fbpx

TUDTAD, HOGY A MIKULÁS…? | FOGADJUNK, HOGY NEM

tudtad, hogy a mikulás?

A Mikulás a modern kori kultúra egyik legnépszerűbb, és legismertebb alakja. Valamilyen formában szerte a világon ünneplik őt a gyerekek, de ezek között jócskán akad különbség – például Hollandiában a Mikulásnak van egy Grumpus nevű segédje, aki hasonlít a mi Krampuszunkra, az ő feladata, hogy elrabolja a rossz gyerekeket, bájos nem?

Még ha nem is vagy óriási Mikulás-rajongó, biztos vagyok benne, hogy sokat hallottál  Kris Kringle-ről, vagy Jolly Old Saint Nickről, azonban még mindig van néhány kevésbé ismert tény, amelyekről a világ ( nagy része) még soha nem hallott.

A puszta kitalált karakterből a kulturális ikonokká vezető út évtizedekig és évszázadokig tartott, mire felvirágzott. A múlt század íróinak óriási szerepe van a ma látható Mikulás megformálásában. A vidám karakter, a szán és a rénszarvasok megtervezésétől kezdve, hogy csak a jó gyerekeknek ad ajándékot, a rosszaknak nem, és minden apró részlet, amit a Mikulásról tudsz, tulajdonképpen ajándék mindazoktól az íróktól, akik megformálták nekünk őt.

Íme, 9 figyelemreméltó és érdekes info a leghíresebb túlsúlyos manó színes történeteiből, akinek az egész vállalkozása arra épült, hogy játékokat ajándékoz gyerekeknek, látszólag haszonkulcs nélkül.

1. Szent Miklós a világ legnépszerűbb nem bibliai eredetű szentje. Több mint 2000 temploma van neki Franciaországban és Németországban, és 400 Angliában.

2. A művészek többször ábrázolták Szent Miklóst, mint bármely más szentet, kivéve Máriát.( Szent Miklós a bankügyek , a zálogügyek, az ösztöndíjak, a kalózkodás, a hentesárusítás, a vitorlázás, a tolvajlás, a rövidáru, az árvák, a királyok és New York- iak védőszentje is)

Mikulás coca cola

3. Csak pirosat hordott, mióta elkezdette az influencerkedést a Coca-Colának. A Mikulásnak sokféle színes ruhája volt az évek során – zöld, barna, kék és még barna színű is ( nem volt túl előnyös) –, de csak 1931 óta hordja az ismert piros-fehér szettet. Mindez a Coca-Cola cégnek köszönhető, amely a 30-as évek elején a Mikulást használta a kólatermékek árusítására, és természetesen a márka védjegyeinek színeibe öltöztette.

Azóta is így van, és a Mikulás továbbra is a Coke ünnepi reklámkampányának egyik központi eleme. Ez aztán az igazi együttműködés, minden vállalkozás ilyenre vágyik.

Magát a figurát a német származású amerikai illusztrátor, Thomas Nast (1840-1902) alkotta meg. Írt egy verset, amelyben az Északi-sarkra helyezte a Mikulás otthonát, jóllehet az eredeti szent Törökországban élt .

Nash valószínűleg azért választotta az Északi-sarkot, mert akkoriban számos tudományos kutatás folyt az Északi-sarkon, egy olyan régióban, amelyet egyfajta fantáziaföldnek tekintettek, titokzatosnak és elérhetetlennek.

4. A Mikulásnak valószínűleg szüksége van még néhány rénszarvasra. A világ összes gyermekével számolva, legalább 400 000 tonna játékot kell begyömöszölnie a szánjába. És egy ilyen rakomány elszállítása valamivel több lóerőt igényel – ööö,  rénszarvaserőt –, mint amivel a pletykák szerint utazni szeretne.

5. Na de mennyi az annyi? vagyis a Mikulás fizetése, amiről egyébként heves viták folynak. Az Insure.com felmérése szerint az emberek 29 százaléka gondolta úgy, hogy a Mikulásnak évente körülbelül 1,8 milliárd dollárt kellene keresnie, míg 29 százaléka úgy gondolta, hogy pro bono kellene ezt a munkát végeznie. Egy kisebb frakció, 17 százalék úgy gondolta, hogy Mikulásnak valamivel kevesebb mint 100 000 dollárt kellene keresnie évente, míg 16 százalékuk úgy gondolta, hogy a fizetése valahol 100 000 és 200 000 dollár között van.

6. Mielőtt a Mikulás modern változata népszerűvé vált volna Skandináviában, a skandináv országok egy varázslatos Yule kecskében hittek. A kecske körbe-körbe járkált, hogy megbizonyosodjon arról, hogy a családok készülnek a Yule-ra, és ajándékokat adott az arra érdemeseknek.

Mikulás otthon

7. Két különböző város állítja magáról, hogy ő a Mikulás „igazi” otthona. Azt hinné az ember, hogy az alaszkai Északi-sark városának jó oka volt azt állítani – ahogyan Paul Brown, a Mikulás-ház vezérigazgatója is tette egykor –, hogy „a Mikulás háza az Északi-sarkon van, és pont. „

De egy másik város, Rovaniemi, amely Finnország legészakibb tartományában található, szintén ragaszkodik ahhoz, hogy ők „a Mikulás egyetlen hivatalos szülővárosa”, legalábbis a rovaniemi turizmusért felelős kommunikációs tiszt szerint. „A Mikulásfaluban található Mikulás Iroda pedig az egyetlen hely a világon, ahol az év 365 napján találkozhattok a Mikulással.”

Mikulás marvel

8. A Marvel képregények a Mikulást „a valaha volt legerősebb mutánsnak” nevezték. Oké, azt eddig is tudtuk, hogy a Mikulásnak mágikus ereje van, de ki tudta azt is, hogy ő is jóhiszemű mutáns? Sőt, úgy tűnik, ő „a valaha regisztrált legerősebb mutáns”, és ez egész biztos, ha hinni tudunk a Cerebronak, az X professzor által a Marvel Univerzum X-Menjeihez készített mutánsérzékelő eszköznek.

Ezt a megdöbbentő hírt egy különleges, 1991-es X-Men képregényben tudhattuk meg, amelyben a hőscsapat New Yorkba utazik, hogy megvizsgálja az úgynevezett Omega-szintű mutánst, és felfedezte a Mikulás képességeit: halhatatlanság, telepátia, teleportáció, időjárás-manipuláció, molekuláris manipuláció, hideg- és hőtűrés, valamint gravitációs manipuláció. Komoly felhozatal…

mikulás felesége

9. Mikulás igen sokáig volt agglegény. Egészen a 19. század közepéig senki sem törődött azzal, hogy vajon a Mikulás valaha is feladja-e agglegénységét, és megállapodik egy kedves Télanyu mellett.

Házastársát először egy 1849-es novellában fedezték fel – „A Christmas Legend”-ben, amelyet egy James Rees nevű philadelphiai misszionárius írt –, és Mrs. Claus hamarosan rendszeres szereplő lett a karácsonyi mesékben. De csak 1889-ben, a „Jó Mikulás szánkózásban” című Katherine Lee Bates versben kezdett nagyobb igényt tartani az ünnepi reflektorfényre. – Miért tiéd legyen az örömteli karácsonyi történet minden dicsősége? – kérdezi a férjét.

További cikkei

Minimag hírlevél feliratkozás

Kövess minket