Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

7 trükk, amivel ösztönözheted a gyerek zöldségfogyasztását

nem szeretem zöldség
KARÁCSONYI MINIMAG BANNER
Talán egy idős az emberiséggel a harc a gyerekek és egy tányér borsó, ne adj isten karalábé főzelék között. Sokan ninja mesterként küzdünk, azért, hogy gyermekeink zöldséget fogyasszanak (míg mások városi legendaként simán veszik ezt az akadályt), álcázzuk a répát, a karfiolt, a borsót elbújtatjuk a krumlipüré alá, a kelbimbót elrejtjük a függöny mögé ( igen a szag onnan jön, nem mi tettük oda).

Annak, hogy életünk értelmét zöldségimádóvá varázsoljuk szükségünk van néhány trükkre.

A következő 7 tipp segítségével a gyermeked nem csak rengeteg tápanyagban gazdag zöldséget fog fogyasztani, de még az is simán lehetséges, hogy újra kérni fog belőlük!

Álcázd Őket

Igen a fent említett ninja trükkökről van szó. Néha egyszerűbb nem felhívni a figyelmet arra, hogy gyermeked zöldséget fog fogyasztani. Vagy kettőt. Vagy akár három félét.

Ehelyett integráld ( vagyis bújtasd el) a zöldségeket kedvenc ételébe. Anyukám például gyerekkorában mindig is szerette a krumplipürét. De nem szeretett más zöldségeket enni. Szóval mit csinált a nagymamám? Zöldséget pürésített a burgonyába! Egy nap a nagymamám zöldburgonyát (borsós krumplipürét) szolgált fel. Egy másik napon a burgonya narancssárga volt (sárgarépával). Anyukám mindkét alkalommal megette a krumplit, mert annak többnyire krumpli íze volt, és azt ugye nagyon szerette.

Manapság egyszerűbb olyan ételeket készíteni, amelyek zöldségeket rejtenek magukban. A karfiolt el tudjuk rejteni kérges pizzáktól a spirálozott cukkiniből készült házi tésztákig számtalan mód kínálkozik a zöldségek tálalására anélkül, hogy nyíltan bejelentenénk a jelenlétüket.

Adjunk hozzá zöldségeket kedvenc ételéhez

Adjunk hozzá zöldségeket kedvenc ételéhez

A zöldségek megkedvelésének egyik legjobb módja, ha azokkal az ételekkel együtt adod, amelyeket gyermeked szeret. Adjunk hozzá egy marék kockára vágott brokkolit vagy friss borsót a makarónihoz, vagy egy kis kockára vágott cukkinit és pirított gombát a piros szószba. Tegyél egy kis spenótot a pizzájuk sajtrétege alá, vagy tegyél friss salátát a szendvicsre.

Próbáld meg a zöldségeket minél apróbb darabokra vágni, hogy jelenlétük minél „kevésbé” legyen észrevehető. Minél nehezebb manuálisan kiválasztani, elkülöníteni annál jobb!

Süsd ropogósra

Igazi megvilágosodás volt az a nap, amikor sült, ropogós brokkolit szervíroztam a fiamnak. A fiam, aki nem igazán élvezte a párolt brokkoli illatát vagy állagát, IMÁDTA, amikor a sütőben ropogósra sült.

Ezek után rájöttem, hogy sokféle zöldséget fel tudok tálalni – beleértve a karfiolt, édesburgonyát és még a kelbimbót is –, és azokat azonnal felfalja, amint megsütöttem.

Sütés közben a zöldségekben található természetes cukrok segítenek karamellizálni őket, így kevésbé keserűek, jobban megbarnulnak és kellemesen ropogósak. Egyszerűen öntsd meg a választott zöldséget egy csepp olívaolajjal, add hozzá a kívánt fűszereket, és süsd 200°C-on barnulásig. Ne felejtsd el időnként megforgatni őket, hogy egyenletesen süljenek át.

Játszani az étellel? Simán

játék az étellel

Javasoljuk, hogy nyugodtan, tiszta lelkiismerettel játssz az ételekkel, amikor a gyermekednek zöldségeket szolgálja fel. Csinálj arcot uborkából és retekből, piros kaliforniai paprika szemöldökkel, zöldborsómosollyal és még kukorica fogakkal! Vagy hozz létre egy virágot ehető szirmokkal, szárral és levéllel. Gyermeked a zöldségeket hamarosan szórakozással, nevetéssel és mosollyal fogja társítani. Bátorítsd őket, hogy készítsék el ők is a saját zöldség arcukat, kínálj kis tálkákat apróra vágott és szeletelt zöldségekkel.

Egy kis mártogatós csodákra képes

A nyers zöldségek, például a paprika, az uborka, a sárgarépa és a zeller jól párosulnak számos egészséges mártással, amelyek élénk ízt, tápanyagokat és szórakozási lehetőséget is adnak. Többféle mártási lehetőséget próbálhattok ki, a krémes hummustól a guacamole-ig, salsa, vagy csak sima joghurtos öntetek sokasága. A színes zöldségek váltakozásával és a mártogatós körökkel gyermeked válogathat, és kísérletezhet, így a nyers zöldségevés sokkal élvezetesebbé válik számára.

Mindenmentes ötletek tízóraira

 

Főzzünk együtt

főzzünk egütt

A gyerekeket sokkal jobban motiválja az evésre az, hogy megkóstolják a maguk által főzött ételeket. Hiszen a darabolás, keverés, kóstolás és tálalás folyamata erőt ad, magabiztosságot számukra is. Ráadásul arra ösztönzi őket, hogy az általuk elkészített ételt egyék.

Ha gyermeked túl fiatal ahhoz, hogy éles eszközöket használjon vagy a tűzhely mellett álljon, kérd más módon a segítségét. Elvégre mindig akad tennivaló a konyhában:).

TIPP: Pórbáljátok ki a fellépő tornyokat: ezzel a montessori elven működő kiegészítővel könnyedén be tudjátok a gyerekeket vonni a házimunkába.

Ültessetek zöldségeket

ültess ételt

Az otthoni zöldségek ültetése, gondozása és termesztése valóban varázslatos a gyerekek számára, különösen, ha figyelik a magból fogyasztható étellé való átalakulást.

Az ablakpárkányon ültethető zöldségektől, fűszerektől a dedikált háztáji parcellákig a gyerekek megtanulják, honnan származnak a zöldségek és fűszernövények, hogyan nőnek, miért van szükségük vízre és tápanyagokra, és milyen ízűek frissen szedve.

Meg fogsz lepődni, hogy a gyerekek mi mindent hajlandóak kipróbálni, amikor a saját maguk által nevelt zöldségeket kell megenni.

További cikkei

GYERE NÉZELŐDNI

Ajándék ötletek, letölthető Mikulás levél, Adventi naptár, csillámporos unikornispuki ..ja az nincs benne. Minimag Karácsonyi Különszám csak nektek, csak most.