fbpx

Tippek, amivel a gyerekek rendrakási hajlandósága jelentősen növekszik

rendrakás gyerekszoba minimag
Tippek gyerekeknek az önálló rendrakás, takarítás felé vezető úthoz.  Őszinték leszünk: az, hogy kisgyermeked megtanítsd  arra, hogy a szobáját kitakarítsa és a ház körül is bizonyos dolgokban segítséget nyújtson – nem kis teljesítmény lesz. Sőt tovább megyünk: ha a 13 éves lányod/fiad hálószobája úgy néz ki, mintha egy tornádó tépett volna át rajta, majd, amikor udvariasan ( lágy hangon, szofisztikáltan)  megkéred, hogy ugyan takarítsa már ki, akkor a válasz vagy az, hogy szimplán figyelmen kívül hagy, vagy kinéz egy hatalmas hiszti, akkor üdv a klubban.
rendrakas kamasz szoba minimag

Az, hogy a gyerekek képesek legyen  kitakarítani maguk után, egy igen fontos életismeret, amelyet előbb-utóbb meg kell tanulniuk, ezért arra gondoltunk, hogy néhány bevált módszert összegyűjtünk, mi is kell ahhoz, hogy tiszta gyerekszobák ( vagy legalábbis tisztább) legyenek otthon.

A titok az, hogy a szoba takarítását szórakoztatóvá kell tenni a gyerekek számára. Szerencsére van néhány szórakoztató lehetőség a  rendrakásra. 

Gyerekszoba takarítási / rendrakási tippek

Mielőtt belevágnánk néhány olyan kipróbált rendrakási játékba, amelyet a gyerekek imádni fognak, íme néhány általános szoba takarítási tipp, amelyek megkönnyítik a folyamatot.

Tanítsd meg őket már kisgyermekkorban a takarításra

Magas a labda, lecsapjuk: gyakorlatilag már fél siker, ha kiskorától kezdve megtanítod a takarítás fontosságát. A takarítás az élet része, gyakorlatilag ebben fog felnőni. Ráadásul a 4-5 éves gyerekek különösen szeretik, ha felelősségteljes feladatot kapnak, ha  egy részét, és ha szervező képességgel és  magát a takarítást sem fogják maguktól elkezdeni.  Simán belefér az, hogy  15–30 percet együtt pakoljunk, takarítsunk vele, így megmutatjuk neki a dolgok tisztításához szükséges lépéseket.

Válassz az életkorának megfelelő rendrakási feladatokat

Bármennyire is szívesen végez el felnőttes feladatokat, mégiscsak gyerekek, így lesznek olyan feladatok, amelyekben a kicsi egyszerűen nem tud segíteni , részt venni (igen, pont a fránya vasalás lesz egy ilyen feladat, azal pár évig még küszködni kell, bár sokan vannak, akiket ez a tevékenység mélyen kikapcsol)! 

Ha korának megfelelő feladatot kap, akkor szívesen fogja később újra megcsinálni.  Például, miközben megkérheted 4 éves gyermeked, hogy tegye a játékát egy dobozba, valószínűleg még nem kérheted meg, hogy ágyazzon be.

Vagy például megtaníthatjuk azt, hogy vegye fel a ruhákat a padlóról, vizsgálja meg melyik koszos, melyik nem, majd a megfelelő helyre tegye: koszos mehet a szennyesbe, tiszta a szekrénybe. 

Fontos, hogy a gyerekek ismerjék az elvárásainkat.

Megfelelő tároló rendszer

tároló gyerekszoba minimag

A játékok dobozokba, tárolókba érdemes befektetni, hiszen nem csak praktikus, de  szórakoztató is lesz a rendrakás velük. 

Ha rendetlenségnek van hová mennie, akkor sokkal gyorsabban meg is lehet szüntetni. 

Ha gyerekek  játékait a ház körül bárhol lehet, akkor csak felkapjátok a megfelelő tárolót, és már mehetnek is bele a játékok. Ha a gyerekszobában van a rendetlenség, beszerezhetsz gyerekeknek szánt tároló dobozokat, amelyek játéknak tűnnek – ezzel is ösztönözve, hogy használják őket!

JÁTÉKTÁROLÓ ZSÁK – GEO – ZÖLD
3 SPROUTS KOCKATÁROLÓ RÓKA – minimag

Egyszerre egy feladat

Mindannyian tudjuk, hogy a gyerekek figyelmének fenntartása a legjobb esetben is kissé rövid lehet, ezért egész egyszerűen nem fog működni, ha megkérjük őket, hogy egyszerre egy egész szobát tegyenek rendbe. Ehelyett válasszunk  egy-egy feladatot, lehetőleg olyat, amivel viszonylag gyorsan végez. Például először tegye el a ruhákat. Ezután jöhetnek a játékok, majd a szemetet szedje össze.

Egy nagy feladat apróbb darabokra bontása hasznos minden gyermek számára. Képzeld magad gyermeked helyébe, és gondolkodj el azon, hogy ők mit láthatnak. Lehet, hogy azt sem tudják, hol kezdjék, és kb erre gondolhatnak: „Wow. Ezt soha nem fogom tudni megvalósítani. Mi értelme van megpróbálni? 

Tehát bontsd le nekik a feladatot kisebb egységekre. 

Jutalmak

A kicsik jutalmazása jól ismert szülői taktika, és rendrakás esetén is alkalmas:) .  Jutalmazd őket kedvenc meséjükkel, extra képernyőidővel vagy bármi mással, amiről tudod, hogy ösztönzi őket. 

Rendrakó játékok

Még ha be is tartod a fenti tanácsokat, akkor is előfordulnak olyan esetek, amikor a kicsi még nagyobb rendetlenséget akar csinálni a takarítás helyett. Ilyenkor jól jöhetnek a rendrakó játékok.

Verseny

Ez nagyszerű lesz, ha te is részt veszel benne. Találj ki egy feladatot, és az első aki befejezi nyer! Például “az nyer, aki először beteszi a Lego-ját a dobozába”.

Verseny az órával

Állíts be egy időzítőt, és válassz ki egy feladatot. A kicsiknek most az órával kell versenyezniük, hogy azelőtt befejezzék a feladatot, mielőtt az időzítő kikapcsol. Például: “két perc áll rendelkezésére az összes kirakós játék rendbetételére”.

Bújócska

Korábban említettem, hogy a jutalmak remekül ösztönözhetik gyereket a szobájuk takarítására. Próbálj elrejteni néhány finomságot, vagy meglepetés cetlit  a rendetlenség között,leginkább oda, ahova az adott dolog való,  és ha rendesen elteszik, megtalálják a nyereményt!

Hadd szóljon a zene

Ez az utolsó ötlet kevésbé játék, és inkább egy egyszerű módja annak, hogy szórakoztatóbbá tegyétek a rendrakás. Tekerd fel a hangerőt a te és a kicsik kedvenc számaira, és mehet a bugi a rendrakás közben. Számodra is izgalmasabbá teheti a házimunkát:).

A nap végén, minden szülő tudja, nincs igazi egyszerű módszer arra, hogy megtanítsuk a gyerekeket szobájuk rendbetételére. Ezek a tárolási tippek és a rendrakási játékok azonban valóban segítenek abban, hogy a takarítás még szórakoztatóbb legyen a kicsik számára!

További cikkei

egérkastély

Népszerű cikkek

ideiglenes tetoválások MATRICÁS ÓRIÁS POSZTER, 49 MATRICÁVAL | AZ EMBERI TEST

Hírlevél feliratkozás

Kövess minket

HÚSVÉTI

Ajándék-
kalauz
Névtelen terv (8)