Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

5 dolog, amit kis korkülönbséges anyaként tudnod kell

5 dolog, amit kis korkülönbséges anyaként tudnod kell
Négy év alatt három gyerek – a profik így csinálják, legalábbis mi így csináltuk. No, nem mintha így terveztük volna, de előfordul, hogy az univerzum/felsőbb erők/Jóisten (kinek-kinek ízlése szerint) másként alakítja a dolgokat. Az első gyerekünkre nagyon sokat vártunk, a második se siette el. Aztán egy kellemes karácsony utáni ráérős pénteken egyik kezemben egy három hónapos babával, másik kezemben egy két és fél évessel megéreztem a piruló hagyma szagát. Tudom, a hagymának illata van, de nem akkor, ha terhes vagy! Azonnal hánynom kellett… és azonnal tudtam, hogy babát várok. A tesztek, az ultrahang még hetekig nem mutattak semmit, de az új élet már elkezdődött, és vele együtt kicsi lett a lakás, a kocsi, és hirtelenjében kicsi lettem én is.

A háromgyerekes, kis korkülönbséges anya sirámai

Az persze egyetlen percre sem volt kérdés, hogy hármaska teljes értékű családtag, de egy perc alatt tele lett a gatyám. Így aztán elkezdtem blogokat olvasni, vlogokat nézni, és szép lassan a kardomba dőltem. Azt hiszem, az ütött leginkább szíven, hogy az anyák nagy részének elmondása alapján az első 555 nap szinte emlékek nélkül, robot üzemmódban telt el velük. Nem akartam elhinni, hogy ez vár rám. Jelentem, tévedtem!

5 dolog, amit kis korkülönbséges anyaként tudnod kell

Mint minden tapasztalattal rendelkező szülő, én is rohadt okos vagyok, ha mások gyerekeiről van szó. Ezért hadd mondjam el neked, mit tanultam kis korkülönbséges anyaként az első néhány évben!  
3 gyerek kis kor különbség

Az állami támogatásokat a hajadra kenheted

CSOK, babaváró, autóvásárlási támogatás, adóvisszatérítés: jól hangzik, de nem mindenkinek való. Ha felelős szülőként akarsz eljárni, kétszer is meggondolod, hogy mennyi hitelt és anyagi terhet vállalj be hosszú távon!

Tudom, sokan élnek minden kedvezménnyel, de nekem pl. a hajam égnek áll, amikor két, alapvetően nem túl magas fizetésű ember a két-három kisgyerek mellé még bevállal három-négy, összesen akár 20-40 milliós hitelt. Persze mindenki maga tudja, és nem tisztem mások pénztárcájában turkálni, de nem biztos, hogy ami olyan nagyon jól hangzik, az a ti konkrét esetetekben is olyan remek lehetőség.

Nem lehet mindenre felkészülni

Magától értetődően arra készülünk, hogy eseménymentes várandósságból, könnyű szülés útján, egészséges csemeték bújnak majd elő. Ez az terv, de az élet osztja a lapokat, és az anyagi terhek mellett az érzelmi-mentális stressz is komoly kihívásokat jelent.

Voltak olyan hónapjaim, amikor szinte minden nap jártam fejlesztésre valamelyik gyerekkel, és olyan is, hogy egy komplett tisztes polgári fizetést hagytam különféle rendelőkben. Minket megdolgozott a sors, és azt hiszem, hónapokig nem aludtunk békésen. Én a gyerekekért rettegtem, a férjem meg azon, hogyan teremtjük elő azt a rengeteg pénzt, amire szükségünk van.

És később, ahogy nőnek, a szakkörök, a nyelvórák, a sport, az egyéni ízlés és tehetség csak még többe kerülnek. A tanévkezdés meg kész anyagi csőd.

Nem biztos, hogy örökölnek egymástól

Közkeletű tévedés, hogy kis korkülönbséges anyaként egy kosszal letudod majd a kölyköket, és amúgy is könnyű helyzetben vagy, mert a gyerekek örökölnek majd egymástól.

Ez elméletben igaz is, de én azért azt tapasztalom, hogy aki teheti, legalább cipőből és fehérneműből újat vesz minden gyereknek. Pelenka, tápszer, gyógyszer, oltások… Mindig tudod hova tenni a pénzed.

Engem például, ha meglátnak a helyi cipőboltban, félistenként tisztelnek… Nem hiszem, hogy annyira kedvelnének, de tudják, hogy egy vásárlás egyenlő kilenc pár cipő, és három-négy hónap múlva úgyis újra jövök. (Szóval mondhatjuk, hogy én vagyok az ideális ügyfél.) És akkor még nem beszéltünk arról, hogy ha a gyerekek más alkatúak, más az ízlésük vagy a nemük, mindegy, mennyi ruha áll felhalmozva. Ráadásul előbb-utóbb kifejlődik a saját személyiségük, külön utakon akarnak járni, megnőnek, kamaszok lesznek, és akkor jaj anya/apa idegeinek és pénztárcájának!

nem jétszanak el a gyerekek

Nem játszanak el egymással

Aki azt mondja, hogy kis korkülönbséges anyaként nem kell aggódnod, mert a gyerekek remekül eljátszanak majd egymással, vagy gyereket nem látott még, vagy anyát.

Nem, az első két-három – szerencsétlenebb esetben három-tíz – évben nem játszanak el egymással, hacsak a másik módszeres képzeld-ide-azt-a-szót-amit-én-is-gondolok-de-nem-nyomdaképes inzultálása nem számít közös játéknak.

Nem segít a nagy (és nem is dolga, ha engem kérdezel)

Kis korkülönbséges anyaként nem számíthatsz a nagy segítségére, hiszen a nagy is csak nagyobb, de semmiképpen sem kisiskolás vagy pláne kiskamasz, hogy bármiben is segítségül hívhatnád. Lehet, hogy odahozza a pelust, vagy kezedbe adja a hordozókendőt, de ennél többre ne számíts!

(És mint egykori szülőszerepbe léptetett, parentifikált gyerek, arra kérlek, ne is a nagyobb gyerekeidtől várd a megváltást. Engedd nekik is, hogy gyerekek legyenek!)

gyerekek házimunka

A kis korkülönbséges anyalétre persze nincs egyetemesen érvényes recept. Vannak, akik csuklóból kirázzák a jól szervezett hétköznapokat és tiszta chill az életük, másoknak azonban sokkal több koncentrációt, szervezést és erőt igényel a feladat, mint valaha is gondolták volna.

Tartozz az egyik vagy a másik csapatba: elég jó vagy! – és erre ne felejtsd el emlékeztetni magad minden nap!

A SZERZŐ

Kocsis Blanka vagyok, háromgyerekes mamikaze, szövegíró, nő, feleség.

Hosszú éveken át semmi másra nem vágytam, csak arra, hogy anya legyek. Aztán amikor az lettem, igencsak meglepődtem, hogy a grandiózus „anya vagyok” életérzés helyett inkább csak zavart éreztem. Hát hol a megígért babaillat, rózsaszín köd, teljes összeolvadás és belső béke, amire szerződtem?! Megdöbbenve vettem észre, hogy nekem nem megy az „aludj, amikor a baba alszik”, és egyáltalán nem tudok belelazulni az anya – mártásztyúárt – szexistennő szerepbe. Csak úsztam az árral – nem ritkán ráadásul az árral szemben.

 

Ma már három okos, ügyes, szép és – nekem – tökéletes kiskorú kevéssé tökéletes, gyakran bakizó és önleevésben világbajnok anyja vagyok, főállásban szövegíró vállalkozó. Néha elbízom magam, és kis korkülönbséges anyukaként azt képzelem, láttam már mindent, meg annak az ellenkezőjét is. Aztán jönnek a gyerekeim, és bebizonyítják, hogy már megint alábecsültem őket.

Szakmai tevékenységemről itt tudhattok meg többet:

www.hakellegyjoszo.hu

Hatékony szövegírás vállalkozásodnak!

A SZERZŐTŐL

További cikkei

Hírlevél feliratkozás + ajándék

Minimag hírlevél

Kövess minket

Ne maradj le rólunk

GYERE CSATLAKOZZ A MINIMAG KÖZÖSSÉGHEZ

Ne maradj le a híreinkről, mert az ajándékok csak a hírlevélben lesznek benne:)!

önszeretet