fbpx

Gyerekkel a városban | Fővám tér környéke | Budapest gyerekszemmel

Budapest gyerekkel

Gyerekkel a Belvárosban, azon belül a Fővám tér környékén: helyek és programok lelkes felfedezőknek ovi, vagy suli után.

A Minimag legújabb sorozatában Győr-Ágoston Fruzsina, a Lili’s Budapest alapítója, gyakorlott idegenvezetőként különleges sétákat mutat nekünk, miközben Budapest titkait is felfedezhetjük, mindezt gyerekszemmel, szórakoztatva.
Az előző részket itt találjátok.
Tavasszal egyre több kültéri programot szervezünk és itt nem csak az egész napos kirándulásokra gondolok. Én szeretek a tarsolyomban tartani olyan budapesti helyeket, amit óvoda vagy iskola után is könnyedén felkereshetünk. Nem igényelnek akkora szervezést, időben is rövidebbek, de izgalomban és érdekességben nincs hiány. A legutóbbi alkalommal a belvárosi Fővám tér és környékét jártuk be a lányokkal. Most erről mesélek nektek!

Villamossal a legjobb

2-es villamos
Forrás: szerző sajátja

A 2-es villamossal, a főváros hivatalos városnéző villamosával érkezni a térre igazán izgalmas. Nem tudom, hogy csak az én lányaim imádják-e nézegetni a föld alól (parkolóházból, alagútból) kijövő járműveket, de ha ti gyerekeitek is izgalommal lesik mikor bukkan elő a villamos az alagútból, akkor csak ajánlani tudom a teret. A Budapesti Corvinus Egyetem előtti sétáló részen tudjátok megnézni az ide-oda száguldó villamosokat.

2-es villamos
Forrás: szerző sajátja

Hídról nézve még izgalmasabb

Kolodkó Ferenc József szobor
Forrás: szerző sajátja

Egy dunai hídon átsétálni már önmagában is izgalmas, nézhetjük a vizet, a hajókat és egy teljesen új helyről látjuk a várost. A Szabadság híd még ennél is több izgalmat tartogat, hiszen hídon ücsörög Ferenc Jóska. Jóska elég apró, kezében szorongatja cilinderét nehogy elrepítse a szél. Stílszerűen egy hajóban ringatózik. Megtalálásához szemfülesnek kell lenni, annyit segítek, hogy a zöld rácsozaton kell keresni, ha Pestről mentek, akkor a jobb oldalon. Ittléte nem véletlen, hiszen a hidat egykor Ferenc József hídnak hívták.

Szabadság híd az örök változó | Budapest gyerekszemmel

Parknézőben

Bástya park
Forrás: szerző sajátja

Érdemes visszasétálni Pestre és megnézni a nemrégiben nyílt Bástya parkot. Van itt egy aprócska játszótér, rengeteg fagyizásra alkalmas pad, focipálya, de az igazán érdekes a park fala. A Belvárosban egyedülálló módon itt tekinthető meg a nagyjából 8,5 m magas és 2 méter széles összefüggő középkori pesti városfal 50 m hosszússágban. A fal belső oldalán futott körbe a gyilokjáró, amin a város védői közlekedtek. A felújítás során ezt modern formában újra alkották és mi is végig sétálhatunk rajta. Ilyen egy igazi időutazás.

Bástya park
Forrás: szerző sajátja

Nemzeti Múzeum, nemcsak múzeum

Nemzeti Múzeum park
Forrás: szerző sajátja

Ha kicsit tovább sétálunk eljutunk a Magyar Nemzeti Múzeumig. Gyerekfüggő, hogy mennyire kötik le őket a kiállítások, de itt nem is muszáj bemennünk egy kis szórakozásért. A Múzeumkert már régen is gyerekek kedvelt helye volt, még anyukám is odajárt gyerekként játszani. Ez most sincs másként, főleg mióta átadták a játszóteret. Ne egy sima játszótérre gondoljatok, hanem egy igazi gyöngyszemre. A nosztalgikus hangulatú játékok (verkli, lóvasút falovacskákkal, pékség) a századfordulóra repítenek vissza. Játszás helyett vagy után még tudtok egy jót sétálni (vagy futni) a hatalmas füves részeken és ha végleg elfáradtatok jöhet a hűsítő, a sütemény az Auguszt cukrászda jóvoltából.

Múzeum kert
Forrás: szerző sajátja

Nálunk ilyen egy tavaszi délután, ha anya választja a programot. Bár én vagyok az ötletgazda a legjobban mégis a lányok élvezik.

A SZERZŐ

Győr-Ágoston Fruzsina, a Lili’s Budapest alapítója

Egy karácsonyra kapott Budapest útikönyvvel kezdődött el minden. Átnéztem és a nyári szünetet, mert a benne olvasott helyek felkeresésével töltöttem. Ebből következett egy idegenvezetői vizsga és egy turisztikai diploma. A diploma után a legjobb helyre kerültem, ahol megtanultam, hogy az idegenvezetés nem csupán évszámokról, építészetistílusokról szól, hanem legendákról és izgalmasabbnál izgalmasabb történetekről. A kislányaim születéséig dolgoztam idegenvezetőként és programszervezőként, majd a lányokkal töltöttem a mindennapjaimat.

Budapest ezután is az életem része maradt, csak most már a családomnak meséltem a város érdekességeiről. Idővel arra lettem figyelmes, hogy Lili, a nagyobbik lányom már külön kéri ezeket a városnézéseket és ez volt az a pont, amikor „megszületett” a szerelem vállalkozásom, a Lili’s Budapest, ahol gyermekes családoknak tartok budapesti városnéző sétákat. Fő célom, hogy a sétáim igazi családi programok legyenek, ahol nem csak a gyermekek fedezik fel játkos módon a főváros helyszíneit, de a szülők/nagyszülők is megismerhetnek kevésbé ismert történeteket, legendákat.

A sétákról itt olvashattok bővebben: https://lilisbudapest.hu/

További cikkei

Minimag hírlevél feliratkozás

Kövess minket