fbpx

Gondoltad volna? | Történet arról, hogyan találta ki a pálcikás jégkrémet egy 11 éves fiú

Gondoltad volna? | Történet arról, hogyan találta ki a Popsicle-t egy 11 éves fiú

GYEREK VÁLLALKOZÓK KORSZAKALKOTÓ ÖTLETEKKEL – Így született a popsicle

Nyár van, és a tavalyi év után, kicsit sem meglepő módon, az emberek nagyon vágynak arra, hogy élvezzék az előttük álló hosszú napsütéses napokat. 

cream

Ha egyidősek vagyunk, akkor talán neked is mond valamit a LEO jégkrém, ami a popsicle legvidámabb barakkos megfelelője volt. Egy forró nyári délután sikerült belőle 40 darabot elfogyasztanom, aminek persze egy brutal torokgyulladás lett az eredménye, na de akkor is isteni volt. 

Valószínűleg soha nem gondoltál még arra, hogy az eredetileg Amerikában használt Popsicle-t, ki (egy gyerek) és hogyan találta ki (tök izgalmas a sztori), ezért most megosztjuk veled ezt az információt.

A popsicle története

1905-ben a 11 éves Frank Epperson teljesen véletlenül botlott bele a ma már klasszikusnak számító nyári pálcikás jégkrémbe. Egy délután összekevert magának egy üdítő italt, amely porszódás keverékkel és vízzel készült. Éjszakára , teljesen véletlenül, otthagyta az italát a tornácon, miközben a fa keverőpálca még benne volt. És amikor másnap reggel megtalálta, cukros itala szilárdra fagyott le, egy jellegzetesen hideg éjszaka után a San Francisco-i öböl térségében.

Epperson kivette a pohárból, és megkóstolta újdonsült csemegéjét, markolatként használva a keverőpálcát. Örülve szerény találmányának, később barátainak készített hasonló pálcikás finomságokat, és elkezdte árusítani is a környékükön. Amikor felnőtt lett, saját gyermekeinek is elkészítette.

Epperson unokájával

1923–ban, 18 évvel eredeti felfedezése után – Epperson végül úgy döntött, hogy szabadalmat nyújt be fagyasztott finomságaira. Eredetileg Epsiclesnek kívánta nevezni találmányát – a neve és a jégcsap kombinációja. Gyermekei azonban elkezdték Pop-nak hívni őket , és ez a név rajta is maradt az édességen. Így született meg a Popsicle.

A frissítő pálcikás jégkrémek azonnali sikert arattak, és később országos ismertséget értek el.  Az első időkben hét féle ízben lehetett kapni, darabját öt centért.

Később Epperson eladta találmánya jogait a New York-i Joe Lowe Company-nak . A nagy gazdasági világválság idején a vállalat piacra dobta a már megismert kettős botot tartalmazó Popsicle-t, amely lehetővé tette két gyermek számára, hogy könnyedén megosszák a finom csemegét ugyanazon az áron, mint egy.

 

dupla popsicle minimag

TE IS SZERETED A PÁLCIKÁS JÉGKÉMET?

Ebben a cikkünkben nem csakazt mutatjuk meg, hogyan kell bulizni otthon a gyerekekkel nyáron, hanem isteni házi készítésű pálcikás jékrém recepteket is mutatunk. 

További cikkei

egérkastély

Népszerű cikkek

ideiglenes tetoválások MATRICÁS ÓRIÁS POSZTER, 49 MATRICÁVAL | AZ EMBERI TEST

Hírlevél feliratkozás

Kövess minket

HÚSVÉTI

Ajándék-
kalauz
Névtelen terv (8)