Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Slay, lol, crushol, skippel | Képbe hozunk a mai szlenggel

Slay, lol, crushol, skippel szleng szótár a mai kamaszokhoz
Veled is előfordult már hogy nem értetted mit mondanak a 20 év alattiak? Az okos eszközöknek hála a tinik mindig találnak valami új kifejezést, mint SLAY, CHILL, RIZZ, TEA, hogy aztán folyamatosan ezekkel kommunikáljanak, és mi 20 év felettiek semmit se értsünk belőle. Ha te háztartásodban is akad egy kiskamasz/kamasz, akkor biztos hallottad már ezeket a kifejezéseket.

Megalkottuk nektek a Minimag Ultimate Szleng szótárat, hogy ti is megértsétek a tiniket. Olvasd el és tudd meg mi az a szleng és melyek a legnépszerűbbek közülük!

Slay, lol, crushol, skippel szleng szótár a mai kamaszokhoz

Mi az a szleng?

Informális nyelvi stílus, amelyet általában csak bizonyos társadalmi csoportok vagy közösségek használnak, megjelenhet az utcán, a fiatalok között vagy egy adott szakmán belül. Olyan szavakból, kifejezésekből és nyelvifordulatokból áll, melyek eltérnek a standard nyelvi normáktól. A szleng rendszerint gyorsan változik és fejlődik, sokszor nehéz megértenie azoknak, akik nem tartoznak abba a csapatba, amelyek használják. 

Jöhet a lényeg? Nézzük meg milyen szleng kifejezéseket használnak most a fiatalok:

Slay, lol, crushol, skippel szleng szótár a mai kamaszokhoz
 • LOL: A felsorolásunk legismertebb darabja a LOL, ami az angol „laughing out loud „vagyis a „hangosan nevet” kifejezés rövidítése. Gyakran használják szöveges üzenetben és a közösségi média platformokon arra, hogy jelezzék valamit viccesnek vagy humorosnak találnak legyen az valamilyen megjegyzés vagy szituáció. Még film is készült róla, meg könyv sorozat.
 • LIT: Azt jelenti, hogy valami nagyon jó, izgalmas, menő. Pozitív érzelmi reakciót fejez ki, ami nagy hatással van az adott személyre vagy közösségre. Ez az angol szleng kifejezés a közösségi médiának köszönheti a népszerűségét. X-esek, Milleniumok a cool-t használták, használják ezen érzelem kifejezésére.
 • SLAY: A kifejezést gyakran használják pozitív vagy bátorító kontextusban, hogy elismerjék, ünnepeljék valakinek vagy valaminek a teljesítményét.   Gyakran kapcsolódik az önbizalomhoz, az öntudathoz és az eredményességhez.
 • FLEXEL: Persze most nem az elektromos kéziszerszám használatára gondolunk. Általában akkor használják ezt a kifejezést, amikor valaki menőzik, dicsekszik, felvág a teljesítményével, vagyonával vagy tudásával.
 • SAVAGE: Az angol kifejezést gyakran alkalmazzák arra, hogy leírják valaki viselkedését, stílusát vagy megjelenését, amely erőteljes kemény, vagány vagy szabálytalan. Természetesen ezt a szlenget is pozitív értelemben használják.
 • CHILLEZNI: Azt jelenti, hogy valaki lazít, pihen vagy relaxál. Arra használják ezt a szlenget, hogy kifejezzék élvezik az időt anélkül, hogy bármilyen nagyobb tevékenységet végeznének. 
 • FRIENDZONEOL: Ez a szleng azt a helyzetet írja le, amikor valaki romantikus érdeklődést mutat a másik személy iránt, de a másik fél nem így tekint rá és a kapcsolatukat baráti szinten tartja.
 • KIOFFOL: Akkor alkalmazzák ezt a kifejezést, amikor az egyik fél a tetteivel vagy beszédével, olyan helyzetet hoz létre amire a másik nem tud semmilyen módon reagálni. Ergo köpni-nyelni nem tud a másik fél, mert ki van offolva:))
 • CHRUSHOL: A crush (tetszés, vonzalom) angol szóból alkották, és akkor használják ezt a kifejezést, ha valaki érdeklődik vagy vonzódik valaki más iránt, ez sok esetben lehet híresség is, de még nem biztos, hogy mennyire mély vagy tartós ez az érzés. Ez egy régebbi szleng, de nálunk viszonylag új. 
 • CRINGE: Egy olyan szleng kifejezés, amit akkor használnak, ha valami kellemetlen vagy kínos. Gyakran utal cselekedetekre, helyzetekre vagy észlelt viselkedésre, amely zavarba hozza a résztvevőket vagy a nézőket. Egyébként ezt már cringe használni, csak szólok, nehogy cringe legyél.
 • SUS: Ez egy rövidítés az angol „suspicious” származik, és azt jelenti, hogy gyanús vagy gyanúsnak tűnik valaki vagy valami.  A rövidítés a videójátékos körökben kezdett elterjedni, az Among Us nevű játéknak köszönhetően.
 • VÁGOM: Azt jelenti, hogy megért vagy ért valamit. Gyakran használják válaszként, arra, hogy jelezék megértették, amit a másik mondott vagy mutatott nekik.
 • NAGYON ADOM: Gyakran alkalmazzák, akkor amikor szeretnék kifejezni lelkesedésüket, támogatásukat valami vagy valaki iránt.
 • SMAS OR PASS: A kifejezés elsősorban a közösségi médiában terjedt el, egyfajta játékot, véleménykifejezést jelent. A játék lényege az, hogy az embereket olyan személyekkel vagy hírességekkel kapcsolatban kérdezik meg, hogy eldöntsék, hogy „smash” (vagyis szexuálisan vonzónak tartják) vagy „pass” (vagyis nem vonzódnak hozzájuk.). Ennek van egy 18+os verziója, igazából az az eredeti: le akar-e vele feküdni ( smash), vagy sem ( pass).
 • RIZZ: A TikTok-nak köszönhetően lett ez a kifejezés ismert. A RIZZ szleng, a karizma szó rövidebb változata, és a flörtölésre, csábításra való képességet jelenti. A csajozós , felszedős szöveg is idetartozik. 
 • SPILLING THE TEA: Ez a kifejezés nem a hétköznapi teára értendő, itt a TEA egy szleng kifejezés. Ez azt jelenti pletykákat vagy titkokat fognak megosztani egymással.
 • SKIPPEL: Ezzel a kifejezéssel jelzik, hogy valaki elutasít vagy nem vesz részt egy bizonyos tevékenységben vagy élményben.

TOP 5 LEGNÉPSZERŰBB , vagyis, amit még mi is meghallunk az utcán, vagy a Titkokon

 1. RIZZ

 2. SLAY

 3. LIT

 4. SMAS OR PASS

 5. SUS

Persze ennél sokkal, de sokkal több szleng létezik a kamaszok kéziszótárában, és mindig újabbnál újabb kifejezéseket használnak. Szerinted van olyan, amit kihagytunk a felsorolásból, de bele kellet volna tennünk?

Papp Nelli

Minimag gyakornok

További cikkei

Hírlevél feliratkozás + ajándék

Minimag hírlevél

Kövess minket