Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

A női barátságok kiaknázatlan ereje

női barátságok
A gyilkos verseny és a könyörtelen ambíciók világában, amiről ritkán esik szó, az egy teljesen hétköznapi (-nak tűnő) kapcsolati tőke: a női barátságok ereje. A sikeres nők, külvilág felé, csillogó falai mögött – a Fortune 500 vállalat igazgatótanácsaitól a sikeres tévéműsorok szereplőkig – barátnők hálózata húzódik meg, amely a támogatás, a megerősítés és – valljuk be – az időnkénti realitásra való visszagörgetés gerincét adja. Mindazokat, amely a szakmai és magánélet útvesztőiben való eligazodáshoz szükséges.

Oprah Winfrey és Gayle King

Vegyük például Oprah Winfrey és Gayle King dinamikus párosát. Ez a páros példázza, hogy a bizalom, a lojalitás és a kölcsönös tisztelet hogyan képes mindkét személyt felemelni. 48 éve barátok. Míg Oprah nagyon szegény családban nőtt fel, és gyakran költözött, Gayle gyermekkorának egy részét Törökországban töltötte, ahol házvezetőnője és úszómedencéje is volt. De a rendkívül eltérő nevelés ellenére a nők egymásra találtak, és soha nem tekintettek vissza. Barátságuk a karrier-tanácsok megosztásától a személyes dilemmákig a női bajtársiasságban rejlő erő bizonyítéka.

„Az első este barátok lettünk, mert először találkoztam valakivel, akit olyannak éreztem, mint én” – mondta Gayle. „Soha nem találkoztam ilyennel. Természetesen nem azért, mert egy másik fekete lány. Teljesen fehér közösségben nőttem fel.”

Mindketten médialegendák a maguk jogán – Oprah egy milliárdos üzletember, Gayle pedig Emmy-díjas újságíró, valamint a Broadcasting and Cable Hall of Fame tagja.

Serena Williams és Caroline Wozniacki

A teniszpályán lehet, hogy vetélytársak, de a pályán kívül Serena Williams és Caroline Wozniacki olyan barátságot ápolnak, amely a kölcsönös tiszteletet és támogatást példázza. A meccsek alatt szurkolnak egymásnak, a legnagyobb pillanatokban támogatják egymást, mint amilyen az esküvő vagy az anyaság, Barátságuk azt mutatja, hogy az egészséges verseny és a valódi barátság hogyan létezhet egymás mellett, és hogyan adnak erőt egymásnak, hogy nagyobb magasságokba jussanak.

Hogyan lehet tehát ápolni ezeket a barátságokat a rohanó életben?

női barátságok

Mint minden, ez is a kommunikációval kezdődik – a jó, a rossz dolgok megosztásával. A rendszeres találkozás, legyen szó akár virtuális, akár gyors „gondolok rád” sms-ekről, erős bástyát ad a kapcsolatnak. Ne feledd, a minőségről van szó, nem a mennyiségről. Néhány tartalmas barátság rengeteg támogatást, tanácsot és boldog pillanatot nyújthat.

női barátságok

Ha mindez nem lenne elég, tudnod kell, hogy még tudomány is alátámasztotta a barátságok erejét.

Tanulmányok azt mutatják, hogy az erős társas kötelékek, különösen a nők körében, hozzájárulnak a boldogság magasabb szintjéhez, a stressz csökkenéséhez, sőt, még az élet meghosszabbításához is.

F. Lassú Zsuzsa 2004-es tanulmányában pszichológiai mélységekbe merült, amikor a barátságok nemi sajátosságait elemezte, különös tekintettel a versengésre. A kutatás eredményei nem erősítették meg azt a széles körben hangoztatott vélekedést, miszerint a nők hajlamosak lennének intenzívebben versengeni társaikkal szemben, mint férfiak, és hogy saját magatartásukban sem ismerik el nyíltan a versengés létezését.

Lényegében a sikeres nők narratívája nem teljes az őket támogató baráti kör elismerése nélkül. Ez a kör nevet a rossz vicceiden, felemel, ha elesel (szó szerint és átvitt értelemben is), és úgy ünnepli a győzelmeidet, mintha azok a sajátjaik lennének. Igyunk tehát a nőkre, akik mellettünk állnak – a győzelemben, a tragédiában és a következő nagy kaland hajszolásában. Minden sikeres nő mögött valóban ott áll egy csoportnyi barátnő, akik mémeket, motivációt küldenek, és ami a legfontosabb, emlékeztetik őt arra, hogy nincs egyedül ezen az úton.

Bordás Andrea

Bordás Andrea

Minimag főszerkesztő

További cikkei

Hírlevél feliratkozás + ajándék

Minimag hírlevél

Kövess minket

Ne maradj le rólunk

GYERE CSATLAKOZZ A MINIMAG KÖZÖSSÉGHEZ és mi adunk egy ajándékot is neked

Ne maradj le a híreinkről, mert az ajándékok csak a hírlevélben lesznek benne:)!

önszeretet