tovább olvasom
Tipp: Egy kis humusz remek mártogatós hozzá.

Tápanyagértékek (1 adagban):

    Kalória: 151 kcal

    Fehérje: 1.7 g

    Szénhidrát: 16.2 g

    Rost: 5 g

    Zsír: 9.3 g

Jó étvágyat kívánunk:)!

A SZERZŐ

Gerencsérné Fazekas Márti,

Gerencsérné Fazekas Márti, vegán életmód tanácsadó, egészség inspirátor vagyok, szenvedélyem az egészséges, fenntartható vegán életmód népszerűsítése és támogatása.

A vegánság egy egészségügyi kihívás kapcsán került be az életembe és teljesen megváltoztatta azt. Ez a tapasztalat indított el aztán arra az útra, hogy segítsek másoknak is változtatni az életükön.

Meg kell mondjam, hogy nagyot fordult velem a világ, amikor megismerkedtem az ősi indiai életmód tudománnyal. A találkozást tanulás követte, így váltam okleveles vegán életmód tanácsadóvá.

Az ayurvedában találtam meg azt a módszert, ami segített megérteni a testem működését, helyre állítani a kibillent egyensúlyomat. A holisztikus szemlélet nem csak a táplálkozással, hanem az életünk élésének módjával is foglalkozik testi, lelki és szellemi szinten egyaránt.

Itt, ezeken az oldalakon olyan recepteket szeretnék megosztani veletek, ami közelebb visz a zöldségekhez és még gluténmentesek is.

Mivel magam is elfoglalt háziasszony vagyok, ráadásul a családom tagjai nem vegánok, így kiemelten fontos számomra, hogy könnyen beszerezhető összetevőkből és lehetőleg kevés munkával készüljenek el a zöldségekből készült ételek.

Bátorítalak arra, hogy próbáld ki a recepteket az egészségesebb élet felé haladva.

www.veganmarti.hu

További cikkei

GYERE NÉZELŐDNI

Ajándék ötletek, letölthető Mikulás levél, Adventi naptár, csillámporos unikornispuki ..ja az nincs benne. Minimag Karácsonyi Különszám csak nektek, csak most.