fbpx

Instant Minimag percek | Bukkancs

INSTANT PERCEK-minimag (3)

Megkérdeztük Bukkancsot, hogy melyik most az 5 kedvenc cikke a Minimagról, megmutatta, cserébe a Minimag tőle is kérdezett☺

 

Mielőtt kérdeznénk nézzük az 5 cikket

Bukkancs, azaz Nonó, azaz Gőbel Noémi, Svédországban élő, háromgyerekes #mesemami, akinek már jó pár éve nyomon követjük a munkásságát, blogján és az Instán.

Tavaly az egész decemberünket kitöltötte hangos meséjének, A varázslatos térképnek a hallgatása, mutattuk már nektek a Mesekártyáit, és most újdonsült sorozatunk, az Instant percek első részének  is ő lett a főszereplője.

Ebben a sorozatban általunk kedvelt emberek választanak 5 kedvenc cikket a Minimagról, mi meg felteszünk 5 intant kérdést nekik. Íme:

Bukkancs
Nonó, Fotó: Mócz-Horváth Edina, @gilinggalangphotography

Milyen az idő Svédországban? ☺

Attól függ, épp merre jársz – bár most épp szinte az egész országban havazik! Stockholmban is meg nálunk délen – a gyerkőcök tegnap már egy icipici hóembert is össze tudtak hozni a kertben 😉

Melyik svéd szokást építenéd be a magyar hagyományok közé?

Semmi bajom nincs a magyar Lucázással, sőt – de olyan szépen ünneplik ezek a svédek a december tizenharmadikai Lucia-napot, hogy szerintem azt bárki átvehetné tőlük! (Ezért is írtam bele az adventi hangosmesémbe az egészet, kórusostul, koronástul, sáfrányos csigasütistül.) Idén nálunk mindhárom gyerkőc részt vesz az ovis és iskolás Lucia-felvonuláson, ahol a lányok ministránsruhába és gyertyakoronába öltöznek majd, a fiúk pedig svéd tomte-manóknak vagy mézeskalácsfigurának a ruháit veszik fel. Annyira várjuk, már hetek óta csak Lucia-daloktól zeng a ház!

Melyik a kedvenc svéd oldalad, magazinod, bloggered?

Az egyik legkedvesebb nekem mindenképp Louise Edlund Winblad, akinek a @hejhejvardag (vagyis “sziasztok hétköznapok”) profilját követem Instagramon – imádom a mini-képregényeit, tökéletesen mutatják be a kisgyerekes lét skandináv malőrjeit! Rajta kívül örök favorit Maja Säfström (@majasbok) minden egyes nyikkanása, akinek a legutóbbi illusztrációja például azt mutatja, ahogyan egy anyuka bújja a “Hogyan ne aludjunk el a gyerekek altatása közben?” című könyvet: zse-ni-á-lis.

Sűrű lesz a december, hogy tervezed?

Sűrű bizony! Először is, ha minden jól megy, meg fog jelenni első megvehető hangosmese-gyűjteményem “Aprafatinka színre lép” címmel: öt plusz egy mese egy loboncos leányzóról, akinek az életében minden nap történik valami váratlan varázslat! Hol a ruhák kezdenek tangózni előtte a gardróbban, hol a felépített kockavárjába bújik bele az apjával, de lesz még repülve biciklizés, körmöcske-kígyózás és (természetesen) egy elszabadult könyvtári kalandja is – úgy remélem, hogy tetszeni fog mindenkinek! 

Aztán december elsejétől a Spotifyon hallható “A varázslatos térkép” hangosmesémmel kapcsolatban is lesznek izgiségek a Bukkancs háza táján, közben pedig a háttérben már dolgozni fogok 2023 nagy újdonságán: még nem mondhatom el, pontosan hogyan és miképp, de virtuális könyvklubot fogok indítani azoknak, akik nemcsak írni, hanem beszélgetni is szeretnének kedvenc mesekönyveikről… Egy dolog biztos: lesz mit csinálnom!

A mesélésen kívül mit szoktatok még közösen játszani?

Ez nagyon érdekes kérdés, mert pont most élünk meg egyfajta váltást az ifjúsággal: így, hogy 8 és 5 éves a két nagyobbik könyvfalónk, a hangsúly átkerült a fajátékokról és építőkockákról a társasjátékokra és alkotásra.

A kirakósaink közül eddig a Djeco 200-300 darabosai viszik a prímet, társasok közül pedig a sakk, a Fekete Péter, illetve szintén a Djeco gorillás meg kalózos kártyajátékai szóltak eddig hatalmasat – alkotáshoz pedig az OMY színezői és varázsfilcei kerülnek elő rendszeresen, illetve a Stockmar vízfestékek és ceruzák (ezek konkrétan a legszebb színű festékek és ceruzák, amiket valaha láttam, én is imádom használni őket)!

+1 Mi tetszett a karácsonyi válogatásból a legjobban?

Szerintem rövidebb lenne arra válaszolnom, mi NEM tetszett – legalább háromszor végigböngésztem, mire le tudtam szűkíteni csak néhány csudaságra! A Maileges karácsonyfadíszektől kezdve, amikre elsősorban magam miatt vágyom (hupsz), a Poppik Felfedező kirakósán keresztül (amit már látok magam előtt, ahogy a karácsonyi szünetben rakosgatunk napról napra), egészen a művészi babaházig – bár egy gyönyörű könyvespolcot is el tudnék képzelni a fa alá, mondjuk a Babilon Kiadó új 5 perces kis csodák-könyvével… Ha már mégiscsak mesékből élünk mindennap 🙂

További cikkei

Minimag hírlevél feliratkozás

Kövess minket