Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

5 könyv karácsonyra felnőtteknek | Minimag könyvajánló felnőtteknek, nagy kamaszoknak

5 könyv karácsonyra felnőtteknek

Itt a Minimag ultimate könyvajánló karácsonyra.

Mit ajándékozz annak, akinek mindene megvan? Élményt, melyet egy finom, puha pléd alatt rejtőzve bármikor átélhet, amikor csak ideje van rá. Ehhez hozunk most öt szuper könyv ötletet négy kiadótól, hogy Neked már csak vásárolni kelljen. Ismerd meg őket most!

Fejlődésre nyitottaknak a 21. század Kiadótól: Ha rossz ajtón kopogtatsz

Na jó, be kell valljam, ha lenne önsegítő könyv-ellenes könyvklub, én egészen biztosan a dísztagságig, nem is, a tiszteletbeli elnökségig vinném a dolgot. Nem mintha ne olvasnék magam is eféle irodalmat – ó látnád csak a könyvespolcomat! Sokkal inkább azért, mert sokszor úgy érzem, a mondanivaló elveszik és csak díszcsomagolásba pakolt bullshithalmot értékesítenek. Vagyis akkor és ott jobb, mint a semmi, de közelében sincs egy középszerű session-nak egy középszerű pszichológusnál…

Nem így Eric Barker Ha rossz ajtón kopogtatsz című kötete!

Ez a könyv ugyanis okos, kifinomult, vicces, kellően tudományos, mégis könnyed – és közben olyan mindenkor érvényes kérdéseket boncolgat, mint hogy mi számít sikernek, hogyan kovácsolhatunk előnyt a hátrányainkból vagy mi a kitartás titkos összetevője.

Fontos részlet: a szerző saját bevallása szerint “nem ölt meg senkit, aki nem érdemelte meg” és szerepe volt a Backstreet Boys felemelkedésében. (A bukásáról jótékonyan hallgat, de megelőlegezem a jóképű úrnak, hogy ahhoz semmi köze.)

Egészség- és környezettudatosoknak a BOOOK-tól: Levendula és ecet

Gyönyörű kötés, elegáns megjelenés, minőségi papír, hangulatos képek és 57 recept: Munkácsi Brigitta Levendula és ecet című, környezetbarát tisztítószerekről készült ‘szakácskönyve’ egyszerűen magával ragadó és elbűvölő.

Amire szüksége is van, hiszen a jelenlegi infláció mellett rendes asszony már inkább nem is takarít, csak a duplájára drágult tisztítószereket ki ne kelljen fizetni. (Kizárólag emiatt nem lehet nálunk a padlóról enni, komolyan!)

Erre és a környezettudatosság kritériumaira is tekintettel van ez a csinos kiadvány, melyből súrolószert, fertőtlenítő kendőt, ragacseltávolítót és tűzhelytisztítót is megtanulhatunk készíteni.

Bevallom, bár van rá némi esély, hogy az életben nem kutyulok ki egyetlen kulimászt sem a kötetben található – egyébként első ránézésre is rendkívül egyszerűnek tűnő – leírások alapján, a spricniket, spatulákat és illóolajokat már megvettem. #vanremény

Bestseller-imádóknak a Centraltól: Minden kémia

Na jó, a végére hagytam az abszolút kedvencemet, Bonnie Garmus Minden kémia című kötete ugyanis úgy beszippantott, hogy első körben majdnem háromszáz oldalt faltam be belőle. 

A valós történeten alapuló történet középpontjában egy vérprofi kémikus nő áll, aki a ‘60-as évekbeli USA-ban néz szembe a szerelemmel, az üvegplafonnal, a normákkal és a társadalom korlátozó gondolataival, miközben egyedülálló anyaként, hajadonként és tudósként próbál talpon maradni.

Lebilincselően izgalmas, fájdalmasan igaz, bosszantóan aktuális és imádnivalóan bizsergető élmény, amit mindenki szeretni fog, aki szereti a romantikus regények sodrását valódi tartalommal vegyítve bezsebelni. 

Bónusz: A kötetből Brie Larson és Lewis Pullman főszereplésével nemrégiben sorozat is készült, mely jelenleg 79%-os értékelésen áll. A vélemények egy irányba mutatnak: a könyv sokkal jobb, mint a sorozat!

A Minimag szakértője, Gurin Eszter coach, mediátor, művészetterapeuta. választásai:

Kötődés iránt érdeklődőknek a Centráltól: jól kötődni

Jessica Baum: Jól kötődni könyve alapvetően önsegítő könyv a szorongó kötődésűeknek, amiben azért fontos szerepet kapnak az elkerülő kötődésűek is – mindkettő típussal gyakran találkozom a praxisomban – és megemlíti a szerző a biztonságos kötődésűeket is.

Nem kisebb feladatot vállalt az írónő, minthogy gyógyulást ígér a szorongó kötődésűeknek, ha végigveszik a könyv gyakorlatait.

A vállalás nem kicsi és pár helyen a szerző is kiemeli, hogy jó ha ezekhez a gyakorlatokhoz van egy támogató jelenlét, vagy terapeuta is. Több olyan feladat van a könyvben, amit egyedüli feldolgozással nem javasolnék, mint például a gyerekkori fényképekkel dolgozó vagy az önmegvalósító meditáció előzetes meditációs tapasztalatok nélkül.

A vállalás nem kicsi és pár helyen a szerző is kiemeli, hogy jó ha ezekhez a gyakorlatokhoz van egy támogató jelenlét, vagy terapeuta is. Több olyan feladat van a könyvben, amit egyedüli feldolgozással nem javasolnék, mint például a gyerekkori fényképekkel dolgozó vagy az önmegvalósító meditáció előzetes meditációs tapasztalatok nélkül.

A könyvhöz tartoznak meditációs hanganyagok is, ezek viszont csak angol nyelven érhetőek el. 

A könyv egyébként holisztikus szemléletmódú, bemutatja a kötődéselmélet főbb pontjait, hozzákapcsolja a szomatikus (testi) tüneteket is, illetve a spirituális vonalat is – ezen a téren tényleg átfogó a feldolgozott anyag.

Kifejezetten laikus olvasóknak és főleg szorongó kötődésű embereknek remek olvasmány lehet, bátorságot adhat, hogy a könyv elolvasása után terapeutához merjenek fordulni és/vagy a párjukkal képesek legyenek ezt a témát átbeszélni. Akkor is hasznos a könyv, ha nem ők az érintettek, hanem a párjuk – gondolatébresztő, jó alap a beszélgetéshez. Azt nem árt figyelembe venni, hogy a nagyon gyakori szófordulatok a „kicsi én”, a „belső gondozó” és a „belső védelmező” – pont azok, amelyeket a magyar szakirodalomban nem ebben a formában használunk.  

Vers mindenkinek- a Pagony gondozásában, azaz Viszek egy szívet

Művészetterapeuta énem választása a Viszek egy szívet,  verseskötet. Olyan könyv, amit szívesen ajándékoznék kamasznak is, de szülőként is lehet örülni neki. A legjobb az egészben, hogy egyszerre is olvashatjuk a kamasz gyerekeinkkel.  Egyszerre idézzük fel az iskolában tanult “nagy klasszikusokat” és olvashatjuk el a kortárs párját, vagy a témájára rímelő verscsokrot. A kortárs segít a régit értelmezni, a régi meg újraértelmezi a kortársat. Az érzések, helyzetek a mostban is aktuálisak, függetlenül a versek keletkezési idejétől.

Játékos, szórakoztató. Olyanokhoz is közelebb hozza a költészetet, akik eddig ellenálltak ennek a műfajnak. Ráadásul remek beszélgetésindító lehet szülő és kamasz között. Grela Alexandra illusztrációi meg újabb művészeti impulzusként érkeznek, csodásak, érdemes alaposan megnézni egy-egy rajzot, akár újabb rétegét is feltárják a verseknek.

Jó hír még a könyvhöz, hogy bármikor és bárhol fellapozható, nem kell sorban – mindent – elolvasni. Akkor sem történik semmi, ha valamelyik vers kimarad. Én azért bíztatok mindenkit, hogy mindegyiket olvassa el, gondolja át, ízlelgesse.

 A verseskötet sikeresen hozza közelebb a fiatalokhoz költészetet. Kedvenc klasszikus íróim éppúgy megjelennek benne, például Kosztolányi, Pilinszky, Ady; mint a kedvenc kortárs költőim: Szabó T. Anna, Grecsó Krisztián, Varró Dani, László Noémi, Erdős Virág.

A SZERZŐK

Z. Kocsis Blanka vagyok, nő, mamikaze, újságíró, meseszerző, szövegíró, vállalkozó, a Minimag főmuftijának helyettese és három kiskorú dedikált mindenese. Bevallom, ennek ellenére sem tudok eleget arról, hogyan is működik valójában ez a nagyszabású, sokszereplős valós idejű társasjáték – a.k.a élet -, de hiszem, hogy egymásra figyeléssel, hallgatással és beszéddel sokat tanulhatunk egymástól. Egymásról és önmagunkról. Próbálkozom, elesek, fejjel megyek a falnak, felállok, újra nekikezdek és így tovább, nap nap után. Tapasztalom, hogy a világ tele van érdekes emberekkel, izgalmas helyekkel, különleges témákkal és fantasztikus lehetőségekkel – nekünk pedig csak annyi a dolgunk, hogy észrevegyük őket. Jössz?!

Szakmai tevékenységemről itt tudhattok meg többet:

www.hakellegyjoszo.hu

Hatékony szövegírás vállalkozásodnak!

Cikkeim a Minimagon:

Olvasgasd

Gurin eszter

Gurin Eszter vagyok coach, mediátor, művészetterapeuta. Nő, anya, feleség és barát. A férjem szerint enyém a legjobb paprikás krumpli, a gyerekeim pedig azt tartják bennem sokra, hogy először kihúzom őket a bajból  és csak AZTÁN kérdezem őket, hogyan jött létre egyáltalán. A barátaim empatikusnak tartanak, a kollégáim szívesen dolgoznak velem. Ami igazán megnyugtat engem, az egy jó könyv, egy izgalmas film vagy egy finom kávé. Ami pedig inspirál, az az emberi sokszínűség. A problémák és az utak, melyeket klienseim bejárnak, hogy önmagukra találjanak.

Szakmailag milyen témákban támogatlak benneteket ezen az oldalon?

női szerepek, nőiesség

nagyobb gyerekekkel az élet

konfliktuskezelés

Oldalam: Életterv

Cikkeim a Minimagon

További cikkei

Hírlevél feliratkozás + ajándék

Minimag hírlevél

Kövess minket

Ne maradj le rólunk

GYERE CSATLAKOZZ A MINIMAG KÖZÖSSÉGHEZ

Ne maradj le a híreinkről, mert az ajándékok csak a hírlevélben lesznek benne:)!

önszeretet