Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

A Mikulás rénszarvasai – ismered őket?

a mikulás rénszarvasai

Szevasztok rénszarvasok, hányan vagytok?

Persze Rudolf, a piros orrú, őt biztosan ismered.. És a többi rénszarvas, akik segítik Mikulást, hogy december 6-án minden kis és nagy gyermek csizmájába tegyen valamilyen apróságot.

Bármennyire is hihetetlen nem terjedt el mindenhol a rénszarvas kultusz, nálunk Magyarországon se mindig volt ez hangsúlyozva, de például Svédországban a mai napig kecskék segítik a drága Mikulást.

mikulásillusztacio1821

A rénszarvasról legelőször egy 1821-es gyerek vers tesz említést, az Old Santeclaus with Much Delight” aminek illusztrációját fentebb láthatjátok.

Az 1823-as Clement Clarke Moore  versében ( A Visit from St. Nicholas) már 8 rénszarvas kap szerepet.

Sőt itt már név szerint is említik őket. Üstökös, Íjas, Csillag, Táncos, Pompás, Villám, Táltos, Ágas. (Rudolfról is lesz szó később – ő eredetileg nem tartozott a Mikulás rénszarvasai közé.)

Gyorsan még néhány tény a rénszarvasokról

Igen, a rénszarvas valódi, hús-vér állat. Caribou (Rangifer tarandus) néven is ismertek. A szarvascsalád nagy tagjai, akár néhány száz fős állományokban is megtaláljuk őket. Tavasszal pedig, akár sokezres óriási csapatot is alkotnak. (A legnagyobb ismert állomány 400 000 és egymillió rénszarvas között van.)

Az Északi-sark az általában jéggel borított, és a Jeges-tenger közepén található, ami megnehezíti a szárazföldi állatok elérését. A rénszarvasok Európa északi részén, Ázsiában és Észak-Amerikában élnek. A legnagyobb állomány Oroszországban található.

Igen, néhánynak valóban piros az orra. A tudósok egy csoportja megállapította, hogy néhány rénszarvas orrának vörös árnyalata van az „erősen sűrű és gazdag orrmikrocirkuláció jelenléte” miatt – más szóval, sok-sok ér, szorosan be van csomagolva. Az erek segítenek szabályozni a rénszarvas testhőmérsékletét a rideg északon. Egy másik tudós azonban azt állítja, hogy a vörös árnyalat parazita fertőzésnek köszönhető. juj….

Jaj, hát hogy tudnának: a rénszarvasok emlősök. Az egyetlen emlős, amely repülni képes, a denevérek. A rénszarvas nem denevér.Szeretnéd, hogy inább denevérek húzzák a Mikulás szánját?! Na ugye.

Néhány évvel ezelőtt az Egyesült Királyság Telegraph számítása szerint  5,6 millió rénszarvasra lenne szükség ahhoz, hogy a Mikulás 925 000 tonna játék rakományát elhúzza.

A rénszarvasoknak színváltó szemük van. Nyáron, amikor sok a napfény, az állatok szeme arany. Amikor a tél állandó sötétséget hoz, a szemük elkékül, ami növeli a visszavert fény szóródását és segíti őket a jobb látásban.

Ők az egyetlen emlősök, akik láthatják az ultraibolya fényt, ami segít nekik kiválasztani a tárgyakat a homályos sarkvidéki télen.

A rénszarvas egyes alfajainak térde hallható kattanást ad ki járás közben, talán azért, hogy hóvihar esetén az állatok hallják egymást.


Észak-Amerikában egyes rénszarvasok több mint 3000 mérföldes vándorlást hajtanak végre egy év alatt – ez a szárazföldi emlősök közül a leghosszabb vándorlás.

Rénszarvasok név szerint

MEGHÖKKENTŐ: A rénszarvas az egyetlen szarvas, ahol hím és nőstény is agancsot hord. A felnőtt hímek azonban karácsonykor levetik – ez azt jelenti, hogy a Mikulás csapata vagy nőstény, vagy hím, aki kasztrált. Upszika..

Üstökös:  a nagy játékos a csapatban. Mindenféle labdajátékokat szeret, amiért a gyerekek csodálják is – ez pedig nagyon tetszik a Mikulásnak. Ő a vezetője a csapatnak, nevét a Bolorouis nevű üstökösről kapta. A nagy nap előtt a Télapó és Üstökös körbenéznek a világban, ellenőrzik, jók voltak-e a gyerekek. A szóbeszéd szerint, ha a gyerekek meglátják Üstököst az égen, az jó viselkedésre sarkallja a piciket.

Blorouis – üstökös után kapta a nevét. Néha nagyon makacs, tud lenni, és kivételes a fizikai ereje. 

Íjas
Nagyon szerethető figura, akinek  óriási szeretetéhsége van. Sok rénszarvaspárt hozott már össze a kis Cupido. Könnyen felismerhető a piros gyeplőjéről, melyet zöld szivecskék díszítenek. Ő felelős azért, hogy az ünnepek alatt a családtagok öleléssel, puszikkal fejezzék ki egymás felé szeretetüket – az ajándékok mellett nem megfeledkevze az ünnep lényegéről, a szeretetről. Néha ő maga is extra ölelést igényel. 

Csillag
Szépsége miatt messze földön híres. Mindig lehet rá számítani, kitartó, és szinte soha nem fárad el. Kedvezőtlen időjárási feltételek között is helyt tud állni. 

Ő a legviccesebb is rénszarvasok közül. Számos bűvésztrükköt tud, amivel gyakran szórakoztatja a csapatot. Gyengéje a csokoládé, sosem tud nemet mondani a Mikulás puttonyában rejlő édességeknek. Mi sem…

Táncos
Nevéhez hűen a táncparkett ördöge: a mai napig szórakoztatja Mikulást és csapatát a tánctudásával. Extrovertált személyiség. Van egy ismertetőjegye: sosem indul útnak egy kis csengő nélkül, amit a nyakába helyez (így diktálva a ritmust a többieknek).Rendkívül gyors, és könnyedén kikerüli az akadályokat. Nagyon kecses és elegáns.

Pompás
Viszonylag kevesen tudják, hogy Táncos ikertestvére. Igaz, nincs túl sok hasonlóság közöttük. Testtartása tökéletes, élmény nézni, ahogy a hóban vágtázik. Ismertetőjegye egy tükör, amit mindig magánál hord – hiszen sosem lehet tudni, hogy éppen kivel fognak aznap összefutni. Szívesen mókázik és bújócskázik. És ő a legjobb lelkű rénszarvas, aki mindig odafigyel a többiekre.

Villám
 Nevét különleges képességéről kapta: mikor a Télapó gyorsabb tempóra inti rénszarvasait, Villám képes a többieket “felvillanyozni”, akik így gyorsabban húzzák a szánt.

Hihetetlen jó az irányérzéke, legtöbbször ő az, aki kivezeti a rénszarvascsapatot a nagy viharból. Nagy szíve is sokszor a segítségére van.

Táltos
A csapat leggyorsabb tagja.  Nagyon komolyan veszi a munkáját. Rendkívül jól öltözött. Sőt, bár ezt nem sokan tudják róla: varrni is tud. 

Ágas
Csak néha jelenik meg a régi írásokban, így róla viszonylag keveset tudunk. Nevét szép agancsáról kapta. Nagyon büszke állat, de nem beképzelt. Bízik a saját képességeiben. Az egyik legerősebb és legelismertebb tagja a Mikulás csapatában. Ügyel a többiek étkezésére. Filmes karrierjét, többek között, mély, bariton orgánumának köszönheti. Gyakran tölti együtt a  szabadidejét Villámmal, akivel kórusban énekelnek.

De mi a helyzet Rudolffal?

Rudolf eredetileg nem tartozott a szánhúzók közé. Piros orra miatt kiközösítették, így szomorúan búslakodott otthon, míg a többiek segítették a Mikulást.

Egyszer azonban (Robert L. May története alapján), hatalmas köd támadt, és a Mikulás rénszarvasai nem találták az utat a gyerekekhez, veszélybe került a Mikulás projekt. 

A Télapónak azonban eszébe jutott Rudolf – aki piros orrával navigálhatja a többieket és eljuthatnak minden gyermekhez az ajándékokkal. Rudolf boldogan fogadta el a felkérést és a kihívást – így az ajándékok kiosztása után hősként térhetett haza.

Senkit nem hagyunk rénszarvas nélkül

Rénszarvas kép

Tölts le az A4-es méretű rénszarvas plakátunkat, tedd ki a gyerekszobába, és indulhat is a buli. 

További cikkei

Hírlevél feliratkozás + ajándék

Minimag hírlevél

Kövess minket

Ne maradj le rólunk

GYERE CSATLAKOZZ A MINIMAG KÖZÖSSÉGHEZ és mi adunk egy ajándékot is neked

Ne maradj le a híreinkről, mert az ajándékok csak a hírlevélben lesznek benne:)!

önszeretet